Search

Κονγκό: Στη φυλή των Πυγμαίων οι άνδρες θηλάζουν τα παιδιά τους

Μπορεί ένας πατέρας να θηλάσει το παιδί του; Μπορεί στις Δυτικές χώρες – και όχι μόνο – αυτή η πρακτική να φαντάζει εξωπραγματική, όμως στους άνδρες της φυλής Aka Pygmy (Πυγμαίοι) της Δημοκρατίας του Κονγκό είναι μια ρουτίνα και μια δεδομένη συνήθεια. Μάλιστα, ανθρωπολόγος Μπάρι Χιούλετ τους έχρισε ως τους «καλύτερους πατέρες στον κόσμο» το 2005.

Πολλές φορές όταν η μητέρα απουσιάζει, προσφέρουν τη θηλή τους, ώστε να καθησυχάσουν τα μωρά τους. Για την κογκολέζικη φυλή «ένα δάγκωμα είναι απλά ένα δάγκωμα». Τα νεαρά άτομα είναι το βασικό κέντρο για τη φυλή Aka Pygmy. Τα μωρά τους δεν αγγίζουν το έδαφος ως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ούτε και θα κοιμηθούν μόνα τους σε ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού. Ο Χιούλετ υποστηρίζει πως οι πατεράδες περνούν το 47% του χρόνου τους με τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι η προοδευτικότητά τους στην ισότητα των φύλων, παρόλο που η κοινωνία τους είναι πατριαρχική. Κατανέμουν επί ίσης όροις τα καθήκοντά τους στις δουλειές του σπιτιού, αλλά και την ανατροφή των παιδιών. Όλοι θα μαγειρέψουν, όλοι θα καθαρίσουν και όλοι θα πάνε για κυνήγι.

Βέβαια, αυτή η ζωή στο Κονγκό μπορεί να φαντάζει ιδανική, όμως δεν είναι. Η βρεφική θνησιμότητα και οι ασθένειες βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά, ενώ η ιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι δολοφονίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Η γονεϊκή φροντίδα παρολαυτά παραμένει πρότυπο, ακόμα για τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

Ο ερευνητής Χιούλετ παραδέχτηκε πως με το πέρας της έρευνάς του στο Κονγκό, ένιωσε πως έγινε πιο καλός πατέρας και θεωρεί την εμπειρία που έζησε μοναδική.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Πηγή: HuffPost Greece

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close