Search

«Θύελλα στη Βενετία» της Βενετίας Πιτσιλαδή, στη συνάντηση Ιανουαρίου 2020, του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης»

Η συνάντηση Ιανουαρίου 2020 του «Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης» είχε κάτι το ιδιαίτερο, φιλοξένησε το μυθιστόρημα της Βενετίας Πιτσιλαδή, ενός ανθρώπου του Κύκλου που, εκτός των άλλων, διαγράφει τη συγγραφική της πορεία εδώ και αρκετά χρόνια έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τρία μυθιστορήματα.

Η κα Βεατρίκη Δημητριάδη Power, παλαιό μέλος του Κύκλου, παρουσίασε τη συγγραφέα και μίλησε για το ρόλο της στην επιτυχία, την πρόοδο και το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων που έχει κατακτήσει ο Κύκλος, μιας και η λογοτέχνις διατελεί υπεύθυνη – οργανώτρια – συντονίστρια και «ισορροπίστρια» εδώ και πολλά χρόνια, ξεχωρίζοντας για το πάθος της για τη λογοτεχνία, την πειθαρχημένη οργάνωση, την παρουσία της πάντα στις συναντήσεις χωρίς να έχει απουσιάσει από καμία όλα αυτά τα 23 χρόνια!

Κατόπιν, η ίδια η συγγραφέας μίλησε στα Μέλη του Κύκλου για το βιβλίο της, εξήγησε τις προσωπικές της ανησυχίες, περιέγραψε τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, μίλησε για τους ήρωες και την έμπνευσή της, το ψυχολογικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζονται τα βιώματά τους, τα ψυχολογικά παιδικά τραύματα, την έλλειψη, τέλος, της ανεκπλήρωτης αγάπης που είναι και το κύριο θέμα του βιβλίου καταλήγοντας με την ανάγνωση της κριτικής για το βιβλίο της από τη φιλόλογο Κατερίνα Βασιλάκη.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με συζήτηση μεταξύ των μελών για το βιβλίο και το θέμα του και έγινε αφορμή και για δύο ακόμη γιορτές, την κοπή της πίτας του Κύκλου για το νέο έτος και τα γενέθλια της συγγραφέως τα οποία συνέπεσαν την ίδια ημέρα, δεχόμενη τις ευχές όλων των μελών. Τύχη ή οιωνός; Το φλουρί έπεσε, για πρώτη φορά, στην υπεύθυνη του Κύκλου, τη συγγραφέα Βενετία Πιτσιλαδή!

Η Βενετία Πιτσιλαδή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Δημοσιογραφία, Δημόσιες και Κοινωνικές σχέσεις, συνεχίζοντας τις σπουδές της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο τού Λονδίνου και μετέπειτα Ψυχολογία και Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο τής Γενεύης όπου και διαμένει μόνιμα.

Είναι ενεργό μέλος πολλών συλλόγων, φιλανθρωπικών, πολιτισμικών, κοινωνικών καθώς και λογοτεχνικών. Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο και τη δράση της θα βρείτε σε αυτό το blog καθώς και στην ειδική σελίδα με το βιογραφικό της.

Για το μυθιστόρημά της «Θύελλα στη Βενετία» έχουν γράψει σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων και έχουν σχολιάσει τα Μέσα Ενημέρωσης. Ξεχωρίζουμε δύο κείμενα τα οποία προσεγγίζουν ολοκληρωμένα το έργο, αυτή του μεγάλου μας λογοτέχνη Μάνου Κοντολέων και της φιλολόγου Κατερίνας Βασιλάκη.

«Τελικά το «Θύελλα στη Βενετία» είναι ένα χορταστικό ανάγνωσμα. Με αντιφάσεις, ανατροπές. Με αποσιωπήσεις αλλά και ξεσπάσματα.
Πληθωρικό -ας του δώσω αυτόν τον χαρακτηρισμό. Μα και με ευθύνη γραμμένο.
Μέσα από αυτό τελικά μπορείς να γνωρίσεις ουσιαστικά τη συγγραφέα του.
Άρα διαθέτει το μέγιστο προσόν για ένα λογοτεχνικό έργο. Είναι ειλικρινές.»
– Μάνος Κοντολέων (αναλυτικά η κριτική)

«Η πιο προσωπική, όμως, πινελιά εκφράζεται συνοπτικά στον επίλογο του μυθιστορήματος που περιγράφει μια ευρύτερη στάση ζωής. Στις δύο τελευταίες σελίδες του κειμένου συμπυκνώνεται η θετική διάθεση και ενέργεια με την οποία η συγγραφέας συνηθίζει να αντιμετωπίζει τη ζωή και την οποία μας καλεί να μοιραστούμε: ο σεβασμός και η κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων, η αναγνώριση της μοναδικότητας κάθε ανθρώπου, η βεβαιότητα ότι τα προβλήματα, όταν προκύπτουν, είναι μαθήματα που βελτιώνουν τη ζωή μας, η αγάπη, ο έρωτας, η δημιουργία, η προσφορά, βρίσκουν σε αυτές τις σελίδες μια ευσύνοπτη έκφραση που θα ακούσουμε αργότερα από την ίδια τη συγγραφέα…

Η τελευταία παράμετρος που ενδιαφέρει τους φιλολόγους σχολιάζοντας ένα κείμενο είναι η αισθητική του διάσταση. Πρόκειται ουσιαστικά για την αισθητική απόλαυση που προκαλεί το λογοτεχνικό κείμενο και η τέχνη του λόγου όπως εκεί χρησιμοποιείται.

Αυτή την αισθητική διάσταση, θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας, διαβάζοντας και απολαμβάνοντας το βιβλίο Θύελλα στη Βενετία…»
– Κατερίνα Βασιλάκη (αναλυτικά η κριτική)

Πηγή: https://venetiapitsiladi.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close