Search

«Sea Change Greek Islands 2018»: Η πρόληψη του αργού θανάτου των ελληνικών ακτών

Στο πλαίσιο του πενταετούς περιβαλλοντικού προγράμματος «Sea Change Greek Islands 2018», που διεξήγαγε το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη σε δέκα νησιά των Κυκλάδων στόχος είναι η διαφύλαξη του είναι οι του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα ελληνικά νησιά, τη αρωγή των κατοίκων και η ελάττωση της ρύπανσης από το πλαστικό μιας χρήσης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο από τη Σίκινο, υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων και σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς., κάνοντάς την τον πρώτο #plastic_straw_free Δήμο της χώρας. Βασικό μήνυμα της δράσης ήταν η φράση «Είμαι η αλλαγή!». Τα αποτσίγαρα παρολαυτά βρίσκονται στην πρώτη θέση των απορριμάτων που βρέθηκαν στις παραλίες των δέκα ελληνικών νησιών.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεξήχθη στα ακόλουθα δέκα νησιά των Κυκλάδων: Σίκινος, Σέριφος, Κίμωλος, Ανάφη, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και Κουφονήσια.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη δήλωσε πως «Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο, με δράσεις στο πεδίο, συνεργασίες με άλλους φορείς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου».

Επιπροσθέτως, η υπεύθυνη του προγράμματος Ειρήνη Γκιουλάκου συμπλήρωσε πως η ανάληψη ατομικής ευθύνης και η ενδυνάμωση της επιλογής είναι βασικοί άξονες του προγράμματος: «Καθένας από εμάς είναι η αλλαγή που θέλουμε να έρθει στη ζωή μας. Λέγοντας “ευχαριστώ δεν θέλω καλαμάκι” ή “εν θέλω πλαστική σακούλα”, συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος», ενώ τόνισε ότι  «Ακόμη κι αν δεν λύνω το πρόβλημα, σίγουρα το μειώνω. Στα περισσότερα νησιά υπάρχουν προβλήματα με τα απορρίμματα και οι κάτοικοι ζητούν λύσεις από τον δήμο κι από την Πολιτεία. Μέχρι αυτό να συμβεί, καθένας μας μπορεί να μειώσει τα δικά του σκουπίδια, να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά του. Έτσι το πρόβλημα θα μειωθεί αντίστοιχα»

Την περίοδο διεξαγωγής του προγράμματος «Sea Change Greek Islands 2018» έγινε καθαρισμός 44 ακτών, με τη συνεργασία πολιτών και οργανώσεων και έγιναν 4 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Μικρές Κυκλάδες, σε συνεργασία με την οργάνωση «Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου». Διεξήχθησαν 11 δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης και 20 επιχειρήσεις προωθούν ήδη τη χρήση του ποτηριού πολλαπλών χρήσεων και συστήνουν στους πελάτες τους να αποφύγουν το πλαστικό καλαμάκι. Παράλληλα 147 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στη Σέριφο και στην Κίμωλο. .  Μάλιστα, οι μαθητές της Σερίφου και της Κιμώλου δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν τα πρώτα “Sea Change Clubs”, με στόχο τη συνέχεια της περιβαλλοντικής δράσης όλο το χρόνο. Επίσης, μοιράστηκαν 53.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 6.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για χρήση στην αλιεία, 3.000 ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και 500 πάνινες τσάντες. Τέλος, Οι «Κιμωλίστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου» έγιναν ο πρώτος τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος, με τριετή δέσμευση για συνεργασία.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα απορρίμματα που καταγράφηκαν κατά την περίοδο 7 Σεπτεμβρίου με 27 Οκτωβρίου 2018. Τα 5 συχνότερα ήταν:
Αποτσίγαρα 37,96%
Μικρά πλαστικά 15,52%
Σπάγκοι 9,2%
Καπάκια 5,34%
Καλαμάκια 3,75%

Πηγή: Lifo

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close