Search

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Από τα οικονομικά και τη στατιστική, στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Στη συνέχεια μετέβη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης τιμήθηκε το 2018 με το κορυφαίο βραβείο Νεβάνλινα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών (International Mathematical Union). Το βραβείο αυτό απονέμεται μαζί με το βραβείο Φιλντς, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Το 2008 τιμήθηκε με το επίσης κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής ACM (Association for Computing Machinery), ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο Grace Murray Hopper.

Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα ‘‘Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας’’ απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από τη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών. Η εργασία του Κ. Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών, και δείχνει την ανάγκη για καινούριες πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.

Για την εργασία τους οι Δασκαλάκης-Γκόλντμπεργκ-Παπαδημητρίου βραβεύτηκαν το καλοκαίρι του 2008 από τη Ένωση Θεωρίας Παιγνίων (Game Theory Society) με το βραβείο Καλάι, και το καλοκαίρι του 2011 από την Ένωση Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Society for Industrial and Applied Mathematics) με το βραβείο εξαιρετικής έρευνας.

Πιο πρόσφατα, η έρευνα του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη επικεντρώθηκε στη μελέτη των μαθηματικών θεμελίων των δημοπρασιών, όπου γενίκευσε σε πολλαπλά αντικείμενα την επίσης βραβευμένη με Νόμπελ δημοπρασία του Ρότζερ Μάιερσον, ενώ τώρα η έρευνά του επικεντρώνεται στη στατιστική σε πολλές διαστάσεις, και την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ομιλία του ο Κ. Δασκαλάκης παρουσίασε την έρευνα του στη Θεωρητική Πληροφορική, η οποία αναπτύσσει τους θεμελιώδους νόμους που διέπουν το “υπολογίζειν”, μελετά πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την επιστήμη των υπολογιστών, τα μαθηματικά και άλλα επιστημονικά πεδία και πώς εκδηλώνονται στην αγορά, την κοινωνία, τη βιολογία και τον φυσικό κόσμο.

Αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγει τον τελευταίο καιρό στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Κ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι χρησιμοποιεί στατιστική, θεωρία πιθανοτήτων και θεωρία παιγνίων, προσπαθώντας να απαντήσει μια σειρά από ερωτήματα όπως: πώς μπορεί η μηχανή να κατανοήσει περίπλοκα/πολυδιάστατα φαινόμενα, πώς μπορεί να αναπτύξει δημιουργικότητα, πώς μπορεί να αποφύγει την υιοθέτηση προκαταλήψεων που εμπεριέχονται στα δεδομένα από τα οποία μαθαίνει, πώς μπορεί να αλληλοεπιδράσει με άλλες μηχανές γύρω της.

http://www.ekt.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close