Ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι ένας τύπος προσωπικότητας που προκαλεί ακραίο ναρκισσισμό, επιθετικότητα και, μερικές φορές, κακοποίηση των άλλων. Το άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί χειριστικά μέσα ή βία για να ενισχύσει τη δική του αίσθηση ευημερίας.
Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) δεν περιλαμβάνει τον κακοήθη ναρκισσισμό ως διάγνωση.
Ορισμένοι περιγράφουν τον κακοήθη ναρκισσισμό ως μια μορφή ψυχοπάθειας, την οποία επίσης δεν παραθέτει το DSM-5. Η ψυχοπάθεια είναι ένας ανεπίσημος όρος για τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.
Καθώς δεν υπάρχει μια καλά επικυρωμένη κλίμακα για τη μέτρηση του κακοήθους ναρκισσισμού, τα χαρακτηριστικά του δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Μπορεί να χρησιμεύσει ως ηθική κρίση και όχι ως διάγνωση, ιδίως σε διαδικτυακούς χώρους αποκατάστασης από κακοποίηση και αυτοβοήθειας. Το κατά πόσον ο κακοήθης ναρκισσισμός αποτελεί πραγματική διάγνωση παραμένει αμφιλεγόμενο.
Τι είναι ο κακοήθης ναρκισσισμός;
Η έννοια του κακοήθους ναρκισσισμού προέρχεται από τις κοινότητες αυτοβοήθειας και επιβολής του νόμου, όχι από την ψυχιατρική. Αυτές οι κοινότητες έχουν επικεντρωθεί στον κακοήθη ναρκισσισμό ως μια συμπεριφορική κρίση και μια συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης και όχι ως διάγνωση ψυχικής υγείας.
Κατά τη δημοφιλή αντίληψη, ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι μια μορφή ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας που είναι ιδιαίτερα κακοποιητική. Τα άτομα με αυτή την προσωπικότητα υποτίθεται ότι παίρνουν μια αίσθηση ικανοποίησης από το να πληγώνουν τους άλλους και μπορεί να χειραγωγούν τους ανθρώπους ή να λένε ψέματα για να κερδίσουν χρήματα, αναγνώριση και άλλα πράγματα που επιθυμούν.
Το Ψυχιατρικό Λεξικό του Campbell προτείνει ότι ο κακοήθης ναρκισσισμός περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και της αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αξιόπιστη πηγή προκαλεί ένα άτομο να επιδιώκει συνεχή αναγνώριση και θαυμασμό, συχνά με κάθε μέσο. Περιλαμβάνει επίσης στοιχεία της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας, η οποία αναγκάζει ένα άτομο να εμπλέκεται σε επιβλαβή, και μερικές φορές εγκληματική, συμπεριφορά.
Πιο πρόσφατα, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας προσπάθησαν να προσδιορίσουν αν ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι μια πραγματική διάγνωση. Ένα έγγραφο του 2022Trusted Source προσπάθησε να αναπτύξει ένα κατάλογο βαθμολόγησης για τον κακοήθη ναρκισσισμό.
Ένα έγγραφο του 2019 τονίζει ότι ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι μια κρίση που βασίζεται σε πεποιθήσεις σχετικά με τις σκέψεις ενός ατόμου, παρά μια πραγματική διάγνωση. Η κρίση αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε νομικά και εγκληματολογικά πλαίσια και όχι στην ιατρική επιστήμη.
Σημεία και χαρακτηριστικά
Ο κακοήθης ναρκισσισμός περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Έλλειψη ενσυναίσθησης
• χρήση των σχέσεων κυρίως ως εργαλείο για την απόκτηση αυτοεκτίμησης
• ελάχιστο ενδιαφέρον για τις εμπειρίες, τις ανάγκες ή τα συναισθήματα των άλλων
• συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή
• αίσθημα δικαιώματος ή ιδιαιτερότητας
• πιστεύει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους
• Ένα άτομο με κακοήθη ναρκισσισμό μπορεί να βλάψει τους άλλους για να κερδίσει την προσοχή, να τροφοδοτήσει την αίσθηση ανωτερότητάς του και να πάρει αυτό που θέλει.
