Search

Οι ναρκισσιστές προτιμούν τα σκυλιά ενω οι συν-εξαρτημένοι τις γάτες

Οι ναρκισσιστές προτιμούν τα σκυλιά. Σκεφτείτε το- είναι απλά λογικό! Σε πολλούς ναρκισσιστές αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας σκύλος θα κάνει πάντα το αφεντικό του πρωταρχικό σημείο εστίασης. Όταν το αφεντικό κινείται, ο σκύλος ακολουθεί, όταν το αφεντικό κάθεται, ο σκύλος ξαπλώνει κοντά και τους παρακολουθεί σταθερά. Όταν το αφεντικό σηκώνεται, ο σκύλος ακολουθεί και πάλι, περιμένοντας με ανυπομονησία μια εντολή ή άλλη αναγνώριση.

Μια γάτα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου επικεντρωμένη στο αφεντικό. Εκτός κι αν πεινάει. Αν το αφεντικό θέλει την προσοχή της γάτας, πρέπει να δώσει λιχουδιές, να βουρτσίσει το τρίχωμά της, να παίξει (τεχνικά αυτό δεν δημιουργεί προσοχή στο αφεντικό) ή να προσελκύσει με άλλο τρόπο την προσοχή της γάτας. Με άλλα λόγια, πρέπει να εξυπηρετήσετε τη γάτα- είναι ο τέλειος ρόλος για τους συν-εξαρτημένους, επειδή αυτό το κάνουν τόσο καλά.

Όχι, δεν έχω κάνει καμία επίσημη μελέτη σχετικά με αυτό, αλλά ως ναρκισσιστής-μαγνήτης για μεγάλο μέρος της ζωής μου, ήταν η προσωπική μου παρατήρηση για τους πολλούς ναρκισσιστές που πέρασαν από τη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια. Και, ως ομολογουμένως συν-εξαρτημένος, είμαι ένας γατόφιλος.

Οι ναρκισσιστές είναι μανιακοί του ελέγχου, και τα σκυλιά εκπαιδεύονται εύκολα να κάνουν ό,τι τους διατάζει το αφεντικό τους. Οι σκύλοι θέλουν πάντα να ευχαριστούν και να νιώθουν χρήσιμοι. Τα σκυλιά θα έρθουν όταν τα καλέσετε. Με την εντολή σας, θα καθίσουν, θα ξαπλώσουν, θα δώσουν το χέρι τους, θα γυρίσουν, θα φέρουν, θα περπατήσουν στα πίσω πόδια τους και πολλές άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που ενθουσιάζουν την ανάγκη του ναρκισσιστή να κυριαρχεί και να ελέγχει.

Οι γάτες δεν μπορούν να ελεγχθούν καθόλου. Σίγουρα δεν έρχονται όταν τις φωνάζετε (εκτός αν ακούσουν ταυτόχρονα να ανοίγει μια κονσέρβα με φαγητό). Αν και κάπως εξημερωμένες (τους αρέσει να ζουν σε σπίτια που έχουν πολλά μαλακά πράγματα για να ξαπλώνουν), οι γάτες εξακολουθούν να διατηρούν μια ανεξάρτητη άγρια τάση. Δεν χρειάζονται ανθρώπους, αφήστε τις ελεύθερες έξω και θα σκοτώσουν μόνες τους την τροφή τους: πουλιά, τρωκτικά, φίδια και ζωύφια. Αν σας συμπαθούν, μπορεί ακόμη και να φέρουν στο σπίτι μερικά από τα φρέσκα θύματα που έχουν σκοτώσει, ώστε να συμμετάσχετε κι εσείς στο γλέντι (αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα της προσφοράς από μια γάτα). Τώρα αυτό είναι το είδος της έγκρισης στο οποίο μπορεί πραγματικά να βυθίσει τα δόντια του ένας συνδαιτυμόνας.

