Search

Γιατί οι Γερμανοί της εποχής του Γ’ Ράΐχ είχαν εμμονή με τις μασκότ των πολικών αρκούδων;

“Είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα”.

Ναι, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αναφερόταν στη γεωπολιτική στρατηγική της Σοβιετικής Ένωσης το 1939 όταν έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι η ίδια δήλωση μπορεί επίσης να ισχύσει για την παράξενη γερμανική προτίμηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα να ποζάρει με έναν άγνωστο άνδρα ντυμένο ως πολική αρκούδα.

Δεν είχαν ακούσει για τον κίνδυνο του ξένου;

Οι vintage φωτογραφίες, που ανακαλύφθηκαν εκ νέου από τον Jean-Marie Donat, έναν Γάλλο συλλέκτη και εκδότη έργων τέχνης, συχνά εμπίπτουν στην αιγίδα του παράλογου – τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή οικογενειακή μέρα στην παραλία που διακόπτεται από τη φωτογράφιση με έναν άνδρα που ιδρώνει σαν κουβάς κάτω από όλη αυτή την ψεύτικη γούνα – και του πιο σκοτεινού: Μια νεαρή, ξανθιά κοπέλα ποζάρει χαρούμενη, με το πουκάμισό της ανάγλυφη μια σβάστικα.

Ένας περίεργος Donat συγκέντρωσε τελικά εκατοντάδες από αυτές τις ανόητες -που φτάνουν στο παράξενο- εικόνες, και τελικά τις συγκέντρωσε στο “Teddybär”, μια συλλογή 200 σελίδων -που είναι υπερβολικά πολλές φωτογραφίες με κοστούμια πολικής αρκούδας- και μια συνολική δέσμη φωτογραφικής σύγχυσης.

“Στην αρχή δεν ήξερα ότι επρόκειτο για γερμανική εικόνα, μέχρι που βρήκα τη δεύτερη φωτογραφία”, δήλωσε ο Donat στο Vice το 2015. “Είναι μια απίστευτη φωτογραφία. …Ναζί με ένα αρκουδάκι σε φιλική πόζα. Τι ήταν αυτό;”


Όπως αποδεικνύεται, η φωτογράφιση με έναν ενήλικα άνδρα ντυμένο πολική αρκούδα ήταν, στην πραγματικότητα, μια πραγματική τρέλα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920, αφού ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου απέκτησε δύο πραγματικές πολικές αρκούδες.

“Πολλές οικογένειες πήγαιναν στον ζωολογικό κήπο για να δουν τις αρκούδες – ήταν στη μόδα – και όλα τα παιδιά ήθελαν να φωτογραφηθούν μπροστά από τον ζωολογικό κήπο με αυτούς τους τύπους με τις στολές αρκούδας. Ήταν μια τεράστια επιτυχία στο Βερολίνο”, δήλωσε ο Donat.

Η ίδια η στολή της πολικής αρκούδας, η οποία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη καθ’ όλη τη διάρκεια της αμφίβολης περιόδου απασχόλησής της, παρέμεινε παρούσα εν μέσω της δυσοίωνης πορείας της Γερμανίας προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και ενώ αυτή η περίεργη τάση διήρκεσε με κάποιο τρόπο μέχρι τη δεκαετία του 1970, φωτογραφικές αποδείξεις της παράξενης γοητείας παραμένουν ευτυχώς μέχρι σήμερα.

Ακόμη και οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στη δράση.

Απόδοση – Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.historynet.com/ by Claire Barnett

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close