Search

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον μηνύει κλινική για απάτη βλαστοκυττάρων

Μια εταιρεία βλαστοκυττάρων με έδρα το Σιάτλ, η US Stemology, μηνύεται για παραπλανητικό μάρκετινγκ και πώληση θεραπειών με βλαστοκύτταρα ως πανάκεια για δεκάδες σοβαρές ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων δεκάδων άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων, όπως το άσθμα, ο λύκος, το Πάρκινσον, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Covid-19.

Για αλλαγή, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι δεν βασιζόμαστε μόνο στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να εντείνουμε την επιβολή της νομοθεσίας κατά των αδίστακτων εταιρειών. Υπάρχουν και άλλες οντότητες, όπως ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας στην προκειμένη περίπτωση, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του FDA να διασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών και να προστατεύσει τη νόμιμη επιστήμη των βλαστοκυττάρων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Ο FDA έχει εγκρίνει θεραπείες με βλαστοκύτταρα μόνο για ορισμένες διαταραχές του αίματος, αλλά όχι για οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας δεν περιλαμβάνουν γενικά τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι το Κέντρο Βλαστοκυττάρων του Σιάτλ της US Stemology παραβίασε τη νομοθεσία της πολιτείας για την προστασία των καταναλωτών, προωθώντας παραπλανητικά τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα για σοβαρές παθήσεις χωρίς επιστημονική βάση ή συγκεκριμένα στοιχεία. Η US Stemology χρέωσε 107 ασθενείς της με 748.250 δολάρια ΗΠΑ. Οι ασθενείς χρεώθηκαν επίσης με 10.000 δολάρια επειδή συμμετείχαν στην υποτιθέμενη έρευνα της κλινικής που χρηματοδοτούνταν από τους ασθενείς. Η πολιτεία ζητά από το δικαστήριο να διατάξει την US Stemology και την ιδιοκτήτρια της εταιρείας, Δρ Tami Meraglia, να αποζημιώσουν τους ασθενείς της.

Η εταιρεία έχει ισχυριστεί ότι περιέθαλπε τους ασθενείς ως αναπόσπαστο μέρος των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, αυτές οι λεγόμενες δοκιμές δεν ακολουθούσαν τα γενικά αποδεκτά πρότυπα της επιστημονικής έρευνας. Συνήθως, οι διοργανωτές νόμιμων κλινικών δοκιμών πληρώνουν τους ασθενείς και δεν τους χρεώνουν χιλιάδες δολάρια για τη συμμετοχή τους σε ένα πείραμα.

Η δοκιμή αμαυρώθηκε επίσης από μια σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FDA, όλες οι κλινικές δοκιμές πρέπει να εγκρίνονται και να παρακολουθούνται από ένα θεσμικό συμβούλιο επανεξέτασης (IRB). Πανεπιστήμια και μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα διαχειρίζονται τα περισσότερα από αυτά τα IRB. Η ανεξαρτησία των μελών του IRB είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, η κλινική δοκιμή της US Stemology εποπτευόταν από τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικής Χειρουργικής (ISCC) και δύο από τους επικεφαλής ερευνητές που συμμετείχαν στις δοκιμές της US Stemology υπηρετούσαν ως κύρια στελέχη της ICSS.

Η US Stemology άρχισε να διαθέτει τις θεραπείες της στην αγορά το 2018. Εκείνη την εποχή η Meraglia λειτουργούσε από το υπόγειο του medispa της για αισθητικές και καλλυντικές θεραπείες. Ένας κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε τους ισχυρισμούς της εταιρείας της σχετικά με τη θεραπεία και ακόμη και την πρόληψη του COVID. Η εταιρεία προέβαλε αυτούς τους ισχυρισμούς για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά την έναρξη της πανδημίας. Για παράδειγμα, μια διαφήμιση ισχυριζόταν ότι ένας “βαριά άρρωστος” ασθενής με COVID βελτιώθηκε από θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Η εταιρεία δημοσίευσε έναν “Δωρεάν οδηγό ευημερίας για τον κορωνοϊό” που αποκαλούσε τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα “το εξατομικευμένο “εμβόλιο” σας κατά της νόσησης από COVID-19″. Ο οδηγός ισχυριζόταν: “Ο λόγος για αυτό είναι ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θεραπεύει πρώτα τους πνεύμονες και έχει μακροπρόθεσμες αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιαμορφωτικές ιδιότητες”.

Αφού ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας έστειλε επιστολή παύσης και αποχής τον Ιούνιο του 2020, η εταιρεία αφαίρεσε από τον ιστότοπό της τους ισχυρισμούς ότι τα βλαστοκύτταρα είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19. Και μετά την έναρξη της έρευνας, η US Stemology σταμάτησε να δέχεται νέους ασθενείς με βλαστοκύτταρα τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τη θεραπεία παραμένουν καταχωρημένοι στον ιστότοπό της.

Η Πολιτεία αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της US Stemology και της Meraglia αποτελούν αθέμιτες και παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο περί προστασίας των καταναλωτών της Ουάσινγκτον. Ζητά από το δικαστήριο να διατάξει την US Stemology να παύσει την παράνομη συμπεριφορά της, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με τα βλαστοκύτταρα, να καταβάλει πλήρη αποζημίωση στους ασθενείς που πλήρωσαν για τις θεραπείες, συνολικά τουλάχιστον 748.250 δολάρια, να καταβάλει 12.500 δολάρια σε αστικές κυρώσεις για κάθε παράβαση του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων αστικών κυρώσεων ύψους 5.000 δολαρίων ανά παράβαση, επειδή οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί της US Stemology στόχευαν άτομα με αναπηρίες.

“Η Δρ Meraglia και η US Stemology διαφήμισαν τα βλαστοκύτταρα ως μια θαυματουργή θεραπεία που αλλάζει τη ζωή και μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα – ακόμη και τον COVID”, λέει ο γενικός εισαγγελέας Bob Ferguson. “Εκμεταλλεύτηκαν τους φόβους και την απογοήτευση των ανθρώπων για την υγεία τους για να πουλήσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε αναπόδεικτες θεραπείες.

Κείμενο: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc, PD Βιοηθικής

Πηγή: https://bioedge.org/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close