Search

Η συγγραφέας Βενετία Πιτσιλαδή – Σούαρτ συστήνει τον Πρόεδρο της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ντούσαν Σιτζάνσκι

Μια μοναδική και εξαιρετική προσωπικότητα, έναν αξιόλογο και χαρισματικό Άνθρωπο, αλλά και φίλο μου συστήνω σήμερα τον Σέρβο Καθηγητή Ντούσαν Σιτζάνσκι, Επίτιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού.

Ο Ντούσαν Σιτζάνσκι έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο , υπήρξε Πρύτανης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση, ιδρυτής του τμήματος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιδιότητα που εκείνος ξεχωρίζει είναι εκείνη του Προέδρου της Ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ταυτόχρονα είναι και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής , ενώ προ τριετίας του απεδόθη η Ελληνική υπηκοότητα.

«Αν δεν ήταν διαπρεπής ακαδημαϊκός , θα μπορούσε να είχε κάνει καριέρα στον κινηματογράφο , όπως είναι ωραίος , ευθυτενής , θαλερός και πολύ γοητευτικός, παρά τα 89 του χρόνια. Ο Σέρβος καθηγητής Ντούσαν Σιτζάνσκι αγαπά την πατρίδα μας με ένα πάθος που σπάνια το συναντάς ανάμεσα στους Έλληνες…» έγραψε μια δημοσιογράφος.

Μιλάει πολύ καλά Ελληνικά και δίνει πολλές συνεντεύξεις και διαλέξεις στην πατρίδα μας στα ελληνικά.

Πως ξεκίνησε η αγάπη σας για την Ελλάδα;

Ήρθε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 1955 για ένα χρόνο, με την πρώτη του σύζυγο η οποία ήταν Κρητικιά « Ήταν άλλος κόσμος τότε. Υπήρχε φτώχεια. Έμαθα τα Ελληνικά και μαζί με φίλους , όπως ο διεθνολόγος Σπύρος Καλογερόπουλος Στράτης , η φιλόλογος Αικατερίνη Δούκα και ο Γιάννης Πεσμαζόγλου, γίναμε ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ευρωπαϊκού κινήματος. Οι Σέρβοι νιώθουν αδέλφια με τους Έλληνες.

Πολεμήσαμε συχνά τους ίδιους εχθρούς , όπως τους Τούρκους και τους ναζί. Είμαστε ορθόδοξοι, μας δένει η βαλκανική μοίρα που έχει σφυρηλατήσει κοινά χαρακτηριστικά που είναι: το πείσμα της επιβίωσης, την υπερηφάνεια, την προσκόλληση στη θρησκεία, την εν συναίσθηση του θανάτου, συνεπώς και την αγάπη για την ζωή. Γι αυτό καμιά φορά γλεντάμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Έχει γράψει μέσα μας η μνήμη του πολέμου, του αίματος που χύθηκε, της ιεραρχίας που ανατράπηκε. Όσο διχάζουμε τον Έλληνα ανάμεσα στον Ευρωπαίο και τον Ανατολίτη εαυτό του, ξεχνάμε τη βαλκανική του πετριά , που είναι καθοριστική….».

Που αποδίδετε τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;

«Οι Έλληνες μετεμφυλιακά ζούσαν με απίστευτες στερήσεις. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα , το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε, οι δομές άλλαξαν χωρίς να υπάρχουν θεσμοί. Μετά ήλθε το πλαστικό χρήμα, οι οικονομικές ενισχύσεις της Ευρώπης που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά πήγαν στις τσέπες κάποιων. Παράλληλα το υπόβαθρο της ανάπτυξης ήταν προβληματικό, σαθρό. Υπήρξε διαφθορά που τώρα φάνηκε…».

Θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε σε αυτή την κατάσταση;

« Οι Έλληνες έχουν μεγάλο πείσμα και ξέρουν να επιβιώνουν ! Με ανησυχεί μόνο ότι το ελληνικό πνεύμα βαδίζει προς την κατάθλιψη , κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο. Είστε όμως δυναμικοί, ζωηροί και πρέπει να βάλετε το πείσμα και την αισιοδοξία μπροστά για να συνεχίσετε να είσαστε δυνατοί ! Ο τουρισμός είναι η καρδιά της οικονομίας σας και πρέπει να τον προστατεύσετε».
Το Ευρωπαϊκό εγχείρημα θα επιζήσει της κρίσης;

«Η προστασία της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι μόνο το κοινό της οικονομικό συμφέρον , αλλά η πνευματική της κληρονομιά. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να συγκλίνουμε πολιτικά και οικονομικά, αν τα σχολεία δεν μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται με όρους ευρωπαϊκούς προστατεύοντας παράλληλα τον εθνικό πολιτισμό και την ιστορία τους, τότε είναι δύσκολο να πετύχουμε κάτι. Γαλλία και Γερμανία έγραψαν από κοινού την ιστορία του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που διδάσκεται στα σχολεία. Έτσι γίνεται δουλειά».

