Προσηνής, με ευέλικτη ματιά και αυθορμητισμό παιδιού είναι η πρώτη εντύπωση που εκμαιεύεις από τον Νομάρχη Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη.
Τεχνοκράτης, με οικονομικές σπουδές στις Η.Π.Α. και συγκινητική πορείας ζωής, ο Νομάρχης Χίου από τα πρώτα λεπτά της συζήτησής μας, με οδήγησε στα μονοπάτια του νησιού του με τις απαράμιλλες ομορφιές, στην αγάπη του για την Τοπική αυτοδιοίκηση και για τον τόπο του, στα χνάρια της πολιτικής του πορείας, στις προσωπικές του στιγμές και στα μελλοντικά του σχέδια…
Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στα Καμποχώρια της Χίου, στο Δαφνώνα από γονείς αγρότες. Στα 12 του χρόνια έχασε τον πατέρα του σε αυτοκινητικό δυστύχημα κι έτσι αναγκάστηκαν με τη μητέρα του και τις 2 του αδερφές να πάνε αρχικά στη Χίο και κατόπιν στην Αθήνα. «Ήταν δύσκολα χρόνια γεμάτα φτώχεια. Η μητέρα μου για να μας ζήσει έγινε καθαρίστρια και ράφτρα. Τελείωσα το Γυμνάσιο στην Κυψέλη και αμέσως μετά μια θεία μου μας έκανε πρόσκληση για την Αμερική. Αρχικά έφυγαν για τη Νέα Υόρκη η μητέρα μου, η κυρά Καλλιόπη με τις αδερφές μου και αργότερα πήγα κι εγώ. Οι συνθήκες ήταν άσχημες, μέναμε σε ένα μικρό δυαράκι στη Νέα Υόρκη και πληρώναμε 800 δολάρια. Η μητέρα μου δούλευε ως μοδίστρα νυφικών κι εγώ σερβιτόρος και μετέπειτα μάγειρας σε ένα εστιατόριο από τις 6 το πρωί έως τις 6 το βράδυ επί δυο χρόνια μαζεύοντας χρήματα. Από την πολλή δουλειά δεν με έβλεπε καθόλου ο ήλιος…κι έτσι μια μέρα αποφάσισα να κάνω για 6 μήνες εντατικά Αγγλικά, ώστε να έχω μια καλύτερη τύχη. Στη συνέχεια σπούδασα Οικονομικά στο New York University, παίρνοντας υποτροφία, λόγω χαμηλού εισοδήματος».
Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης γεμάτος όνειρα στην οικονομικά δύσχερη Αμερική της δεκαετίας του ’80, πέρα από το πτυχίο του, πήρε και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση, από το μεγάλο Πανεπιστημιακό συγκρότημα του Saint George University στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Από τότε η ζωή του άλλαξε…Το 1980 άρχισε να εργάζεται στην Υπηρεσία Προγραμματισμού της Επιτροπής 3 Πολιτειών, (Κονέκτικατ, Νέας Υόρκης και Νιου Τζέρσεϊ) που ασχολούνταν με θέματα εκπαίδευσης, πρόνοιας κ.λπ. και αργότερα σε μια μεγάλη Επενδυτική Τράπεζα. Οι οργανωτικές γνώσεις που αποκόμισε εξ Αμερικής, έγιναν προίκα του…και τις έβγαλε από το χρονοντούλαπο, όταν πήρε το βάπτισμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επέστρεψε στην Ελλάδα, στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όπου και εργάστηκε σε μια Αμερικανική εταιρία και αργότερα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας από όπου μετατέθηκε στην Eurobank της Χίου στα μέσα του ΄80.