Τα σκυλιά, ωστόσο, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους στον κόσμο. Δεν ξέρουν πώς να βρουν τροφή, εκτός από το να κάνουν επιδρομές σε κάδους απορριμμάτων, και σύντομα θα πεθάνουν από την πείνα. Εξαρτώνται πλήρως από τα αφεντικά τους. Οι ναρκισσιστές το λατρεύουν αυτό.

Οι συν-εξαρτημένοι και τα σκυλιά απλώς δεν λειτουργούν τόσο καλά μαζί, επειδή και οι δύο ανταγωνίζονται συνεχώς για το ποιος μπορεί να δώσει περισσότερη αγάπη στον άλλον. Οι συν-εξαρτημένοι, που δεν έλαβαν ποτέ γονική αγάπη, που έπρεπε να δίνουν με την ελπίδα να πάρουν έστω και ένα ίχνος στοργής, βρίσκουν την αδιάκοπη αγάπη των σκύλων ανησυχητική. Οι γάτες, ωστόσο, παρέχουν τη γνώριμη συναισθηματικά μη διαθέσιμη στάση στην οποία έχουν συνηθίσει. Οι συναισθηματικά εξαρτημένοι έχουν συνηθίσει στην έλλειψη αγάπης, στο να πρέπει να περιμένουν υπομονετικά την προσοχή τους και να περνούν τη ζωή τους ελπίζοντας, προσευχόμενοι και προσπαθώντας όλο και περισσότερο να ευχαριστήσουν… μέχρι να καταφέρουν επιτέλους να κάνουν τη γάτα τους να καθίσει στην αγκαλιά τους, να αγκαλιαστεί και να γουργουρίσει. Οι σκύλοι δεν μπορούν ποτέ να προσφέρουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης.

Τα σκυλιά αγαπούν τα αφεντικά τους άνευ όρων που θα υπομείνουν κακοποίηση και παραμέληση, αλλά εξακολουθούν να αγαπούν και να λατρεύουν το αφεντικό τους. Αυτό είναι τέλειο για τον εγωκεντρικό ναρκισσιστή, του οποίου οι ανάγκες πρέπει να έρχονται πρώτες, ο οποίος μερικές φορές είναι απλά πολύ απασχολημένος για να παίξει με τον σκύλο, να τον ταΐσει, να τον βγάλει βόλτα ή να τον πάει στον κτηνίατρο. Ένας σκύλος περιμένει υπομονετικά, δεν κρίνει ούτε παραπονιέται και είναι έτοιμος να υπηρετήσει το αφεντικό του σε μια στιγμή. Ποιος άνθρωπος θα το έκανε αυτό; Ένας σκύλος είναι μια άμεσα διαθέσιμη, χαμηλού κόστους, χαμηλών υποχρεώσεων, πηγή ναρκισσιστικού εφοδιασμού. Και, όταν τα σκυλιά δεν εξυπηρετούν πλέον τις ανάγκες του ναρκισσιστή – είναι αναλώσιμα – δεν υπάρχουν βρώμικοι χωρισμοί. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι ναρκισσιστές προτιμούν τα σκυλιά.

Σημείωση για τον αναγνώστη: Η πρόθεσή μου σε αυτό το κομμάτι είναι να είμαι κάπως αστείος με αυτοσαρκαστικό τρόπο, καθώς και, να επιστήσω την προσοχή στις προτιμήσεις των κατοικίδιων ζώων των τύπων προσωπικότητας με σατιρικό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι ναρκισσιστές ή ότι όλοι οι ιδιοκτήτες γατών είναι συν-εξαρτημένοι (χμμ, ίσως πρέπει να το πάρω πίσω, αν είστε ευτυχισμένος και ικανοποιημένος ιδιοκτήτης γάτας, τότε πιθανότατα είστε συν-εξαρτημένος, ναι, εντελώς συν-εξαρτημένος).

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/ by Robert Evans Wilson

Μετάφραση- επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close