H Madiha Derouazi και η Elodie Belnoue Μαζί με την ομάδα τους, έχουν εφεύρει μια πλατφόρμα για την κατασκευή θεραπευτικών εμβολίων κατά του καρκίνου που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα.
Αν και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, η χημειοθεραπεία τείνει να είναι σκληρή και συχνά οι προγνώσεις των ασθενών είναι κακές. Τα παραδοσιακά εμβόλια είναι προφυλακτικά, προλαμβάνουν ασθένειες ή μειώνουν τις επιπτώσεις τους, ενώ τα θεραπευτικά εμβόλια θεραπεύουν άτομα που είναι ήδη άρρωστα.
Elodie Belnoue και Madiha Derouazi
Οι ογκολόγοι πίστευαν ότι ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου ήταν σχεδόν αδύνατο έως ότου η Madiha Derouazi και η Elodie Belnoue έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη. Μαζί με την ομάδα τους, επινόησαν το KISIMA (που σημαίνει «καλά» στα Σουαχίλι), μια τεχνολογική πλατφόρμα για την παραγωγή θεραπευτικών εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου.
Η πλατφόρμα επιτρέπει τη συναρμολόγηση τριών βασικών συστατικών για την παραγωγή εμβολίων που δημιουργούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση: αντιγόνα ειδικά για τον όγκο που προκαλούν ανοσολογική απόκριση, ένα μόριο που βοηθά στην ενίσχυση αυτής της ανοσολογικής απόκρισης και ένα πεπτίδιο που διεισδύει στα κύτταρα για να μεταφέρει αυτό το φορτίο στα κύτταρα.
Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φάρμακα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμπληρώνουν και όχι να αντικαθιστούν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Αλλάζοντας τα αντιγόνα στο εμβόλιο, η πλατφόρμα μπορεί να παράγει θεραπευτικά εμβόλια για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου. Επιπλέον, τα εμβόλια αυτά είναι ευκολότερα στην παρασκευή και τη χορήγηση, έχουν υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και είναι ανταγωνιστικής τιμής.
Από το “αδύνατο” στην εμπορευματοποίηση
Η Derouazi ίδρυσε την AMAL Therapeutics το 2012 για να αναπτύξει τα εμβόλια και η Belnoue, η οποία σπούδασε ανοσολογία, ήταν η πρώτη υπάλληλός της. Το 2019, η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Boehringer Ingelheim έναντι 425 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος εστιάζουν στον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου και στο γλοιοβλάστωμα και έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Είναι οι νικήτριες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Εφευρέτη 2022
Απόδοση: Βίκυ Μπαφατάκη
Πηγή: https://www.epo.org/news-events/events/european-inventor/finalists/2022/derouazi.html