Search

Πώς μπορείτε να νικήσετε έναν ναρκισσιστή στο δικό του παιχνίδι;

Υπάρχουν 5 στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να νικήσετε έναν ναρκισσιστή στο δικό του παιχνίδι:

1. Θέτοντας όρια.

Τα όρια είναι τόσο σημαντικά γιατί δεν μπορείτε να επιβιώσετε με ανθρώπους που θέλουν να σας εξουσιάζουν ή με εσάς να εκτελείτε τις εντολές όλων των άλλων όποτε θέλουν, γιατί οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που δεν έχουν όρια. Θα επωφεληθούν όλα όσα μπορούν να πάρουν. Έτσι, όσο έχουμε όρια μπορεί να εξοργίσουν έναν ναρκισσιστή. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με σαφήνεια τις προσδοκίες μας στον ναρκισσιστή και να μένουμε σταθεροί σε αυτές. Οι ναρκισσιστές μισούν όταν έχουμε όρια. Δεν θέλουν να ακούνε τη λέξη “όχι”. Δεν θέλουν να τους αρνούμαστε τίποτα. Αλλά εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τη δική μας ευημερία και να μην συνεχίσουμε να δίνουμε τον εαυτό μας και το χρόνο μας σε ανθρώπους που δεν μας εκτιμούν.

2. Μην εμπλέκεστε σε διαφωνίες με έναν ναρκισσιστή.

Ποτέ μην τσακώνεστε με έναν ναρκισσιστή. Οι ναρκισσιστές συχνά απολαμβάνουν την προσοχή και τη δύναμη που κερδίζουν από τις διαφωνίες. Είναι μια γιορτή αρνητικότητας που ο ναρκισσιστής απολαμβάνει. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεκτικές σαλάτες τους, την προβολή, το gaslighting και απλώς τη γενική συναισθηματική σύγχυση για να καταβάλουν το θύμα τους. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να εμπλέκεστε σε διαφωνίες μαζί τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε σωματικά από αυτούς. Μπορεί να σημαίνει να τους “γκριζάρετε” με το να μην απαντάτε, να τους αφήνετε να μιλούν μόνοι τους και μετά να προχωράτε. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε μπρος-πίσω με έναν ναρκισσιστή. Οι διαφωνίες είναι μάχες που σκοπεύουν να κερδίσουν. Δεν πρόκειται για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Το θέμα είναι να σας εξαντλήσουν συναισθηματικά και να σας κάνουν να δεχτείτε την ευθύνη.

3. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά.

Οι ναρκισσιστές το μόνο που κάνουν είναι να πληγώνουν τους ανθρώπους. Έτσι, θα λένε και θα κάνουν πράγματα που τους πληγώνουν ή θα κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντανάκλαση των δικών τους ανασφαλειών και δεν αντανακλά εσάς. Οι ναρκισσιστές δεν συμπεριφέρονται στους ανθρώπους όπως τους αξίζει να τους φέρονται. Επομένως, μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας- απλώς απομακρυνθείτε αρκετά από την εξίσωση, ώστε να μην μπορούν να σας στοχοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί αν δεν είστε εσείς, θα είναι κάποιος άλλος.

4. Κρατήστε τις αποστάσεις σας.

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακτήσετε τη δύναμή σας από έναν ναρκισσιστή, κρατώντας τις αποστάσεις σας. Οι ναρκισσιστές είναι τοξικοί. Μας πληγώνουν και μας αρρωσταίνουν σε τόσα πολλά επίπεδα, γι’ αυτό, συναισθηματικά και σωματικά, πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε αποστάσεις από έναν ναρκισσιστή. Έτσι, αν αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε μια ναρκισσιστική σχέση ή έχετε να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστικό μέλος της οικογένειας, φίλο ή συνάδελφο στη δουλειά, πρέπει να απομακρυνθείτε ή να δημιουργήσετε απόσταση μεταξύ εσάς και του ναρκισσιστή. Αλλά αν τελικά μπορείτε να μην έχετε Καμία Επαφή, αυτό θα ήταν υπέροχο, καθώς σας επιτρέπει να κερδίσετε χρόνο για να επουλωθείτε, ενώ δεν χρειάζεται να βλέπετε ή να ακούτε από τον Ναρκισσιστή.

5. Συνεχίστε να μαθαίνετε για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Η γνώση είναι δύναμη. Το να γνωρίζετε τον εχθρό σας είναι η μισή κερδισμένη μάχη και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αυτούς τους τύπους τοξικών ανθρώπων ένα μίλι μακριά και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Δυστυχώς, είναι βέβαιο ότι θα έρθετε σε επαφή με περισσότερους τέτοιους ανθρώπους, γι’ αυτό μάθετε ό,τι μπορείτε. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Είναι καλύτερο αν μπορείτε να αποφύγετε πολλές από τις ταλαιπωρίες, τα ψέματα, το δράμα και τον πόνο που σχετίζονται με τους ναρκισσιστές. Και το να μάθετε και να κατανοήσετε καλύτερα τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.

6: Επιμονή και υπευθυνότητα.

Συγκλονίζει τους ναρκισσιστές όταν επιμένετε να λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές και τα λάθη τους. Στους ναρκισσιστές δεν αρέσει να τους υποδεικνύουν οποιοδήποτε λάθος κάνουν. Τι αγαπάει ένας ναρκισσιστής; Τους αρέσει να παίρνουν όλα τα εύσημα και τους επαίνους, αλλά απεχθάνονται την ευθύνη όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Πιστεύουν ότι είναι τέλεια άτομα, αψεγάδιαστα και δεν διαπράττουν κανένα λάθος. Έχουν την τάση να ρίχνουν την ευθύνη στους άλλους.

Οι ναρκισσιστές αρνούνται ή δικαιολογούν αυτά τα λάθη σαν να μην τα έκαναν οι ίδιοι. Παρόλο που οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως άτομα με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ικανότητες, η αλήθεια είναι ότι αυτή η παρουσίαση είναι απλώς ένα κάλυμμα που κρύβει την κλονισμένη αυτοεκτίμηση και την ανικανότητά τους. Ως εκ τούτου, η επιμονή στη λογοδοσία είναι βασανιστικά οδυνηρή για τους ναρκισσιστές.

7: Να κάνετε τον εαυτό σας να λάμψει.

Οι ναρκισσιστές αποθησαυρίζουν την επιτυχία, τη δύναμη, τη φήμη και οτιδήποτε σημαίνει ότι είναι οι καλύτεροι. Τους αρέσει όταν τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αποκλειστικά προς το μέρος τους- γι’ αυτό το να κάνετε τον εαυτό σας να λάμπει είναι ένας άλλος τρόπος για να κάνετε τους ναρκισσιστές να χάσουν το μυαλό τους. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς τα φώτα της δημοσιότητας από τους ναρκισσιστές, αρκεί να ανάψετε το φως σας, ακόμα και μια αχτίδα θα ήταν αρκετή.

Κάτι τέτοιο πυροδοτεί τη ζήλια του ναρκισσιστή- τον κάνει να ανησυχεί μήπως τον ξεπεράσετε. Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι και ανώτεροι από όλους τους άλλους, οπότε δεν αντέχουν ούτε καν τη σκέψη ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος από αυτούς.

8: Επισημάνετε τις ανασφάλειες και τα ελαττώματα του ναρκισσιστή.

Στην πραγματικότητα, οι ναρκισσιστές είναι άτομα που έχουν μεγάλη ανασφάλεια και ελαττώματα. Έτσι, βάζουν μάσκες υπερβολικής αυτοτέλειας και μεγαλοπρέπειας για να το κρύψουν. Έχουν τέτοια εμμονή με τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της μεγαλοπρέπειάς τους. Θα προβάλλουν ακόμη και τέτοια ελαττώματα και ανασφάλειες σε άλλους ανθρώπους για να αναβαθμίσουν την εικόνα τους. Η επισήμανση των ανασφαλειών και των ελαττωμάτων του ναρκισσιστή τραυματίζει την υπερβολική μεγαλοπρέπεια και τελειότητα που επιδεικνύουν. Είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένας ναρκισσιστής- ξυπνάει την αμηχανία που προσπάθησαν τόσο σκληρά να αποκοιμίσουν και καταστρέφει την ψεύτικη αυτοπεποίθησή τους.

9: Απαιτήστε δέσμευση από τον ναρκισσιστή.

Παρόλο που οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι δικαιούνται κάθε μορφή αφοσίωσης, δεν είναι ποτέ πιστοί. Οι ναρκισσιστές τείνουν να είναι παρόντες με ονειρικές υποσχέσεις που συχνά είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές προκειμένου να δελεάσουν τους ανθρώπους. Γιατί καταρχήν, ο ίδιος ο στόχος των ναρκισσιστών όταν δίνουν υποσχέσεις σε άλλους ανθρώπους είναι να εκμεταλλευτούν αυτό που θέλουν και τίποτα άλλο.

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές είναι ανίκανοι να είναι αληθινοί στα λόγια τους. Μισούν την ίδια την ιδέα της δέσμευσης. Δεν θα έδειχναν καμία μεταμέλεια για την αθέτηση των υποσχέσεών τους. Ως εκ τούτου, πιέζει τους ναρκισσιστές όταν τους πιέζουν να δεσμευτούν επειδή είναι τρομεροί.

Συνιστώμενο βιβλίο: Θεραπεία από την κρυφή κακοποίηση: A Journey Through the Stages of Recovery from Psychological Abuse (Ένα ταξίδι μέσα από τα στάδια της ανάρρωσης από την ψυχολογική κακοποίηση).

10: Αποσύνδεση και ακύρωση.

Αν βρεθείτε δεσμευμένοι με έναν ναρκισσιστή, ο καλύτερος τρόπος για να αντιστρέψετε την κατάσταση θα ήταν να αποσυνδεθείτε από τις επικοινωνίες και να ακυρώσετε όλα τα ραντεβού ή τις συναντήσεις που έχετε με τον ναρκισσιστή. Μην απαντάτε σε κανένα τηλεφώνημα ή μήνυμα- ζήστε εντελώς μια ζωή πιστεύοντας ότι ο ναρκισσιστής δεν υπάρχει στη ζωή σας. Η πλήρης αποδέσμευση από τον ναρκισσιστή και η πλήρης απομάκρυνσή του από τη ζωή σας είναι οι απόλυτοι τρόποι για να κάνετε τους ναρκισσιστές να χάσουν το μυαλό τους. Κάνει τους ναρκισσιστές ανίκανους να σας ελέγχουν, λόγω της εγωκεντρικής φύσης τους και θα ήταν εξαιρετικά αδιανόητο γιατί κάποιος αποφασίζει να τους αποσυνδέσει και να τους ακυρώσει.

Οι ναρκισσιστές θα γίνονταν τόσο δυστυχισμένοι που θα παρακαλούσαν ακόμη και θα έκαναν σοβαρές προσπάθειες να επανασυνδεθούν. Το να κάνει κανείς τους ναρκισσιστές να χάσουν το μυαλό τους είναι εφικτό- ωστόσο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν το κάνει, διότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις που δεν μας αρέσουν, όπως ναρκισσιστική οργή, ή ακόμα χειρότερα, βία και κακοποίηση.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπααφατάκη

Πηγή: https://howdofr.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close