Το συναπάντημα με την πολιτική & η πορεία του…
Η πολιτική του πορεία ξεκίνησε το 1986…με την υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Καμποχώρων. Δεν εκλέχτηκε τότε, αλλά έμελλε αργότερα η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση να γράψει τη δική της ιστορία στη ζωή του, αλλά και στη ζωή του νησιού…
«Έμενα και ακόμη σήμερα μένω με την οικογένειά μου στο χωριό μου, στο Δαφνώνα. Όταν γύρισα από την Αμερική ανταλλάσσαμε με τους συγχωριανούς μου απόψεις και ιδέες για τον τόπο μας. Τότε κάποιοι φίλοι με παρότρυναν να τις υλοποιήσω και έτσι το 1989 εκλέχτηκα Δήμαρχος Καμποχώρων, όπου και επανεκλεγόμουν ως το 2003. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου υπήρχε παντελής έλλειψη υποδομών στα χωριά. Δημιούργησα τα πάντα από την αρχή σε όλους τους τομείς και σήμερα αισθάνομαι πολύ περήφανος για αυτό». Η πολιτική του πορεία συνεχίστηκε με την εκλογή του ως Νομάρχης Χίου το 2003 λαμβάνοντας 47% και το 2006 επανεκλέχτηκε Νομάρχης με αποδοχή από τους συντοπίτες του σε ποσοστό 57%. Στις εκλογές του επόμενου Νοέμβρη 2010 θα διεκδικήσει με την υποψηφιότητά του τον ενιαίο πλέον Δήμο Χίου, έχοντας οράματα και ιδέες, για ένα πιο όμορφο νησί. Εάν εκλεγώ Δήμαρχος, θα ήθελα να δώσω βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καθαριότητα και στην αισθητική εικόνα του νησιού μας. Για μένα είναι και τα τρία μείζονος σημασίας και το νησί θα γίνει αγνώριστο».
Η έννοια της πολιτικής
Από μικρό παιδί η πολιτική για τον Νομάρχη Χίο, Πολύδωρο Λαμπρινούδη είναι μια ‘μεστή’ αλήθεια. Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό, αλλά στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Είμαι αυτοδιοικητικός, γιατί ως Δήμαρχος και ως Νομάρχης έχω συνδεθεί συναισθηματικά με τον τόπο και την προσφορά μου στη Χίο. Η πολιτική ενασχόληση με τα κοινά με αποπλάνησε εδώ και πολλά χρόνια και μου δίνει την δυνατότητα της άμεσης επαφής με τους ανθρώπους, της δημιουργίας και της επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το πάθος μου και μια συνεχής προσπάθεια κοινωνικής καταξίωσης μέσω της προσφοράς μου στους συντοπίτες μου. Με εξιτάρει όταν ξεκινώ ένα έργο από το μηδέν, από μια απλή μελέτη και το βλέπω να υλοποιείται. Η συγκίνηση, βέβαια, έρχεται όταν το παραδίδω στον κόσμο».
Η ‘πολιτική του αλήθεια’
Η έννοια της αλήθειας για τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη ταυτίζεται με τον ρεαλισμό. Απεχθάνεται το ψέμα και τις ανέφικτες υποσχέσεις. «Είμαι πάντοτε ευθύς σε ό,τι με αφορά και δεν παραπλανώ τον κόσμο. Για αυτό το λόγο η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση είναι σε συνεχή άνοδο, γιατί οι συμπολίτες μου εκτιμούν την ειλικρινή στάση μου απέναντι σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και αναγνωρίζουν την προσφορά και το έργο μου. Με θεωρούν δικό τους άνθρωπο και είμαι κοντά τους και στα δύσκολα και στα ευχάριστα».
Τα σημαντικότερα έργα στα 7 χρόνια θητείας στη Νομαρχία Χίου
Ο Νομάρχης Χίου με βλέμμα που αναθαρρεί σπινθηροβόλα, όταν μιλάει για τα έργα του, μας συστήνει κάποια από εκείνα που τον κάνουν περήφανο. «Αισθάνομαι δικαιωμένος, γιατί θεωρώ ότι προσέφερα πολλά στον τόπο μου. Έγιναν σημαντικά έργα στο νησί. Στο τομέα των υποδομών, εδώ και 40 χρόνια προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε το λιμάνι των Μεστών και σήμερα το βλέπω να υλοποιείται. Υπήρχε πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί, αν και το έδαφος έχει τη δυνατότητα να μαζεύει νερά και κατορθώσαμε να κάνουμε έργα για τη συλλογή νερού, όπως το Φράγμα του Κατράρη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο Αιγαίο.
