Σε πείσμα κάποιων ανελλήνιστων της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης και των ατάλαντων της συμπλεγματικής Ελλάδος.
Η νεώτερη σοδειά διακρίσεων και διεθνών επιτυχιών. Οσα δήλωσαν ή έγραψαν για το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη σε ΗΠΑ, Καναδά και Ελβετία – Απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον – Αποθέωση στην UNESCO στο Παρίσι – Ουρές θεατών στις προβολές της ταινίας.
Ένα χρόνο μετά την πρώτη έξοδό της στην Ελλάδα, η ταινία «Καζαντζάκης» τουΓιάννη Σμαραγδή κάνει τον γύρο του κόσμου και όπου προβληθεί είναι γεμάτες οι αίθουσες, καταχειροκροτείται και πάντα υπάρχουν ουρές από θεατές που δεν κατάφεραν να δουν την ταινία.
Η διεθνώς βραβευμένη ταινία γνώρισε την αγάπη του ελληνικού κοινού, ήρθε πρώτη στα εισιτήρια από τις καλλιτεχνικές ταινίες, κέρδισε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής και γνώρισε την αποθέωση στην UNESCO στο Παρίσι.
Με προβολές στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο (EUFF), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στην Γκόα, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου, στη Νέα Υόρκη στο Museum of the Moving Image, στην Βασιλεία της Ελβετίας και στην πρωτεύουσα της Ελβετίας τη Βέρνη – η ταινία γνώρισε την αποθέωση και ουσιαστικά όπου προβάλλεται, λειτουργεί πλέον σαν ένας φωτεινός πρεσβευτής του ελληνικού αισθήματος και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που είναι και η βαθύτερη επιθυμία του σκηνοθέτη. Γιάννης και Ελένη Σμαραγδή στη Βασιλεία
Όπως γράφει ο James DeMetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη: «Η προβολή της ταινίας Καζαντζάκης την Κυριακή στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Τα εισιτήρια, στην -κατά την γνώμη μου- πιο όμορφη αίθουσα προβολών σε όλη τη Νέα Υόρκη – πωλήθηκαν όλα.
Δυστυχώς, έπρεπε να διώξουμε περίπου 60 άτομα που περίμεναν Online για τυχόν ακυρώσεις. Η ταινία πήγε πολύ καλά. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος της ταινίας και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Προλόγισα την προβολή, είπα κάποια πράγματα για τις προηγούμενες ταινίες του Γιάννη και προώθησα τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στο κοινό. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ».
Στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο παραβρέθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου που έζησε πρωτόγνωρες συγκινήσεις: «Δεν φαντάζεστε τι έγινε… Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Μίλησα μετά την ταινία πάνω από 40 λεπτά, μου έκαναν τόσες πολλές ερωτήσεις, ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι… Δε με άφηναν να φύγω… Μου φιλούσαν τα χέρια… Μου έλεγαν να μεταφέρω την αγάπη τους σε όλους τους συντελεστές και το ευχαριστώ τους…».
Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου
Η διοργανώτρια της προβολής στην Βασιλεία της Ελβετίας, Katherina Wahli-Savvidis, έγραψε: «Η υπέροχη ταινία Καζαντζάκης προβλήθηκε και στη Βασιλεία. Μια δυνατή ταινία που γέμισε την ψυχή μας με τα πιο όμορφα αισθήματα και συναισθήματα! Μια ταινία γεμάτη αγάπη, υπερηφάνεια και πάνω απ΄ όλα ανθρωπιά! Κατάμεστη η αίθουσα, οι θεατές μέχρι το τέλος πολύ συγκινημένοι, τα χειροκροτήματα ζωηρά και παρατεταμένα.
Οι κριτικές όλες ήταν πάρα πολύ θετικές, πολύ εντυπωσιακές. Ο ‘Καζαντζάκης του Σμαραγδή’ άρεσε σε όλους! Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε στη Βασιλεία η ταινία Καζαντζάκης, ανυπομονούμε να διοργανώσουμε το ‘φεστιβάλ Σμαραγδή’ και να προβάλουμε όλες τις ταινίες του».
Επίσης, στη Βέρνη της Ελβετίας όπου προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα και με θεατές να κάθονται στα σκαλιά και τους διαδρόμους, είχε ιδιαίτερη επιτυχία σ’ ένα δύσκολο προτεσταντικό κοινό. Τον σκηνοθέτη προλόγισε ο Ελβετός καθηγητής πανεπιστημίου και κριτικός κινηματογράφου Thomas Pfister με πολύ θερμά λόγια.
Έτσι, όπου κι αν προβάλλεται πλέον η ταινία Καζαντζάκης, εισπράττει την απόλυτη αγάπη των θεατών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ (δεν του έγραψαν λίγα και εκείνου οι «κακεντρεχέστατες μολυσμένες πένες»), που έλεγε ότι: «οι ταινίες κρίνονται από το κοινό και τον χρόνο και κανέναν άλλον».
Επίσης, και ενώ ο σκηνοθέτης ετοιμάζει πυρετωδώς την νέα του ταινία «Καποδίστριας» κυκλοφορήσει το στοχαστικό βιβλίο του Μίμη Τσακωνιάτη Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής – Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε, πάνω στην ομώνυμη πρώτη του ταινία που έγινε για την ΕΡΤ και ήδη γνωρίζει εκδοτική επιτυχία.
Είναι ένα βιβλίο που ξεπερνάει την κριτική κινηματογράφου και κινείται στη σφαίρα του στοχασμού, και δεν είναι τυχαίο που οι εκδόσεις Αρμός χαρακτήρισαν τον συγγραφέα ως ιδιοφυΐα.
Αυτό το βιβλίο του συγγραφέα είναι το πρώτο από τα 5 βιβλία που μεταφράζεται ήδη στα αγγλικά και θα ακολουθήσουν ξεχωριστά βιβλία για κάθε μια από τις ταινίες «Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και «Καζαντζάκης» πράγμα εντελώς σπάνιο και ίσως μοναδικό για Έλληνα σκηνοθέτη.
Τα βιβλία για την ταινία «Καβάφης» και «El Greco» είναι ήδη γραμμένα και έτοιμα προς έκδοση, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το βιβλίο για την ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Στην ουσία, τα βιβλία αυτά μετακινούν το κινηματογραφικό έργο του Γιάννη Σμαραγδή στην περιοχή του ελληνικού αισθήματος και το εγκαθιστούν εντός του παλίμψηστου του Ελληνικού Πολιτισμού.
Πηγή: nonpapernews.gr