Search

Τι πληγώνει για πάντα έναν ναρκισσιστή;

Είναι δύσκολο να πει κανείς τι πληγώνει για πάντα έναν ναρκισσιστή, γιατί συχνά είναι πολύ καλοί στο να κρύβουν τον πόνο τους. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα που μπορεί να τους πληγώσουν επ’ αόριστον περιλαμβάνουν: το να αγνοούνται ή να μειώνονται από τους άλλους, να εκτίθενται ως απατεώνες ή ψεύτες και να αποκαλύπτονται τα αληθινά τους χρώματα στον κόσμο. Αυτοί οι τύποι πραγμάτων μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα ενός ναρκισσιστή για τον εαυτό τους και μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να συνέλθουν από αυτό. Επιπλέον, οτιδήποτε τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι ή ευάλωτοι μπορεί να τους βλάψει απίστευτα, οπότε ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως μια αυστηρή ματιά από κάποιον που θαυμάζουν μπορεί να τους πληγώσει βαθιά. Εν ολίγοις, οτιδήποτε απειλεί την εγωκεντρική τους άποψη για τον εαυτό τους μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά σε έναν ναρκισσιστή.

Ορισμένα πράγματα που πληγώνουν έναν ναρκισσιστή είναι τα κάτωθι:

Νούμερο 1: Δεν πρόκειται να κάνω αυτό που θέλεις. Οι ναρκισσιστές είναι από τη φύση τους πολύ χειριστικοί άνθρωποι, οπότε το να τους πείτε ότι δεν πρόκειται να κάνετε αυτό που θέλουν είναι σίγουρο ότι θα τους κάνει να νιώσουν θυμωμένοι και ευάλωτοι. Παρόλο που οι ναρκισσιστές θα μισήσουν αυτή τη φράση, μερικές φορές είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους να τη λένε, ειδικά αν το άτομο εξαναγκάζεται σε κάτι που πραγματικά δεν θέλει να κάνει. Σε τέτοιες καταστάσεις με έναν ναρκισσιστή, είναι σημαντικό να παραμείνετε δυνατοί και να μην ενδώσετε στις απαιτήσεις του.

Νούμερο 2: Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι αδιανόητο για έναν ναρκισσιτή να του πείτε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι που θέλει να κάνει. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον σταματήσει απαραίτητα από το να το κάνει. Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη θέσπιση ορίων. Ως αποτέλεσμα, όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να συνδυάσετε αυτή τη δήλωση με συνέπειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε σε έναν ναρκισσιστή ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι σας απροειδοποίητα, και αν το κάνει, τότε δεν θα ανοίξετε την πόρτα.

Νούμερο 3: Οι απειλές σου δεν με φοβίζουν. Όταν ένας ναρκισσιστής γίνεται πραγματικά ανασφαλής, θυμωμένος ή αναστατωμένος, τότε μπορεί να προσπαθήσει να απειλήσει το άτομο που αισθάνεται ότι προκαλεί αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απειλή ότι θα εκθέσει ευαίσθητες ή ενοχλητικές πληροφορίες σε άλλους, την απειλή ότι θα παρακρατήσει πράγματα όπως χρήματα ή ένα μέρος για να μείνει, ή ακόμη και την απειλή ότι θα προκαλέσει σωματική βλάβη. Το να παραμείνετε δυνατοί και να δώσετε στον ναρκισσιστή να καταλάβει ότι οι απειλές του δεν σας φοβίζουν είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα θέλει να ακούσει. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορείτε πλέον να χειραγωγηθείστε ή να πληγώστε από αυτούς με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν.