Στο τομέα του περιβάλλοντος, δημιουργήσαμε δυο χώρους ταφής απορριμμάτων, εκ των οποίων ο ένας είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Έγιναν 12 βιολογικοί καθαρισμοί.
Στον τομέα του πολιτισμού, αναπαλαιώσαμε πολλά πολιτιστικά μνημεία με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως τα βυζαντινά μνημεία, τη Νέα Μονή και την Παναγιά την Κρήνα, το Κάστρο του Πιτυούς, ένα φαντασμαγορικό μνημείο στο κέντρο της Χίου που είναι επισκέψιμο, κι αν κάποιος το δει φωταγωγημένο πάνω στην χαράδρα θαρρείς πως βρίσκεται σε άλλη εποχή.
Ιδρύσαμε τον Βοτανικό Κήπο Αιγαίου με 25.000 αυτοφυή φυτά και λουλούδια συμβάλλοντας στη γνωριμία του κόσμου με την πανίδα του τόπου και του Αιγαίου.
Ανακαλύφθηκε το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος, όπου βρέθηκε ένας προϊστορικός οικισμός του 7.000 π.Χ. και ευρήματα σημαίνουσας αξίας. Σήμερα είναι επισκέψιμο το πρώτο του πατάρι και μέλλει να εξερευνηθεί και το δεύτερο.
Στον τομέα του τουρισμού πέρα από τις λιμενικές υποδομές με την ολοκλήρωση των λιμανιών στα Μεστά και στα Ψαρά, δημοπρατήθηκε πρόσφατα και το λιμάνι της Λαγκάδας που θα είναι αγκυροβόλιο για 54 σκάφη. Ολοκληρώσαμε το αλιευτικό καταφύγιο που είναι και τουριστικό θέρετρο στον Καρφά που εξυπηρετεί παράλληλα και πολλά σκάφη.
Χίος – Το ανεξερεύνητο νησί
Η Χίος είναι ένα ανεξερεύνητο νησί με έντονη ποικιλομορφία του τοπίου. Στη βόρεια πλευρά του νησιού πρωταγωνιστούν τα Βυζαντινά μοναστήρια και η άγρια φύση, στη νότια άκρη του νησιού τα εξαιρετικά καστροχώρια, τα μαστιχόδεντρα, η γαλήνη και η ηρεμία του τόπου. Στο κέντρο του νησιού ο ξακουστός μεσαιωνικός κάμπος του νησιού με τις απερίγραπτες ομορφιές, τα εσωστρεφή σπίτια και τα ολόγιομα εσπεριδοειδή περιβόλια.
Είναι ένα νησί με πολλές ιδιαιτερότητες που καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει και να το αγαπήσει με ένα μοναδικό τρόπο.
