Η Jennifer Gaffney, 35 ετών, σχεδίαζε να κάνει δεύτερο παιδί με τον σύζυγό της, τον Daniel, πριν πεθάνει απρόσμενα από καρδιακή προσβολή.
Τώρα, το ABC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στο Brisbane της Αυστραλίας έδωσε στην Gaffney την σπάνια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον ιστό των όρχεων του συζύγου της.
Όταν ενημερώθηκε για την καρδιακή προσβολή του Daniel, συμφώνησε με τον γιατρό του να αφαιρεθεί ιστός από τους όρχεις του συζύγου της και να διατηρηθεί για μελλοντική τεκνοποίηση.
Στηριζόμενη από τη μητέρα της και τη μητέρα του Daniel , η Gaffney πήγε την υπόθεση στο Δικαστήριο του Brisbane, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας της Αυστραλίας στο Queensland, όπου ζούσε το ζευγάρι.
Ο Δρ Jennifer Gaffney, 35 ετών, αναισθησιολόγος, και ο Δρ. Δαίνος Gaffney, 38, δερματολόγος, ζούσαν στο Queensland αλλά είναι και οι δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετακόμισαν στην Αυστραλία πριν από πέντε χρόνια, ενώ ήταν μαζί για περισσότερα από 12 χρόνια και είχαν αποκτήσει ένα γιο δύο ετών ονόματι Νέιτ.
Ο Daniel Gaffney ήταν σε ένα ταξίδι στην Ακτή του Queensland, όταν πέθανε ξαφνικά στις 6 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Αφού της χορηγήθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσει το σπέρμα, η Gaffney είπε σε δημοσιογράφους: «είμαι πολύ ευγνώμων στο δικαστήριο για το χρόνο και την εξέταση της αίτησής μου και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.
“Οι τελευταίοι επτά μήνες ήταν μακράν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου και τώρα θέλω να προετοιμαστώ ιδιαιτέρως για το μέλλον μου, με την υποστήριξη της υπέροχης οικογένειάς μου και των φίλων μου”.
Αυτή η απόφαση είναι σπάνια στα Αυστραλιανά δικαστήρια, αλλά η Gaffney μπόρεσε να παρουσιάσει σαφή στοιχεία ότι αυτή και ο σύζυγός της προσπαθούσαν ήδη για ένα μωρό.
Σύμφωνα με τις δικαστικές αναφορές, ήταν σε ένα ραντεβού με έναν γυναικολόγο, λίγες ώρες πριν από την είδηση του θανάτου του συζύγου της.
Η δικαστής Sue Brown αναγνώρισε κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι η Gaffney είχε “προσεκτικά και λογικά” σκεφτεί την απόφαση να έχει ένα δεύτερο παιδί, και δεν ήταν μια συναισθηματική αντίδραση στη θλίψη.
Kείμενο: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Γιώργος Μαράτσης
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής