Ο στατιστικολόγος Hirotugu Akaike υπήρξε  ο κρυφός βοηθός όλων των επιστημόνων Ο στατιστικολόγος Hirotugu Akaike υπήρξε  ο κρυφός βοηθός όλων των επιστημόνων
Στις 5 Οκτωβρίου 1908 γεννήθηκε ο Akaike, στην Ιαπωνία. Η συμβολή του θεωρείται κορυφαία στον κλάδο της επιστήμης της στατιστικής. Στις αρχές της δεκαετίας... Ο στατιστικολόγος Hirotugu Akaike υπήρξε  ο κρυφός βοηθός όλων των επιστημόνων

Στις 5 Οκτωβρίου 1908 γεννήθηκε ο Akaike, στην Ιαπωνία. Η συμβολή του θεωρείται κορυφαία στον κλάδο της επιστήμης της στατιστικής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Akaike δημιούργησε και καθιέρωσε ένα πολύ πρότυπο μοντέλο στατιστικής μελέτης. Πρόκειται για ένα νέο πρακτικό, αλλά ευέλικτο κριτήριο για την επιλογή των στατιστικών μοντέλων, βασισμένο σε βασικές έννοιες των μαθηματικών πληροφοριών.

Hirotugu Akaike

Το κριτήριο αυτό χρησιμοποιείται σε όλους σχεδόν τους τομείς της επιστημονικής έρευνας όπως η ιατρική, η μηχανική ελέγχου, η οικονομία και οι κοινωνικές επιστήμες.

Το 2006 έλαβε το Kyoto Prize (το αντίστοιχο του Νόμπελ στην Ιαπωνία), για το Akaike Information Criterion. Τρία χρόνια αργότερα ο Hirotugu Akaike πέθανε από πνευμονία.

Πηγή: Google doodle

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: