Search

Ο διεθνής Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ και η αποκατάσταση αρχαίων κειμένων

‘Πυθία”. Το εξαίσιο δημιούργημα του Έλληνα ερευνητή της Google Deep Mind, Γιάννη Ασσαέλ “διαβάζει” μισοκατεστραμμένες αρχαίες ελληνικές 

Ο 30χρονος Γιάννης Ασσαέλ, επιστήμονας ερευνητής (Senior Research Scientist) στην DeepMind της Google, ο έλληνας επιστήμονας που είδε τον περασμένο Μάιο το όνομά του να φιγουράρει στην περίφημη λίστα του αμερικάνικου περιοδικού «Forbes» «30 under 30» για την Ευρώπη (η λίστα φέρνει στο προσκήνιο 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους), πρόβαλε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή εξαιρετικά οικείος και προσιτός.

Ήταν Δευτέρα πρωί και εκείνος βρισκόταν στο γραφείο του στο Λονδίνο. Ξεκινώντας τις σπουδές του από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πρόσωπό του μοιάζει να ενσαρκώνεται η Ελλάδα της αριστείας. Το βιογραφικό του είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το 2013, μετά την αποφοίτησή του από το ελληνικό πανεπιστήμιο, σειρά είχαν οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου βρέθηκε με πλήρη υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

«Εκεί άρχισα να διαβάζω και να μελετώ για τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγκεκριμένα της Mηχανικής Mάθησης» αναφέρει μιλώντας στο ΒΗΜΑgazino. Μάλιστα, το 2014 διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του και έτσι έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πάνω στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης στο Imperial College στο Λονδίνο, ξεκινώντας παράλληλα τις αιτήσεις για το διδακτορικό του. «Αποφάσισα πως ήθελα να επιστρέψω στην Οξφόρδη» αναφέρει. «Πρόκειται για ένα μαγικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Δίπλα σου μπορείς να ακούσεις φοιτητές να μιλούν για πυρηνική φυσική μέχρι μοριακή βιολογία στις απίστευτες αυτές αίθουσες, που μοιάζουν βγαλμένες από σκηνικό ταινίας».

Επέστρεψε λοιπόν εκεί για το διδακτορικό του με υποτροφία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσω ενός προγράμματος υποτροφιών που δημιούργησε το πανεπιστήμιο με την DeepΜind, μία εταιρεία της Google εξειδικευμένη πάνω στην έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 2017, χάρη στην ακαδημαϊκή του αναγνώριση και επιχειρηματικές επιτυχίες γύρω από την έρευνά του, δέχθηκε επίσημα πρόταση ώστε να συνεχίσει την έρευνά του στην DeepMind.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές και να προσφέρει λύσεις σε πολλά άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα. Νομίζω ότι τις πιο ουσιαστικές εξελίξεις θα τις δούμε στο πεδίο της Ιατρικής και της Βιολογίας

Στην υπηρεσία της κοινωνίας

Από μικρός του άρεσε να λύνει προβλήματα και να δίνει λύσεις. Ετσι και σήμερα τον αφορά ιδιαίτερα η έρευνα και οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μία από τις πρώτες εφαρμογές για την οποία εργάστηκε ήταν η χειλεανάγνωση. «Το 2014 οι εφαρμογές αναγνώρισης φωνής είχαν αρχίσει να γίνονται ευρέως διαδεδομένες» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ωστόσο η απόδοσή τους ήταν περιορισμένη σε περιβάλλοντα αυξημένου θορύβου. Για να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το πρόβλημα ως άνθρωποι «χρησιμοποιούμε» τις κινήσεις των χειλιών του συνομιλητή για να κατανοήσουμε τι λέει. Έτσι δημιουργήσαμε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο για πρώτη φορά μπορούσε να κάνει χειλεανάγνωση σε επίπεδο προτάσεων, αποτυπώνοντας το ανάλογο κείμενο ακόμα και από ένα βίντεο ομιλίας χωρίς ήχο».

Μάλιστα, όπως εξηγεί, η εν λόγω καινοτομία έχει πολλαπλές εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή αναγνώρισης φωνής, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά ασθενείς με τραχειοτομή να επικοινωνούν με το οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και με τους γιατρούς τους. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπω υλοποιήσεις της έρευνάς μας να χρησιμοποιούνται σήμερα σε άτομα που το έχουν ανάγκη» αναφέρει.

Όμως δεν είναι η μόνη έρευνά του με ιατρικές προεκτάσεις: «Ως συνέχεια της αναγνώρισης φωνής δημιουργήσαμε ένα μοντέλο σύνθεσης φωνής με λίγα δεδομένα. Το προσαρμόσαμε για ασθενείς με ALS (νόσος του κινητικού νευρώνα), των οποίων η φωνή αλλοιώνεται και χάνεται με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντάς τους έτσι να επικοινωνούν με τους γύρω τους διατηρώντας τη δική τους φωνή αναλλοίωτη και όχι μέσω αυτής της μηχανικής φωνής που παράγει μία συσκευή – ένα παράδειγμα ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ. Το σύστημα που αναπτύξαμε χρησιμοποιείται από τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τιμ Σο, ο οποίος πάσχει από ΑLS».

Σχεδιάζοντας την ΠΥΘΙΑ

Αυτό το διάστημα η έρευνά του επικεντρώνεται σε ένα άλλο πεδίο: στο πρόβλημα της αποκατάστασης των αρχαίων κειμένων, συνδέοντας έτσι την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον Πολιτισμό. «Όλα ξεκίνησαν μέσα από μία κουβέντα που είχα με μια φίλη μου ιστορικό εδώ στην Οξφόρδη. Πολλά τμήματα αρχαίων κειμένων ή επιγραφών έχουν καταστραφεί και οι επιστήμονες καλούνται να ανακτήσουν τα χαμένα κομμάτια» αναφέρει.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ΠΥΘΙΑ, ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο μπορεί να «μαντεύει» ποια ενδεχομένως θα ήταν η συνέχεια τμημάτων αρχαίων επιγραφών που έχουν καταστραφεί, αντλώντας ουσιαστικά τη γνώση αυτή μέσα από άλλα κείμενα αρχαίων επιγραφών που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί και υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων: «Στον ερευνητή παρέχονται προτάσεις για το ποια μπορεί να ήταν η συνέχεια του κειμένου. Μάλιστα, το μοντέλο εξηγεί ποια λέξη οδήγησε σε κάθε πρόταση, αλλά και ποια πρόταση από αυτές που παρέχει στον ερευνητή θεωρεί περισσότερο πιθανή. Είναι ένα σύστημα με πολύ καλή ακρίβεια, ίσως καλύτερη από εκείνη του ανθρώπου. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι όταν ο αρχαιολόγος ή ο ιστορικός χρησιμοποιεί το μοντέλο που δημιουργήσαμε τότε επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απόδοση. Για αυτόν τον σκοπό συνεργαζόμαστε με ομάδες ιστορικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Βενετίας».

Ιθάκη» εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την Αρχαία Ελλάδα

Η DeepMind, το σκέλος της εταιρείας Google που ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Δρ. Γιάννη Ασσαέλ συνεργάστηκε με την Δρ. Thea Sommerschield του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, τη Σχολή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για να δημιουργήσουν την «Ιθάκη», το πρώτο νευρωνικό δίκτυο για την αποκατάσταση κειμένου κατεστραμμένων επιγραφών και τον προσδιορισμό του τόπου και της χρονολογίας γραφής τους. Τα ευρήματα τους δημοσιεύθηκαν σήμερα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», και το kathimerini.gr είναι το μόνο ελληνικό μέσο που έχει τις αποκλειστικές πληροφορίες πίσω από το πρωτοποριακό έργο.

«Η πειραματική αξιολόγηση δείχνει ότι η «Ιθάκη» επιτυγχάνει ακρίβεια 62% στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κειμένων, 71% ακρίβεια στην αναγνώριση της αρχικής τους θέσης και μπορεί να χρονολογήσει τα κείμενα εντός 30 ετών από το εύρος ημερομηνιών που δίνουν οι ιστορικοί», δηλώνει η DeepMind. Ο στόχος τους δεν είναι η «Ιθάκη» να αντικαταστήσει τους ιστορικούς – ο στόχος είναι η συνεργασία των ιστορικών και της τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας.

Η μελέτη τους έχει ήδη αποδείξει πως τα πιο ακριβή αποτελέσματα προέκυψαν όταν οι ιστορικοί και το νευρωνικό δίκτυο της «Ιθάκης» συνεργάστηκαν. «Οι επιγραφολόγοι ιστορικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε είχαν 25% ακρίβεια όταν εργάζονταν μόνοι τους στην αποκατάσταση αρχαίων κειμένων», δηλώνουν οι ερευνητές, ενώ η Ιθάκη είχε 62% επιτυχία. Όταν όμως οι επιγραφολόγοι χρησιμοποίησαν την «Ιθάκη» για την έρευνά τους η απόδοσή τους αυξήθηκε στο 72% – «δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανθρώπου και τεχνητής νοημοσύνης στη μελέτη της ιστορίας», λέει στο kathimerini.gr ο Γιάννης Ασσαέλ, ο ερευνητής επιστήμονας της DeepMind πίσω από το προτζεκτ.

Η «Ιθάκη» αποτελεί επέκταση της «Πυθίας», του προγενέστερου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που η DeepMind είχε παρουσιάσει το 2019. Η ιδέα για την «Πυθία» είχε γεννηθεί λίγα χρόνια πριν στην Οξφόρδη, όταν η Thea Sommmerschield μιλούσε στον Δρ. Ασσαέλ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιγραφολόγοι, για το ζήτημα της αποκατάστασης κατεστραμμένων κειμένων. Κατευθείαν είδαν μια ευκαιρία για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο Γιάννης Ασσαέλ ανέπτυξε το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης της «Πυθίας» – ενός μαθηματικού μοντέλου νευρωνικών δικτύων που είναι εμπνευσμένα από τα νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου – η οποία προβλέπει, δίνοντας τις πιθανότητες από διαφορετικές εκδοχές, κομμάτια ενός κειμένου που έχουν καταστραφεί. Σχεδόν δυόμιση χρόνια αργότερα, η «Πυθία» εξελίχθηκε στην «Ιθάκη».

Ο Δρ. Ασσαέλ τονίζει στο kathimerini.gr πως από τα πρώτα του βήματα τον ενδιέφεραν οι προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον πολιτισμό και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το γεγονός πως είναι Έλληνας συνέβαλε στο να καταπιαστούν εξαρχής, και μέχρι στιγμής εξ ολοκλήρου, με αρχαιοελληνικά κείμενα. Τώρα, η ομάδα αναπτύσσει και εκδόσεις της «Ιθάκης» για άλλες αρχαίες γλώσσες, από τα Λατινικά ως τα Ακκαδικά και τη γλώσσα των Μάγια. «Mε τον ίδιο τρόπο που τα μικροσκόπια και τηλεσκόπια επεκτείνουν το εύρος των όσων μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει στους ιστορικούς περαιτέρω εργαλεία για να υποστηρίξουν την έρευνά τους τους και να βελτιώσουν τη συλλογική μας κατανόηση της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού », αναφέρει ο Δρ. Ασσαέλ, τονίζοντας πως ενώ η Αρχαία Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση μας του Μεσογειακού κόσμου, παραμένει μόνο ένα κομμάτι ενός παγκόσμιου χώρου πολιτισμών που μπορούν να εξερευνηθούν περαιτέρω μέσω της «Ιθάκης».


H Thea Sommerschield

Όπως εξηγεί ο Δρ. Ασσαέλ στο kathimerini.gr, ένας επιγραφολόγος ιστορικός αντιμετωπίζει τρία βασικά προβλήματα – οι αρχαίες επιγραφές έχουν υποστεί φθορά, πολλές έχουν μετακινηθεί από τον αρχικό τόπο στον οποίο γράφτηκαν, και οι περισσότερες έχουν γραφτεί σε πέτρα, καθιστώντας δύσκολη τη χρονολόγηση τους λόγω της ανόργανης φύσης της πέτρας. Κι εδώ έρχεται η «Ιθάκη», στην οποία χρησιμοποιήθηκε η ίδια βάση ιστορικών δεδομένων – το ψηφιακό αρχείο του Packard Humanities Institute, το οποίο διαθέτει περισσότερες από 100,000 αρχαίες ελληνικές επιγραφές – με την «Πυθία» αλλά εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην επεξεργασία τους. Μετά από αμέτρητες επαναλήψεις, η «Ιθάκη» εκπαιδεύτηκε για να μπορεί να δίνει πιθανά αποτελέσματα όσον αφορά τα κομμάτια που λείπουν από το κείμενο αλλά και στον προσδιορισμό του τόπου προέλευσης και της χρονολογίας μιας επιγραφής, ερμηνεύοντας τα δεδομένα από το υπάρχον κείμενο, ενώ το μοντέλο δίνει στους ιστορικούς και «χάρτες σημασίας», εξηγώντας πως κατέληξε στο εκάστοτε αποτέλεσμα. Μία άλλη εφαρμογή της «Ιθάκης» αφορά στην επίλυση ιστορικών διαφωνιών – σύμφωνα με την DeepMind, την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για τη χρονολόγηση μιας σειράς Αθηναικών διαταγμάτων που παλαιότερα θεωρούνταν ότι γράφτηκαν πριν το 445 π.Χ. ενώ μεταγενέστερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι γράφτηκαν το 420 π.Χ. Η μέση προβλεπόμενη χρονολογία που έδωσε η «Ιθάκη» όταν τα διατάγματα περάστηκαν στο σύστημα της ήταν το 421 π.Χ., ημερομηνία που συμφωνεί με τις νεότερες θεωρίες. «Μπορεί να φαίνεται μικρή η διαφορά, αλλά αυτή η χρονολογική μετατόπιση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση μας της πολιτικής ιστορίας της “Κλασικής Αθήνας”», λέει η Thea Sommmerschield (ΦΩΤ.). «Το θέμα δεν είναι το μοντέλο μας να προβλέψει ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα», αναφέρει ο Δρ. Ασσαέλ, «αλλά να ενημερώσει τον ιστορικό για το ποιες δεκαετίες θεωρεί τις πιο πιθανές» – να αποτελέσει δηλαδή βοηθητικό εργαλείο για τους ιστορικούς στις έρευνες τους. Για αυτό τον λόγο, αν μπουν στο ithaca.deepmind.com, οι ιστορικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο της «Ιθάκης» δωρεάν.

«Ο τεράστιος όγκος μαρτυριών από τον αρχαίο κόσμο, είτε κείμενα ή αντικείμενα, διαρκώς μεγαλώνει», δηλώνει ο Jonathan Prag, καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συμπληρώνοντας πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ιστορικούς να μελετήσουν ένα τέτοιο αρχείο. «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό τον όγκο δεδομένων, όπως δείχνει η «Ιθάκη», παρουσιάζει τρομερές ευκαιρίες», αναφέρει ο κ. Prag, «η αρχαία ιστορία έχει ένα συναρπαστικό μέλλον». «Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη», αναφέρει ο ιστορικός και καθηγητής στο New York University Roger Bagnall, με την Alison Cooley, η οποία είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Ψηφιακών Επιγραφών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, να τονίζει ότι «ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της «Ιθάκης» υπόσχεται να μεταμορφώσει τη δυνητική συνεισφορά των γραπτών μαρτυριών στην κατανόηση μας των καίριων στιγμών της παγκόσμιας ιστορίας». Ο Ίων Ανδρουτσόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Ιθάκης λέει πως χρειαζόμαστε περισσότερα πρότζεκτ όπως αυτό της «Ιθάκης» για να αναδείξουν περαιτέρω τη συμβολή του machine learning στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως και αντίστοιχα σεμινάρια και διδακτική ύλη για να εκπαιδευτούν οι ερευνητές του μέλλοντος.

Όσον αφορά στο όνομα του μοντέλου, η «Ιθάκη» ήταν επιλογή του Δρ. Ασσαέλ, ο οποίος είναι από τη Θεσσαλονίκη αλλά ζει στο εξωτερικό εδώ και περίπου μια δεκαετία, και της Thea Sommerschield. «Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το ταξίδι του Οδυσσέα στον δρόμο προς την Ιθάκη», λέει ο ίδιος στο kathimerini.gr, ελπίζοντας, όπως ο Οδυσσέας να «επιστρέψουν» και τα αρχαία αυτά κείμενα στην αρχική τους μορφή, στη δική τους Ιθάκη.

Μιλώντας για το μέλλον

Χάρη λοιπόν στη ραγδαία ανάπτυξη των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης θα ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο σε 15 χρόνια; «Φυσικά!» απαντά ο Γιάννης Ασσαέλ. «Η έρευνα και η τεχνολογία είναι κινητήριες δυνάμεις για την εξέλιξη της κοινωνίας μας και μέρος της δουλειάς μας ως επιστημόνων είναι να συμβάλουμε σε αυτή. Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ώστε τα εργαλεία που δημιουργούμε να έχουν θετική κοινωνική απήχηση» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αμέτρητοι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Νομίζω ότι τις πιο ουσιαστικές εξελίξεις θα τις δούμε στο πεδίο της Ιατρικής και της Βιολογίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές και να προσφέρει λύσεις σε πολλά άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα» εξηγεί. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το AlphaFold, ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την DeepMind και κατάφερε για πρώτη φορά να λύσει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της Βιολογίας: να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια πώς θα αναδιπλωθούν οι πρωτεΐνες, ποιο τρισδιάστατο σχήμα θα πάρουν και άρα ποια θα είναι η λειτουργία τους.

Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, πολλοί επιστήμονες πέρασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να προσδιορίσουν το σχήμα των πρωτεϊνών. Αυτές, άλλωστε, καθορίζουν τη συμπεριφορά ιών, βακτηρίων του οργανισμού μας και όλων των έμβιων όντων. Αρχικά, εμφανίζονται ως αλυσίδες χημικών στοιχείων και στη συνέχεια διπλώνουν, δημιουργώντας τρισδιάστατα σχήματα, καθοριστικά της λειτουργίας τους. Η αναγνώριση των σχημάτων τους απαιτούσε μακροχρόνια έρευνα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε τελικά τη λύση. «Η πρόβλεψη του σχήματος που θα πάρουν οι πρωτεΐνες χάρη στον αλγόριθμο που δημιουργήθηκε θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση διαφόρων ασθενειών και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Από την ώρα που παρέχουμε στους επιστήμονες δεδομένα και προβλέψεις για τη δομή όλων των γνωστών πρωτεϊνών που έχουμε καταγεγραμμένες, σύντομα θα δούμε ραγδαίες εξελίξεις» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ασσαέλ. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή ο ίδιος εργάζεται πάνω σε ένα project που αφορά τη Γονιδιωματική. «Με βάση το DNA ενός ανθρώπου ή άλλου οργανισμού προσπαθούμε να προβλέψουμε τη γονιδιακή έκφραση σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, ένα σημαντικό άλυτο πρόβλημα με κρίσιμες εφαρμογές στη Γενετική, όπως φάρμακα για προσωποποιημένες θεραπείες» αναφέρει.

Η Ελλάδα μέσα του

Mπορεί λοιπόν η Ελλάδα να επενδύσει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να ανεβεί στο τρένο της εξέλιξης; «Η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει. «Εχει γίνει μία πολύ σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της ψηφιοποίησης των δεδομένων. Και από τη στιγμή που υπάρχουν δεδομένα μπορούμε να τα αναλύσουμε και να σχεδιάσουμε εργαλεία ή μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μας λύσουν τα χέρια». Δίνει μάλιστα ένα παράδειγμα: «To 2018, μαζί με δύο συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κάναμε έρευνα πάνω σε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό την ανάλυση του φορολογικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επιλέγοντας μια απλουστευμένη μορφή επιχείρησης, σκοπός μας ήταν να εξετάσουμε πώς η αλλαγή μεταβλητών μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Μάλιστα η μελέτη μας παρουσιάστηκε στη φορολογική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση τέτοιων εργαλείων με σκοπό τη μελέτη πραγματικών καταστάσεων».

Ο Γιάννης Ασσαέλ δεν σκέφτεται προς το παρόν να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε ένα από τα πιο διακεκριμένα εργαστήρια στον κλάδο μου. Αισθάνομαι πιο δημιουργικός από ποτέ χάρη στα εργαλεία που μου προσφέρονται, αλλά και εν γένει στην εργασιακή κουλτούρα που στηρίζει την ισότητα και τη διαφορετικότητα δίνοντας προτεραιότητα στον σεβασμό μεταξύ των μελών της, όπου χωρίς να υποδεικνύει επιστημονικές κατευθύνσεις σε ωθεί στη δημιουργία νέων ιδεών» λέει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στην καρδιά του, καθώς τονίζει την εκτίμησή του προς τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει εξαιρετικούς επιστήμονες. Αισθάνομαι περήφανος κάθε φορά που κοιτάζω κάποιο οργανόγραμμα και πέφτω πάνω σε ένα ελληνικό όνομα, και αυτό συμβαίνει συχνά» αναφέρει και συμπληρώνει: «Προφανώς η σύγκριση ενός ελληνικού ιδρύματος με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ είναι άδικη, καθώς μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, κρατικών και μη, για την εκπόνηση ερευνητικών έργων αντάξιων αυτών των μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού». Ο Γιάννης Ασσαέλ έχει συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή λίστα Forbes 30 under 30.

Απόδοση κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.tovima.gr/2021/09/29/vimagazino/giannis-assael-oi-ekselikseis-stin-texniti-noimosyni-to-elliniko-panepistimio-kai-i-pythia/ από την Έρη Βαρδάκη (29.09.2021) & https://www.uom.gr/dai/giannhs-assael-apo-to-panepisthmio-makedonias-sth-google-deepmind & https://www.kathimerini.gr/society/561754495/apokleistiko-ithaki-ekei-poy-i-techniti-noimosyni-synanta-tin-archaia-ellada/ από την Ηλιάνα Μάγρα 09.03.2022

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close
Αρέσει σε %d bloggers: