Search

Η Πόλη Αγορά

Μία από τις αξεπέραστες σε στίχους και ερμηνεία μουσικές δημιουργίες του Μάνου Χατζηδάκη είναι : “Στη Ρωμαϊκή Αγορά”. Μία από τις εκφράσεις που εισήγαγε στη ζωή μας ο συμπολίτης Μιχάλης Σπανίδης για προσανατολισμό είναι : η “Πόλη Αγορά”.

Ανατρέχουμε στα σύγχρονα ηλεκτρονικά λεξικά για να ανακαλέσουμε στη μνήμη την απόδοση των όρων Πόλη και Αγορά αρχικά. Στη συνέχεια θα δούμε κάποια μεγάλη στιγμή, την κορυφαία, της Πόλης Αγοράς Ξάνθης. Πόλη είναι ένας μεγάλος και μόνιμος οικισμός με πολλά σπίτια, κατοίκους και διάφορες διοικητικές, οικονομικές ή άλλες υπηρεσίες. Η λέξη “Πόλη” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “Πόλις”, το σύνολο μεγάλου αριθμού οικημάτων ή και πολιτών.

Αγορά για τους αρχαίους μας προγόνους ήταν ο χώρος συνάθροισης για κάλυψη κοινωνικών, επικοινωνιακών αναγκών. Παρότι στην Αγορά γίνονταν αγοραπωλησίες, εξ ου και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως ο χώρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούριες γνωριμίες, μελετούσαν, δημιουργούσαν. Συνυφασμένοι οι δύο όροι μας δίνουν την Πόλη Αγορά.

Έχει κάποιο προορισμό φιλοσοφικό, οικονομικό, επικοινωνιακό η Πόλη Αγορά. Άλλοτε τον πληροί, άλλοτε όχι. Όταν δεν τον πληροί, εκτροχιάζεται. Βγαίνει έξω από τις ράγες, με τις όποιες συνέπειες. Όταν όμως έχει επίγνωση του ρόλου της, αίρεται σε μεγάλα ύψη, οφέλη για τους πολίτες που την συγκροτούν.

Ένα δάνειο θα συνάψουμε τώρα, από τις αναζητήσεις – διατυπώσεις των μεγάλων μας ποιητών. Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…μας μηνύει ο Οδυσσέας Ελύτης. Η Πόλη Αγορά της Ξάνθης μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη, πολύ μεγάλη πρόσφατη επιτυχία της. Μέσα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό της Επιμελητήριο, το φορέα που την εκφράζει. Συνέπεσε να ταυτίζεται με τα 20 χρόνια λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αβδήρων.

…Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…επανέρχεται ο Οδυσσέας Ελύτης. Η αρμονία των σκέψεων που προηγήθηκαν, ταυτίστηκε με την αρμονία των Μαθηματικών, μιας από τις 5 Επιστήμες που διέπρεψε ο Δημόκριτος. Την οδήγησε μέσα από την Πληροφορική στην κορυφή του κόσμου ο πρώτος των πρώτων Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος ευρισκόμενος στην Ξάνθη προσκεκλημένος του Δήμου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, αποδέχτηκε πρόσκληση του ΕΒΕ Ξάνθης να είναι ο πρώτος που θα παραλάβει το Διεθνές Βραβείο “Δημόκριτος Ο Αβδηρίτης” το καλοκαίρι εφέτος στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων, από τη Διεύθυνση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής επέδωσαν την πρόσκληση στο Δημαρχείο της Ξάνθης, παρουσία του Δήμαρχου Μανώλη Τσέπελη και της Γενικής Γραμματέα του φορέα Βασιλικής ( Βίκυς ) Μπαφατάκη.

Δύο χρόνια, από τις 31/1/2018 διήρκεσε η κυοφορία για τη διατύπωση της εκπεφρασμένης βούλησης του ΕΒΕ….Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…τρίτωσε ο Οδυσσέας Ελύτης.

Οφείλω να υπογραμμίσω τη μεγάλη, καθοριστική συμβολή της Βασιλικής ( Βίκυς ) Μπαφατάκη. Η κορυφαία θέλω να πιστεύω των Πολιτικών Επιστημών της πατρίδας μας. Προσέδωσε μέσα από το παγκόσμια αναγνωρισμένο έργο της, τον όρο της εφαρμογής στις Πολιτικές Επιστήμες και την Κοινωνιολογία.
Οι Εφαρμοσμένες Πολιτικές – Κοινωνικές Επισήμες αρμόζουν πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τίτλο στο έργο της. Αντιστοίχηση της Επιστήμης με την εφαρμογή, σε παγκόσμια κλίμακα. Κάτι σαν το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, επινόηση του Θανάση Μουσόπουλου, του οποίου συνέπεσε να είναι και μαθήτρια τα χρόνια των εγκυκλίων λόγων, δηλαδή πριν το Πανεπιστήμιο.

Η Πόλη Αγορά της Ξάνθης στα καλύτερά της. Τώρα που θα έχει πάνω της στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου, καλείται να διαχειριστεί την παρουσία του σύγχρονου Αϊνστάιν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων. Όσοι αντιλαμβάνονται το εύρος της επιτυχίας, ας πράττουν τα δέοντα.

Βίκυ – Κωνσταντίνε σας ευχαριστούμε.

Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close