Search

Ναυάγιο στην Αίγυπτο δικαιώνει τον Ηρόδοτο

Ο πατέρας της Ιστορίας, Ηρόδοτος, τον πέμπτο αιώνα π.Χ., επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έκανε λόγο για ασυνήθιστα ποταμόπλοια που παρατήρησε στο Νείλο. Αυτά όλα τα κατέγραψε στο έργο του «Ηροδότου Ιστορίαι», όπου περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός “baris” (τύπος πλοίου). Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν είχε βρεθεί κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μελετητές για αιώνες, είχαν αμφιβολίες για την ύπαρξή τους επειδή δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία, ότι τέτοια πλοία υπήρξαν ποτέ.

Μετά από 2.469 χρόνια, ο Ηρόδοτος δικαιώθηκε, καθώς πρόσφατα ενάλιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα συντηρημένο αρχαίο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της πόλης Ηράκλειο, που είναι γνωστή και ως Θώνις.

«Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», λέει ο Δρ. Damian Robinson, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής. Όπως αναφέρει στον Guardian, «αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος, ήταν αυτό που βρήκαμε».

Το εύρημα ονομάζεται «πλοίο 17» και με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα, μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Πληροφορίες από Καθημερινή και Πρωτοθέμα

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close