Η μαστίχα & το σπίτι του Χριστόφορου Κολόμβου στο Πυργί
Στη Νότια Χίο υπάρχουν φανερές και κρυμμένες ευωδιές ιστορίας, παράδοσης και πολιτιστικών αγαθών που σηματοδοτούν την ταυτότητα του νησιού. «Χίος σημαίνει μαστίχα…Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό το εμπόριό της. Σχεδόν ολόκληρη η κουλτούρα του νησιού συνδέεται με τη μαστίχα. Μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού παράγεται…και αποτελεί brand name για το νησί, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα»
Όσο για το σπίτι του Μεγάλου θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου που άλλοι λένε ότι ήταν Χιώτης, άλλοι Γενοβέζος…ο Νομάρχης μας αναφέρει «Από παιδάκι άκουγα ότι στο Πυργί υπάρχει το σπίτι του Χριστόφορου Κολόμβου. Μάλιστα ακόμη και σήμερα πολλοί κάτοικοι του χωριού έχουν το επίθετο Κολόμβος. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναδείξουμε την παρουσία του Κολόμβου στην Χίο, όταν έφτασε εδώ από τη Βόρεια Ιταλία. Δεν αμφισβητείται ιστορικά ότι έζησε εδώ και πήρε τεχνογνωσία από τους ναυτικούς του νησιού. Ίσως να πήρε και κάποιους μαζί του στο μεγάλο του ταξίδι…
Στοχεύουμε, λοιπόν πολιτιστικά και τουριστικά να προωθήσουμε το πέρασμά του από το νησί μέσα στο σύνολο της ιστορικής αναδρομής του και να αξιοποιήσουμε το σπίτι του στο Πυργί, καθώς φέρει και το ανάλογο οικόσημο»
Μικρά και μεγάλα μυστικά
Δεν έχω μυστικά. Πάντα εξωτερικεύω τη ζωή μου και ό,τι σκέπτομαι.
Πέρα από την πολιτική, ασχολούμαι με τη φύση. Το καλοκαίρι μου αρέσει να φροντίζω τον κήπο μου, να φυτεύω τα ζαρζαβατικά μου και κυρίως ένα αμπέλι που έχω και μου τρώει πολύ χρόνο (γέλια!). Όταν χειμωνιάζει με τα πρώτα πρωτοβρόχια μαζεύω μανιτάρια από το βουνό, αλλά κυρίως εξερευνώ τα πιο απροσπέλαστα σημεία του νησιού, και κάνω ορειβασία. Παράλληλα αγαπώ τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο. Ήμουν 12 χρόνια Πρόεδρος στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου και έτσι όλα τα γήπεδα του νησιού έχουν φυσικό ή πλαστικό χόρτο. Έχω δώσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου στη βελτίωση του ποδοσφαίρου…
Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης ταγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσπαθεί να χωρέσει τις αγάπες και τα χόμπι του στις στιγμές που κλέβει από την πολιτική. «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον κόσμο, γεγονός που μου στερεί στιγμές από την οικογένεια, τους φίλους, τον εαυτό, αλλά αυτό είναι το τίμημα της προσφοράς».
Η οικογένεια του, μέγας συνοδοιπόρος στα όνειρά του. Η σύζυγός του και τα δυο του παιδιά, η Καλλιόπη και ο Μανώλης του δίνουν δύναμη και στήριξη για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις.
Δε διστάζει να φανερώνει τα συναισθήματά του…Ευαίσθητος με τους φίλους του, απαιτητικός με τους συνεργάτες του και τη συνέπειά τους…
Απεχθάνεται τη μιζέρια…Ραγίζει με την αδικία και τη φτώχεια, για αυτό και δημιούργησε ένα super market απόρων στο νησί, με την αρωγή και άλλων φορέων και χορηγών, όπου εξυπηρετούνται περίπου 600 άτομα στο νησί.
Η σχέση του με το χρόνο
Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο, τον εκμεταλλεύεται στο έπακρο, αλλά κι εκείνος με τη σειρά του ευνοεί την απόλυτα χρονική του τάξη. «Δεν αφήνω δευτερόλεπτο, λεπτό, να πάνε χαμένα. Πιστεύω, ότι εάν έχω πετύχει κάποια πράγματα στην ζωή μου, τούτο οφείλεται στη σωστή χρονική στιγμή που συνέβησαν και στην οργάνωση του χρόνου μου. Κάνω ένα σωστό προγραμματισμό ημερησίως και τον τηρώ απαρέγκλιτα. Δεν αφήνω τίποτα για αύριο…»
Από τη Βίκυ Μπαφατάκη