Search

Αρχαία ρωμαϊκά σνακ βρέθηκαν σε ανασκαφή στο Κολοσσαίο

Αρχαία ρωμαϊκά σνακ βρέθηκαν σε ανασκαφή στο Κολοσσαίο. Οι θεατές στην αρχαία αρένα μονομάχων της Ρώμης, το Κολοσσαίο, μπορεί να απολάμβαναν σνακ από ελιές, φρούτα και ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν αρχαιολόγοι. Θραύσματα τροφίμων από σύκα, σταφύλια, κεράσια, βατόμουρα, καρύδια και άλλα έχουν ανακαλυφθεί στον χώρο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα οστά αρκούδων και μεγάλων γατών που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν στα κυνηγετικά παιχνίδια της αρένας. Οι ανακαλύψεις έγιναν από αρχαιολόγους που εξέταζαν τους υπονόμους του ορόσημου ηλικίας 2.000 ετών. Κειμήλια όπως αυτά παρέχουν ένα στιγμιότυπο της “εμπειρίας και των συνηθειών εκείνων που έρχονταν σε αυτό το μέρος κατά τη διάρκεια των μακρών ημερών που ήταν αφιερωμένες στις παραστάσεις”, δήλωσε η Alfonsina Russo, διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα οστά από αρκούδες, λιοντάρια και ιαγουάρους πιθανόν να τα άφησαν ζώα που αναγκάζονταν να πολεμούν μεταξύ τους και μονομάχους για διασκέδαση. Βρέθηκαν επίσης οστά μικρότερων ζώων που ανήκαν σε σκύλους. Η μελέτη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και περιελάμβανε την απομάκρυνση περίπου 70 μέτρων αποχετεύσεων και υπονόμων κάτω από το Κολοσσαίο, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Ιταλίας.

Ειδικοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ρομπότ με συρματόσχοινο για να περιηγηθούν στο πολύπλοκο σύστημα αποχέτευσης της αρένας – βοηθώντας την κατανόηση της καθημερινής ζωής στη Ρώμη καθώς και των αρχαίων υδραυλικών κατασκευών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο έπεσε σε αχρηστία γύρω στο 523 μ.Χ. Ήταν διάσημο για τη φιλοξενία μονομαχιών και άλλων δημόσιων θεαμάτων μπροστά σε πλήθη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Κατά την ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης αρχαία νομίσματα, μεταξύ των οποίων 50 χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται από την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, που καλύπτουν περίπου την περίοδο 250-450 μ.Χ. και ένα ασημένιο αναμνηστικό νόμισμα από το 170-171 μ.Χ. περίπου, το οποίο γιορτάζει τα 10 χρόνια διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.bbc.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close