Search

Διατροφή και κυτταρίτιδα

celluliteg_Το καλοκαίρι έρχεται και όλες εμείς προβληματιζόμαστε για το σώμα μας και τις ατέλειες του Πως θα βγούμε στην  παραλία με τα περιττά κιλά και κυρίως με την κυτταρίτιδα που κληρονομήσαμε στη διάρκεια του χρόνου; Υπάρχουν τρόποι γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους;

Τι είναι, όμως, η κυτταρίτιδα;
Είναι…λίπος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες, ανεξάρτητα από το βάρος τους. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το λίπος κατανέμεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και εμφανίζεται μια όψη «καπιτονέ» ή «φλούδας πορτοκαλιού», ενώ είναι πιθανό να προκαλείται πόνος έπειτα από τσίμπημα των επιβαρημένων περιοχών, αναφέρει η Δρ. Αικατερίνη Στάμου, διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν κυτταρίτιδα με τουλάχιστον εννιά φορές μεγαλύτερη συχνότητα από τους άντρες, λόγω βασικών διαφορών στη δομή του γυναικείου δέρματος. Τα οιστρογόνα, οι θηλυκές ορμόνες, ενθαρρύνουν την αύξηση του λίπους στις γυναίκες, με συνέπεια την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, που γίνεται πιο έντονη σε περιόδους ορμονολογικών αλλαγών π.χ.

εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, χρήση αντισυλληπτικών, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

kittaritidapn_

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται πιο εμφανής και σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από τα συνηθισμένα (μηροί, γοφοί, γλουτοί), όπως είναι τα μπράτσα και η κοιλιά. Άλλα αίτια εμφάνισής της είναι οι πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστικής ζωής, τα στενά ρούχα, το στρες, το κάπνισμα, η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι ηπατικές διαταραχές, η δυσκοιλιότητα, η εκτενής έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή καθώς και η κληρονομική προδιάθεση αποθήκευσης λίπους.

Η σωστή διατροφή, πλούσια σε αντικυτταριτιδικές  τροφές, συμβάλλει θεαματικά στην καλυτέρευση της όψης του δέρματος. Το δέρμα γίνεται πιο λείο, πιο σφριγηλό και μεταξένιο. Εάν έχετε περιττά κιλά, ξεκινήστε μία δίαιτα με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, για τη σταδιακή απώλεια βάρους. Η απότομη απώλεια βάρους  επιδεινώνει την όψη του «καπιτονέ» δέρματος. Τρώτε καθημερινά φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ-φρουτ, ακτινίδια, ανανά, φινόκιο, σέλινο, αγκινάρες, χόρτα, πιπεριές. Καταναλώνετε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού έως τις  3 το απόγευμα, ενώ αφήνετε τη μικρότερη ποσότητα για το απογευματινό και για το βραδινό σας σνακ.

celfrutt_resize

Τα τρόφιμα αυτά επιταχύνουν την αποβολή τοξινών, έχουν διουρητικές ιδιότητες, παρέχουν λίγες θερμίδες ενώ είναι πιο εύπεπτες, ενδυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία και βοηθούν στην καταπολέμησή της. Αποφύγετε το αλκοόλ. Πίνετε 2 λίτρα νερό καθημερινά, λίγο – λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην πίνετε νερό με το γεύμα σας, παρά 2 ώρες αργότερα. Μαγειρεύετε χωρίς αλάτι με μπαχαρικά, μυρωδικά, ξύδι, λεμόνι για περισσότερη γεύση. Χρησιμοποιήστε ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, λάδι ψαριού, ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς σε μετρημένη ποσότητα.
Να τρώτε άφθονα λαχανικά 2 φορές την ημέρα, ψητά είτε βραστά, ωμά, είτε και σαν σούπα. Καταναλώνετε 2-3 φρούτα την ημέρα, και 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια με λαχανικά, 2-3 φορές ψάρι, όπως γλώσσα, τόνο, σκουμπρί, ξιφία, σαρδέλα, αντσούγιες. Προτιμάτε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ένας μήνας ειδικής διατροφής είναι μία καλή αρχή για την εξουδετέρωση της κυτταρίτιδας, ενώ επιπρόσθετα θα σας χαρίσει πολύ ενεργητικότητα, ζωντάνια τόνωση, δύναμη και ευεξία.

Από την Δρ. Αικατερίνη Στάμου, διαιτολόγο – διατροφολόγο

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close