Ο Ντούσαν Σιτζάνσκι με τις συγγραφείς Βεντεία Οιτσιλαδή – Σούαρτ και Φιλομήλα Λαπάτά

Με τις συγγραφείς μπορεί ο πολιτισμός να βοηθήσει την πολιτική ή η πολιτική τον πολιτισμό; Όσον αφορά την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

«Ο πολιτισμός για μένα δεν είναι μόνο καλλιτεχνική δημιουργία , είναι η πολιτισμική κληρονομιά όλων των χωρών . Ο πολιτισμός είναι φιλοσοφία, είναι θρησκεία, είναι πολιτική οργανισμού, είναι συμπεριφορά, είναι επιστήμη, είναι όλα αυτά μαζί. Δεν είναι μόνο μουσική, ζωγραφική, λογοτεχνία.
Μου αρέσει να μιλάω για δημοκρατικό πολιτισμό.

Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και υπερασπίζομαι την επιστροφή ως μια ευρωπαϊκή φιλοδοξία και όχι ως Ελληνική. Συμφωνούσα με την Μελίνα Μερκούρη σε πολλά, αλλά όχι σε αυτό που έλεγε ότι πρέπει να επιστέψουν για τους Έλληνες. Πρέπει να επιστρέψουν για χάρη του ευρωπαϊκού πολιτισμού . Είναι ευρωπαϊκή υπόθεση η επιστροφή των Μαρμάρων. Μπορούμε να κερδίσουμε , αλλά όχι μόνο μέσω νομικής οδού. Πρέπει να δημιουργήσουμε ομάδες πίεσης , να κάνουμε λόμπινγκ , να υπάρξει περισσότερη επικοινωνία, να γυρίσουμε ταινίες , ντοκιμαντέρ, να δουλέψουμε περισσότερο με την UNESCO. Και να κάνουμε σαφές σε όλη την Ευρώπη ότι η πολιτισμική κληρονομιά αφορά και το περιβάλλον. Για χρόνια μας έλεγαν ότι δεν έχουμε μουσείο να τα τοποθετήσουμε. Τώρα υπάρχει το υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης.

Εκστρατεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μια ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης , στις 19 Ιουνίου 2009 , η άκρως μάχιμη Διεθνής Επιτροπή για την Ανανέωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνεδρίασε επί Ελληνικού εδάφους και δήλωσε ότι δεν θα ησυχάσει, αν οι Βρετανοί δεν μας επιστρέψουν όσα δικαιωματικά μας ανήκουν… Με αδιάσειστο επιχείρημα το νέο Μουσείο της Ακρόπολης , το οποίο άφησε άφωνους όσους το επισκέφτηκαν, διότι είναι ένα Μουσείο μοντέρνο του 21 αιώνα, πανοραμικό, εντυπωσιακό . Φτιαγμένο έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στο νου και στα συναισθήματα του επισκέπτη να συγκεντρώνονται στα έργα τέχνης.

Η Διεθνής επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα συντονίζει τις φωνές 16 χωρών προκειμένου το αίτημα χρόνων να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Εκπρόσωποι από την Αυστραλία , τις ΗΠΑ, το Βέλγιο , την Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία , τη Ρωσία, τη Ισπανία, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Ελβετία, αλλά και την άμεσα ενδιαφερόμενη Βρετανία υπέγραψαν ένα συμβόλαιο… τη διακήρυξη τους και δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να επιτευχθεί η ιστορική επανένωση. Ο καθηγητής Ντούσαν Σινζάνσκι μου ανέφερε ότι « Η συγκεκριμένη επιστροφή δεν πρέπει να είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδας, άλλα όλου του κόσμου. Άλλωστε οι βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός. Προσωπικά η σχέση μου με την Ελλάδα , είναι σχέση ζωής!

Ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Βενετίας Πιτσιλαδή – Σούαρτ “Η Θεατρίνα της ζωής” που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη

Ερωτεύτηκα την Ελληνίδα γυναίκα μου και μέσα από εκείνη ερωτεύτηκα την χώρα σας. Ως Πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής κάνω μεγάλες προσπάθειες για αυτό το σημαντικό έργο. Θα επιδιώξω να αναμείξω σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Μπορεί η επιτυχία να γίνει σε 50 χρόνια, όταν δεν θα ζω εγώ, όπως δεν ζει και η Μελίνα, αλλά θα το έχουμε πετύχει. Διότι αν θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά ενωμένη, πρέπει να έχουμε και τα σύμβολα ενωμένα».

«Η Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα»

Βενετία Πιτσιλαδή – Chuard: Θα ήθελα όμως να σας μιλήσω για τα την «Ελβετική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» στην οποία ο Ντούσαν Σιτζάνσκι είναι Πρόεδρος κι εγώ ενεργό Μέλος του Συμβουλίου. Στις εκάστοτε συνεδριάσεις του Συμβουλίου μας, ο Ντούσαν Σιτζάνσκι , μας καθοδηγεί με ενθουσιασμό, δυναμισμό και οργανωτικό πνεύμα. Είναι σε συνεχή κίνηση για το έργο μας, με ταξίδια σε πολλές χώρες, είναι φίλος με Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, με προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες.

