Search

Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου) συμπληρώνει σήμερα τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, την Πέμπτη 4 Απριλίου του 1949. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσχώρησαν στη συμμαχία 12 χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής ενώ η χώρα μας εντάχτηκε το 1952. Αρχικός στόχος του ΝΑΤΟ ήταν να περιοριστεί η σοβιετική δύναμη κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Στις μέρες μας οι κύριες αρμοδιότητες και ο σκοπός της αποστολής του είναι η συνεργασία των χωρών-κρατών μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικός, πολιτικός, οικονομικός, κοινωνικός, μορφωτικός), η προώθηση γεωπολιτικών συμφερόντων και η αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

Ο Πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του απέναντι στο ΝΑΤΟ, αναφορικά με την χρηματοδότηση που λαμβάνει, καθώς όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα, συγκριτικά με άλλες χώρες για τη διατήρηση της Συμμαχίας και των δράσεων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πηγές του ΝΑΤΟ ποικίλλουν και είναι διάφορες. Μεταξύ αυτών είναι οι έμμεσες ή αλλιώς εθνικές εισφορές με τα μέλη της Συμμαχίας να προσφέρουν ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και να αναλαμβάνουν το κόστος δράσεών τους. Παρόλα αυτά υπάρχει και η κοινή χρηματοδότηση των 29 κρατών – μελών. Πρόκειται για μια άμεση εισφορά από κάθε μέλος, βάσει πάντα του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και είναι ένα ποσό που δεσμεύεται από κάθε χώρα για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ ,σε ετήσια βάση και προσδιορίζεται επί του ποσοστού των αμυντικών του δαπανών.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τον υψηλότερο προϋπολογισμό. Το 2018, υπολογίζεται ότι δαπάνησαν πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της Άμυνας, δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησε το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, ενώ σε απόλυτους αριθμούς το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον δεύτερο υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό το 2018, η Ελλάδα δαπάνησε αναλογικά υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ της. Για την ακρίβεια η χώρα μας το 2018 δαπάνησε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,3% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από αυτό που δαπάνησε το Ηνωμένο Βασίλειο όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.

Πηγή: HuffPost

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close