Για το λόγο αυτό, ένα άτομο μπορεί επίσης να έχει χαρακτηριστικά αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν:
• περιφρόνηση ή εχθρότητα απέναντι στα δικαιώματα των άλλων
• επιθετικότητα και βία
• έλλειψη μεταμέλειας για τη βλάβη των άλλων
• τάση να λέει ψέματα
• παραβίαση του νόμου
• χρόνια ανευθυνότητα
• παρορμητική ή απερίσκεπτη συμπεριφορά
Ένα άτομο με κακοήθη ναρκισσισμό μπορεί να φαίνεται επιφανειακά γοητευτικό. Μπορεί να χειραγωγεί τους ανθρώπους για να κερδίσει επαίνους ή να λέει ψέματα για τους άλλους για να παρουσιάσει τον εαυτό του σε πιο κολακευτικό φως.
Κακοήθης ναρκισσισμός vs. κλασικές παρουσιάσεις του ναρκισσισμού
Άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα αποζητούν την προσοχή και την αναγνώριση. Πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και θέλουν να το πιστεύουν και οι άλλοι. Μπορεί να επιδιώκουν την προσοχή που θέλουν μέσω θετικών στρατηγικών, όπως το να βρίσκουν μια καλή δουλειά ή να είναι γοητευτικοί, ή αρνητικών, όπως το να λένε ψέματα στους άλλους ή να κακοποιούν αγαπημένα πρόσωπα.
Η ανάγκη για προσοχή και αγάπη είναι επίσης παρούσα για τα άτομα με κακοήθη ναρκισσισμό. Ωστόσο, οι στρατηγικές τους για την απόκτηση αυτής της προσοχής τείνουν να είναι πιο επιθετικές και δείχνουν λιγότερο σεβασμό για τα δικαιώματα των άλλων. Μπορεί να έχουν αντικοινωνικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που τους κάνουν να κακοποιούν τους άλλους πρόθυμα, και μερικές φορές ευχαρίστως, για τη δική τους ευχαρίστηση και το προσωπικό τους κέρδος.
Δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ ναρκισσισμού και κακοήθους ναρκισσισμού. Αντίθετα, ο κακοήθης ναρκισσισμός είναι μια κρίση για το πώς ο ναρκισσισμός ενός ατόμου επηρεάζει τους άλλους.
Κακοήθης ναρκισσισμός έναντι κοινωνιοπάθειας και ψυχοπάθειας
Ορισμένη βιβλιογραφία αυτοβοήθειας χαρακτηρίζει τα άτομα με κακοήθη ναρκισσισμό ως κοινωνιοπαθείς ή ψυχοπαθείς, οι οποίοι είναι ανεπίσημοι όροι.
Παρόλο που η ιδέα ενός ατόμου χωρίς συνείδηση, δηλαδή ενός κοινωνιοπαθούς ή ψυχοπαθούς, είναι δημοφιλής στην τηλεόραση, τις ταινίες και ορισμένα μέσα ψυχολογίας, το DSM-5 δεν αναφέρει κανένα από τα δύο ως διάγνωση. Αυτές οι ετικέτες κρίνουν τον ηθικό χαρακτήρα ή τη συνείδηση ενός ατόμου, κανένα από τα οποία η επιστήμη δεν μπορεί αντικειμενικά να αποδείξει την ύπαρξη ή να κρίνει.
Η διάγνωση που μοιάζει περισσότερο με την ψυχοπάθεια ή την κοινωνιοπάθεια είναι η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτή η διαταραχή προκαλεί στο άτομο να μη σέβεται τα δικαιώματα των άλλων, να αγνοεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων και να στερείται ενσυναίσθησης.
Τα άτομα με κακοήθη ναρκισσισμό μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σεβασμού για την ευημερία των άλλων. Η ετικέτα συνοδεύεται επίσης συχνά από την επιθυμία για αναγνώριση ή ειδική μεταχείριση. Ορισμένα άτομα με χαρακτηριστικά κακοήθους ναρκισσισμού μπορεί να επιτύχουν αυτούς τους στόχους βλάπτοντας, λέγοντας ψέματα ή χρησιμοποιώντας τους άλλους.
