Search

Ινδία: Θάνατος παρένθετης μητέρας – ανησυχίες για εκμετάλλευση και αναγκαιότητα ρυθμιστικού πλαισίου

Σαράντα-δυάχρονη 17 εβδομάδων έγκυος σε δίδυμα, με την ιδιότητα της παρένθετης μητέρας, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, πεθαίνει, ενώ παράλληλα αναμένεται νέο σχέδιο νόμου σχετικά με την ρύθμιση της παρένθετης μητρότητας στην Βουλή.

Κατόπιν έρευνας που διεξήχθη, ανακαλύφθηκε ότι η εγκυμονούσα είχε ένα πολύχρονο ιστορικό ασθενειών, ανάμεσά τους φυματίωση, υδροκεφαλία και κατάθλιψη, αλλά η εγκεκριμένη διαδικασία ιατρικού προελέγχου δεν είχε πραγματοποιηθεί. Αν είχε διεξαχθεί ο κανονικός, σύμφωνα με τις ανάλογες οδηγίες, έλεγχος δεν θα κρινόταν εξαρχής ως κατάλληλη για να κυοφορήσει.

Ο υπεύθυνος του νοσοκομείου, Dr Sudhir Gupta, όπου και η γυναίκα κατέληξε [All India Institute of Medical Science (AIIMS)], αναφέρει την θανατηφόρα κατάληξη αυτή ως άλλο ένα δείγμα των επιπτώσεων της έλλειψης αυστηρής νομοθεσίας στην χώρα, η οποία να προβλέπει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατόπιν, οι γιατροί στο AIIMS δημοσίευσαν κοινό επιστημονικό άρθρο ( Regulation of Surrogacy in India: Need of the Hour) , στο οποίο περιγράφουν την επικινδυνότητα της κατάστασης στην Ινδία, όπου η παρένθετη μητρότητα έχει εξελιχθεί σε μέθοδο εκμετάλλευσης της οικονομικά δεινής κατάστασης τόσο των εθελοντών γυναικών αλλά και των μελλοντικών γονέων. Η ανάγκη αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου υπογραμμίζεται από τους συγγραφείς για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων γεγονότων.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τον κανονισμό που θα διέπει την παρένθετη μητρότητα, πέρασε πρόσφατα από το κατώτερο κοινοβουλευτικό όργανο της Ινδίας και αναμένεται η συζήτησή του στο ανώτερο. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του ορίζεται αυξημένη προστασία και για την ίδια την παρένθετη μητέρα αλλά και για τους επίδοξους γονείς. Μάλιστα, η χρήση της μεθόδου της παρένθετης μητέρας θα είναι προσβάσιμη μόνο από τις μη γόνιμες «στενούς συγγενείς» της παρένθετης, που θα πρέπει να είναι Ινδοί πολίτες. Ταυτόχρονα προβλέπονται περιορισμοί σχετικά με το όριο της ηλικίας, την οικογενειακή κατάσταση, την υγεία και την κατοικία των ενδιαφερομένων μερών, ενώ όλες οι μορφές εμπορικής χρήσης της μεθόδου αυτής θα απαγορευθούν.

Ο Harsh Vardhan, Union Health Minister, ενημέρωσε τους Times της Ινδίας για την παράνομη λειτουργία 2000 με 3000 κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την μέθοδο της παρένθετης μητρότητας, τονίζοντας την σημασία της επιβολής νέων αυστηρότερων ρυθμίσεων.|

Πηγή: BioNews & bioethics.gr

Βικτώρια Δίπλα – Stagiaire EEB

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close