Ένα δαχτυλίδι που είχε έρθει στο φως 50 χρόνια πριν στην Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ και ίσως να είχε ιδιοκτήτη του τον Πόντιο Πιλάτο, βρέθηκε στις αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν με επικεφαλής τον καθηγητή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Gideon Forster, λίγο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1968 με 1969, ως μέρος των προετοιμασιών ώστε να ανοίξει ο χώρος στους επισκέπτες.
Το χάλκινο δαχτυλίδι ήταν ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν σε εκείνη την ανασκαφή. Αυτό το συμπέρασμα εξάχθηκε μέσα από την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής του, που είναι γραμμένη στην Ελληνική γλώσσα. Επίσης, γράφει και το όνομα του Ρωμαίου έπαρχου που καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού Χριστό. Η επιγραφή στο δαχτυλίδι, σφραγιστικού τύπου, απεικονίζει ένα αγγείο κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή, που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος». Η Haaretz ισχυρίζεται επίσης πως υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει πάλι το όνομα Πιλάτος και το αποδίδεται ξανά στο Ρωμαίο κυβερνήτη, ενώ και τη δεκαετία του 1960 ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα «Πιλάτος».
Το όνομα του ιδιοκτήτη του όμως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, έπειτα από καθολικό καθαρισμό του. Φωτογραφήθηκε με τη χρήση ειδικής κάμερας στα εργαστήρια της υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Μάλιστα, σε εφημερίδα που φιλοξένησε δηλώσεις του καθηγητή Danny Schwartz, γράφτηκε πως το όνομα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο στο Ισραήλ την εποχή εκείνη: «Δε γνωρίζω κανέναν με το όνομα αυτό από εκείνη την περίοδο και το δαχτυλίδι δείχνει ότι ήταν ένα πρόσωπο με κύρος και πλούτο», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα.
Το δαχτυλίδι είναι απλής κατασκευής. Γι’ αυτόν το λόγο οι ερευνητές πιστεύουν έντονα πως χρησιμοποιούνταν για τις καθημερινές εργασίες του κυβερνήτη. Μια άλλη άποψη δείχνει πως είναι πιθανό να ανήκε σε κάποιον από τους αξιωματούχους του ή σε κάποιον από το δικαστήριό του, που το χρησιμοποιούσε με σκοπό να υπογράφει με το όνομά του.
Ιστορικά, ο Πόντιος Πιλάτος έδρασε και κυβέρνησε από το 26 ως το 36 μ.Χ. – αν και κάποιοι ισχυρίζονται από το 19ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο σημαντικότερος.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Πηγή: Msn