Είναι ένας πολύ χαρισματικός ομιλητής που μας γοητεύει με τις γνώσεις του, με το πάθος του, την ενέργεια και αισιοδοξία του, με το γαλάζιο έντονο βλέμμα καθώς και με το χιούμορ του. Στην Γενεύη θεωρείται αναγνωρισμένη σημαντική προσωπικότητα και οι Ελβετοί τον εκτιμούν απεριόριστα. Εμείς οι Έλληνες της Γενεύης τον θαυμάζουμε και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε κοντά μας έναν τόσο σημαντικό Φιλέλληνα Έλληνα που μας τιμά και με πάθος μάχεται για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της !

Το 2014 ως αναγνώριση της πολύχρονης φιλελληνικής του δράσης και προσφοράς τιμήθηκε στην Γενεύη με το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα που του απενεμήθη από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ελβετία, Χαρ. Μάνεσης.

Ήμουν παρούσα σε αυτή την συγκινητική γιορτή στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι των Αρχών, Πρεσβειών καθώς και αξιόλογα μέλη της Ελληνικής παροικίας Ελβετίας.

Τον Απρίλιο του 2012 στο ξενοδοχείο της Γενεύης Beau Rivage, έκανα την πρώτη μεγάλη παρουσίαση του βιβλίου μου ‘’Η Θεατρίνα της ζωής‘’. Η παρουσίαση οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Γενεύη και τον τότε πρόξενο Νικόλαο Μπάζα. Είχα την τιμή ένας από τους παρουσιαστές του βιβλίου να είναι ο Ντούσαν Σιτζάνσκι , ο οποίος μας εντυπωσίασε και γοήτευσε με τα τέλεια Ελληνικά του και τις λογοτεχνικές του γνώσεις .

************

Αγαπημένοι αναγνώστες δεν σας κρύβω ότι για μένα είναι μάθημα ζωής όταν βρίσκομαι με ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλά ενδιαφέροντα , είναι δημιουργικοί , φιλοσοφούν και δεν παραδίνονται στις δυσκολίες .
Οι Άνθρωποι αυτοί μοιάζουν θαρρείς Αθάνατοι …..
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμα και στα 90 τους έχουν το πάθος για ζωή, πολεμούν καθημερινά για ένα σκοπό !
Όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε ένα σκοπό και να παλεύουμε για αυτόν με μεράκι, με χιούμορ και ειδικά με αυτοσαρκασμό και αισιοδοξία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε καλύτερα στις δύσκολες στιγμές ζωής, οι οποίες έχουν γίνει πολλές πλέον ….
Ας καλλιεργούμε το ‘’Αίσθημα της Ευτυχίας‘’ το οποίο μέρα με την μέρα θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ευδιάθετοι.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ωραιότερο ταξίδι είναι αυτό το οποίο κάνουμε με τον εαυτό μας !
Βενετία Πιτσιλαδή Σούαρτ
Συγγραφέας
Εκπρόσωπος G. Sciacca Ελβετίας

*****************

Βιβλίο του ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΙΤΖΑΝΣΚΙ
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Εκδόσεις Παπαζήσης

Επί 40 χρόνια πλέον ο Ν.Σ μελετά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την δράση ομάδων πίεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καταστάλαγμα αυτής της μακρόχρονης πείρας είναι η επιστημονική ενασχόληση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το έργο του για την ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή προοπτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό ντοκουμέντο και απαραίτητο εργαλείο για όσους μελετούν σοβαρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση .

Περιγραφή

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Να είσαι εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίος σημαίνει να είσαι Έλληνας από κληρονομιά. Η Ευρώπη γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα , ο πολιτισμός της έχει την ρίζα του στην αρχαία σκέψη και πολιτεία. Ο Σωκράτης και ο Πλάτων, έπειτα ο Αριστοτέλης και ο Θουκυδίδης και πολλοί άλλοι έδωσαν μορφή το αρχέτυπο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και επιστήμης. Η Δημοκρατία και ο φεντεραλισμός για τα οποία περηφανεύεται η Ευρώπη κατάγονται από την Αθηναϊκή πολιτεία και τις Ελληνικές αμφικτιονίες. Ασφαλώς αυτές οι αμφικτιονικές συνομοσπονδίες είναι οι πρώτες ομοσπονδιακές εμπειρίες , αλλά οι πολύ χαλαροί δεσμοί τους, η ανεπαρκής αλληλεγγύη, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη δύναμη της Ρώμης. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στέκεται διστακτική στο κατώφλι μιας ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης.

Σεπτέμβριος 2015
Πηγή: Έγκυρος Ανταποκριτής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close