Αποκαρδιωτικές οι προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας.ην ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον υπογραμμίζει εκτενής αναφορά του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Σύμφωνα με το Reuters, το Global Assessment του ΟΗΕ προειδοποιεί πως ένα εκατομμύριο – από τα συνολικά 8 εκατομμύρια – είδη χλωρίδας και πανίδας της Γης κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της μοντέρνας οικονομικής ανάπτυξης που έχει επιφέρει αυτή την δραματική κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση εντοπίζει μια σειρά κινδύνων, από την εξαφάνιση εντόμων ζωτικής σημασίας για την επικονίαση καλλιεργειών τροφίμων έως την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων που είναι απαραίτητοι για μεγάλους πληθυσμούς ψαριών ή την απώλεια φαρμακευτικών φυτών.
Τα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά: Η μέση αφθονία των ειδών ζωής στα περισσότερα μεγάλα χερσαία οικοσυστήματα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%, κυρίως από το 1900 και μετά.
Ο κατάλογος μετά επαπειλούμενα είδη περιλαμβάνει πάνω από το 40% των ειδών των αμφιβίων, σχεδόν το 33% των θαλάσσιων κοραλλίων και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων θηλαστικών.
Η εικόνα ήταν λιγότερο σαφής για τα είδη των εντόμων, αλλά μια προσωρινή εκτίμηση υποδεικνύει ότι το 10% κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τους 145 επιστήμονες από 50 χώρες, που συνέταξαν αυτή την έκθεση, κάποια από αυτά τα είδη θα μπορούσαν να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν ακόμη και τις επόμενες δεκαετίες, εφόσον δεν αλλάξει ο τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας με την συνεπακόλουθη ρύπανση, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στις καταστροφικές αιτίες της τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η βιομηχανία των τροφίμων.
Η IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platforom on Biodiversity and Ecosystem Services) πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύοντας πάνω στην 1.800 σελίδων αναφορά. Την τελευταία εβδομάδα, οι συντελεστές της είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους κυβερνήσεων από πάνω από 130 χώρες στο Παρίσι, για να διαμορφώσουν τις τελικές λεπτομέρειες της (πολύ πιο σύντομης) περίληψής της. Στην έρευνα επισημαίνεται ο βαθμός στον οποίο η ανθρωπότητα βασίζεται στο περιβάλλον, είτε για τροφή, είτε για καθαρό νερό είτε για απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, που ωθεί την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζει, επίσης, λεπτομερώς το πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν τη φύση τα τελευταία 50 χρόνια, και τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν αναληφθεί δράση.
«Θα έλεγα πως η αναφορά πιθανότατα ερμηνεύεται ως «Ω, έχουμε μπλέξει, αλλά υπάρχουν λύσεις» είπε στο BBC ο πρόεδρος του IPBES, καθηγητής Σερ Μπομπ Γουάτσον. «Η αναφορά μας μιλά για τον βαθμό στον οποίο χάνουμε βιοποικιλότητα, και τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαμε νε την προστατέψουμε στο μέλλον».
Η μελέτη αναλύει τις επιπτώσεις που έχουν οι αλλαγές στη χρήση του εδάφους στη φύση: Η αποψίλωση δασών για γεωργική εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, έχουν εκδιώξει πολλά είδη από τους βιοτόπους τους. Επίσης, η υπεραλίευση έχει επιφέρει μεγάλη μείωση των αριθμών των ψαριών στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.
Πηγή:Reuters, BBC, https://www.huffingtonpost.gr