Οι δημοφιλείς απεικονίσεις της ψυχοπάθειας και της κοινωνιοπάθειας τονίζουν ότι τα άτομα αυτά δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογέςΕμπιστευμένη πηγή για την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, αν και η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη και τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας σπάνια την αναζητούν. Αυτές οι θεραπείες μπορεί επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με κακοήθη ναρκισσισμό.
Πώς να αντιμετωπίσετε ένα άτομο με κακοήθη ναρκισσισμό
Η αποφυγή ενός ατόμου με κακοήθη ναρκισσισμό αποτελεί βασική στρατηγική αυτοπροστασίας. Κανείς δεν μπορεί να θεραπεύσει τη διαταραχή ψυχικής υγείας ενός άλλου ατόμου και όσοι με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά αρνούνται τη θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη.
Ωστόσο, μερικές φορές, ένα άτομο πρέπει να αλληλεπιδράσει με κάποιον με κακοήθη ναρκισσισμό. Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:
Τεκμηρίωση: Οι άνθρωποι που εργάζονται, συν-γονείς ή μοιράζονται μια νομική σχέση με κάποιον με ναρκισσισμό θα πρέπει να επικοινωνούν γραπτώς όταν είναι δυνατόν και να τεκμηριώνουν τις συνομιλίες σε όποιο βαθμό είναι ασφαλώς και νομικά εφικτό. Αυτό αποτρέπει το άτομο με ναρκισσισμό από το να προβάλει ψευδείς ισχυρισμούς και να κλιμακώσει την κακοποίηση, προσπαθώντας, για παράδειγμα, να ζητήσει την επιμέλεια των παιδιών.
Γκρι βράχος: Ο γκρίζος βράχος σημαίνει να διοχετεύετε έναν γκρίζο, βαρετό βράχο – με άλλα λόγια, να είστε όσο το δυνατόν πιο αδιάφοροι. Πολλοί άνθρωποι με ναρκισσισμό θέλουν μια αντίδραση, ακόμη και αρνητική. Όταν δεν την παίρνουν, μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους.
Καθιέρωση ορίων: Τα άτομα με ναρκισσισμό μπορεί να παραβιάζουν συστηματικά τα όρια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθιερώσετε εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απόφαση να φύγετε από το δωμάτιο αν το άτομο γίνεται υβριστικό ή να περνάτε μόνο περιορισμένο χρόνο μαζί του.
Κατανόηση του ναρκισσισμού: Τα άτομα με ναρκισσισμό έχουν πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η εκμάθηση και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ναρκισσισμού μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα άτομα με τα χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής.
Πώς να ζητήσετε βοήθεια
Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με άτομα με ναρκισσισμό μπορεί να βιώσουν το gaslighting, μια μορφή κακοποίησης που μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι η πραγματικότητά του μπορεί να μην είναι αληθινή. Μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι το άτομο με ναρκισσισμό προσπαθεί να στρέψει τους άλλους εναντίον τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανακάμψει κανείς από αυτές τις καταστάσεις.
Ορισμένες στρατηγικές για την ανάκαμψη περιλαμβάνουν:
Την αναζήτηση νομικής βοήθειας, όπου αυτό είναι χρήσιμο: Τα άτομα που έχουν ένα αφεντικό ή πρώην σύζυγο με ναρκισσισμό μπορεί να χρειαστούν νομική βοήθεια. Μπορούν να συνεργαστούν με έναν δικηγόρο για να προσδιορίσουν τα νομικά τους δικαιώματα.
Αναζήτηση υποστήριξης ψυχικής υγείας: Μετά την κακοποίηση, η υποστήριξη ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κατανοήσει πώς πρέπει να είναι μια υγιής σχέση και να το βοηθήσει να ανακτήσει την αυτοεκτίμησή του.
Αναζήτηση υποστήριξης από ομολόγους: Η συζήτηση με άλλους που έχουν επιβιώσει από την κακοποίηση μπορεί να κάνει ένα άτομο να νιώσει λιγότερο μόνο του. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από την ένταξη σε μια διαδικτυακή ή προσωπική ομάδα υποστήριξης.
Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη
Πληροφορίες από https://www.medicalnewstoday.com/by Bethany Juby & Zawn Villines
https://www.medicalnewstoday.com/articles/malignant-narcissist#how-to-interact