Search

Βραβείο Sciacca “οικολογίας – περιβάλλοντος” για τον νεαρό Fionn Ferreira…για την καταπολέμηση των μικροπλαστικών στις θάλασσες

Ο Fionn είναι ένας 20χρονος φοιτητής, επιστήμονας και καινοτόμος για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Μεγάλωσε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ιρλανδίας και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας κάνοντας κουπί στις ακτές της Ιρλανδίας με το καγιάκ του μαζί με τον σκύλο του, την Ινδία.

Ο Fionn ανησυχούσε καθώς παρατηρούσε την αυξανόμενη ποσότητα πλαστικών που ξεβράζονταν στις ακτές, οπότε οργάνωσε αρκετές επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών, καθώς και την κατασκευή μηχανημάτων για την ποσοτικοποίηση και τη συλλογή της πλαστικής ρύπανσης.

Όταν άκουσε για τα μικροπλαστικά, τα επιβλαβή μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που προκαλούν ζημιές στα οικοσυστήματα, αναστατώθηκε ακόμη περισσότερο!

Γνωρίζατε ότι κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε πλαστικό αξίας μιας πιστωτικής κάρτας μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού, (μελέτη WWF 2019) και ότι η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο;

Ο Fionn κατασκεύασε διάφορες μηχανές χρησιμοποιώντας LEGO, κομμάτια ξύλου και μερικούς μικροελεγκτές και αισθητήρες για να ελέγξει αυτά τα μικροπλαστικά.

Τρομοκρατημένος από αυτά που βρήκε και μη μπορώντας να βρει καμία μέθοδο για την απομάκρυνσή τους, αποφάσισε να σηκώσει τα μανίκια και να κατασκευάσει ο ίδιος μια συσκευή για την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το νερό. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες (μερικές από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καεί σχεδόν το σπίτι του και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο χωριό του) κατασκεύασε μια συσκευή που χρησιμοποιεί μια γρήγορη, μη βλαβερή και καθαρή μέθοδο βασισμένη σε μαγνήτες για την απομάκρυνση των σωματιδίων από το νερό με εκπληκτικά υψηλά ποσοστά αποτελέσματα. Άφησε έκπληκτους κορυφαίους επιστήμονες και ανακηρύχθηκε παγκόσμιος νικητής του μεγάλου βραβείου του Google Science Fair 2019.

Η Mariette DiChristina, αρχισυντάκτρια του Scientific American δήλωσε
“Ο Fionn έδειξε επιμονή και αφοσίωση στην επίλυση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος. Ενσαρκώνει το πνεύμα της εξερεύνησης”.

Ο Fionn ίδρυσε την εταιρεία Fionn & Co. LLC όπου χρησιμοποιεί τη μέθοδό του για να δοκιμάσει και να εργαστεί πάνω σε μια συσκευή για την αποτελεσματική απομάκρυνση των μικροπλαστικών από το νερό. Επί του παρόντος συνεργάζεται με την Stress Engineering για να τελειοποιήσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει τα σχέδιά του.

Ενώ ο Fionn σπουδάζει στον τομέα της Χημείας, είναι επίσης ένας περιζήτητος ομιλητής. Έχει μιλήσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2020 (και έχει προσκληθεί ξανά για το 2021), στο ερευνητικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία των Πλαστικών, στη Διάσκεψη Κορυφής Αισιοδοξίας της Γης 2020 του Smithsonian, στις Διαλέξεις Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έχει διατελέσει κριτής στο GreenTech Festival Berlin 2020 καθώς και στο The Young Plastic Pollution Challenge. Η ιστορία του παρουσιάζεται στα Forbes, Business insider, Bloomberg και CNN για να αναφέρουμε μερικά από αυτά . Του απονεμήθηκε το βραβείο Straubel Leadership Award 2019.

Ο Fionn ανακηρύχθηκε πρωταθλητής δράσης για τα πλαστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και συμβάλλει τακτικά σε εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που προωθούν τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.

Ο Fionn εμφανίζεται επί του παρόντος σε ένα διαφημιστικό σποτ της Global HP και γράφει το πρώτο του βιβλίο.

Ο παγκόσμιος τύπος γράφει για τον Fionn

FORBES
“Ιρλανδός έφηβος κερδίζει το 2019 το Google Science Fair για την αφαίρεση μικροπλαστικών από το νερό χρησιμοποιώντας μια δημιουργική μέθοδο εκτός πλαισίου”

BUSINESS INSIDER
“Ο Fionn Ferreira ζει σε ένα απομακρυσμένο νησί στο West Cork, μια παραθαλάσσια περιοχή στη νότια Ιρλανδία. Μια μέρα, ενώ έκανε καγιάκ, εντόπισε έναν βράχο στην ακτή που ήταν καλυμμένος με πετρέλαιο από μια πρόσφατη διαρροή. Στο βράχο ήταν προσκολλημένα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μήκους μικρότερου των 5 χιλιοστών – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “μικροπλαστικά”. Αυτό έκανε τον Fionn να σκεφτεί….”

CNN
“Αυτός ο Ιρλανδός έφηβος μπορεί να έχει μια λύση για έναν ωκεανό χωρίς πλαστικά”

NATIONAL GEOGRAPHIC
“Ο Fionn Ferreira από την Ιρλανδία ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού Google Science Fair 2019. Το έργο του Ferreira έχει τίτλο “Μια έρευνα για την απομάκρυνση μικροπλαστικών από το νερό με τη χρήση σιδηρορευστών” και επικεντρώνεται στην εξεύρεση ενός περιβαλλοντικά υπεύθυνου τρόπου για την εξαγωγή των επιβλαβών μικροπλαστικών από το νερό”.

IRISH TIMES
“Ένας Ιρλανδός φοιτητής κέρδισε ένα παγκόσμιο επιστημονικό βραβείο για το έργο του που αποσκοπεί στην απομάκρυνση των μικροπλαστικών από τους ωκεανούς του κόσμου. Ο Fionn Ferreira (18 ετών) από το Ballydehob στο δυτικό Κορκ, ανακηρύχθηκε ο νικητής του Google Science Fair 2019, ενός ετήσιου επιστημονικού διαγωνισμού ανοιχτού σε μαθητές από όλο τον κόσμο ηλικίας 13 έως 18 ετών”.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
“ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ(Αποκλειστικά) Γνωρίστε τον Fionn Ferreira: Ο έφηβος που κέρδισε 50.000 δολάρια από την Google για να καθαρίσει τον ωκεανό”

ZD NET
Μια συνέντευξη σε βίντεο με τον νικητή του επιστημονικού διαγωνισμού της Google για το 2019

SUDDEUTSCHE ZEITUNG
“Mit seiner Methode hat Fionn Ferreira bei einem internationalen Wissenschaftswettbewerb gewonnen”.

THE GUARDIAN
“Μικροσκοπικά πλαστικά εμφανίζονται στον αέρα, στο πόσιμο νερό και στον πλακούντα μας. Ιδού πώς οι καινοτόμοι αντιμετωπίζουν την κρίση”

ABC NEWS
“Ο Fionn Ferreira, 18 ετών, σχεδίασε μια νέα μέθοδο για την εξαγωγή μικροπλαστικών, δηλαδή σωματιδίων πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, στο πλαίσιο του Google Science Fair, ενός διαδικτυακού διαγωνισμού ανοιχτού σε μαθητές ηλικίας 13 έως 18 ετών.”

THE SCIENCE TIMES
Ο Fionn Ferreira είναι ένας 19χρονος από το West Cork της Ιρλανδίας, στον οποίο πρόσφατα απονεμήθηκε εκπαιδευτική χρηματοδότηση ύψους 50.000 δολαρίων από το Google Science Fair για το έργο του που αφαιρεί με επιτυχία τα μικροπλαστικά από το νερό.

Κείμενο: Δημήτρης Γιαννακούδης

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close