Νούμερο 4: Δεν σε εμπιστεύομαι. Μια άλλη κοινή τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές είναι να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και αργότερα να χρησιμοποιούν τα πράγματα που έμαθαν ως αποτέλεσμα εναντίον τους. Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να πείτε σε έναν ναρκισσιστή μεγάλα μυστικά ή οτιδήποτε άλλο εμπιστευτικά. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ο μέσος άνθρωπος, επειδή δίνει στον ναρκισσιστή μεγάλη δύναμη που μπορεί εύκολα να κρατήσει πάνω από το κεφάλι σας. Το να λέτε σε έναν ναρκισσιστή ότι δεν τον εμπιστεύεστε και να του αποκρύπτετε πληροφορίες δεν θα σας σώσει μόνο από έναν κόσμο πόνου αργότερα, αλλά θα ενοχλήσει πολύ και τον ναρκισσιστή.

Νούμερο 5: Δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύεις τόσο πολύ. Αν και στους ναρκισσιστές συχνά αρέσει να επιδεικνύονται και να κάνουν τους άλλους να ζηλεύουν, είναι επίσης επιρρεπείς στη ζήλια όταν κάποιος τους ξεπερνάει. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα για τα υλικά αντικείμενα. Ένας ναρκισσιστής θα μπορούσε δυνητικά να ζηλέψει ακόμη και αν κάποιος απλώς τραβάει περισσότερη προσοχή από αυτόν σε μια δεδομένη κατάσταση. Αν κάποιος φωνάξει αυτή τη ζήλια, τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για έναν ναρκισσιστή, γεγονός που είναι πιθανό να τον θυμώσει.

Νούμερο 6: Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό. Αν έχετε κάνει παρέα με έναν ναρκισσιστή για λίγο καιρό, τότε σίγουρα γνωρίζετε ότι πολλοί ναρκισσιστές απολαμβάνουν να εντυπωσιάζουν τους άλλους. Αυτό μπορεί να γίνεται μέσω απλών υλικών πραγμάτων, όπως ρούχα σχεδιαστών και ένα ωραίο σπίτι, αλλά οι ναρκισσιστές μερικές φορές βρίσκουν και κάποια άλλα εκπληκτικά πράγματα για να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ένας ναρκισσιστής μπορεί να βοηθήσει κάποιον μόνο και μόνο για να μπορέσει να καυχηθεί γι’ αυτό αργότερα. Με απλά λόγια, ένας ναρκισσιστής θα μισήσει τη φράση ‘ότι δεν εντυπωσιάζεστε από τις επιδόσεις του, τα υλικά αντικείμενα ή τις μεγαλειώδεις ιστορίες του”. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το λέτε αυτό ενώ προσπαθεί να υποτιμήσει κάποιον άλλο ή να τον κάνει να νιώσει ζήλια με αυτά τα πράγματα.

Νούμερο 7: Αυτό είναι δικό σου λάθος. Τώρα, το να πείτε σε κάποιον ότι κάτι είναι δικό του λάθος, ενδεχομένως να τον αναστατώσει, ειδικά αν το πρόβλημα είναι μεγάλο ή αν δεν φταίει καθόλου αυτό το άτομο. Στην πραγματικότητα, οι ναρκισσιστές μερικές φορές το λένε αυτό οι ίδιοι ως έναν τρόπο να ενοχοποιούν τους άλλους για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους. Κατά συνέπεια, είναι καλύτερο να φυλάξετε αυτή τη φράση για τις περιπτώσεις που ένας ναρκισσιστής ισχυρίζεται ότι κάτι είναι δικό σας λάθος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αρνητικό αποτέλεσμα των δικών του πράξεων. Εξάλλου, δεν φταίτε εσείς αν ένας ναρκισσιστής έχει κόψει όλες τις γέφυρες του από το να είναι αγενής ή εντελώς κακός με τους ανθρώπους.

Νούμερο 8: Δεν με ακούς. Οι ναρκισσιστές συνήθως λατρεύουν να μιλάνε και να διαφωνούν για να ξεφύγουν από πράγματα που μισούν ή για να κάνουν τους άλλους να κάνουν κάτι γι’ αυτούς. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα μιλήσουν πολύ και δεν θα ακούσουν κανέναν όταν πραγματικά ενθουσιάζονται με κάτι. Αν πείτε τη φράση “δεν με ακούς” όταν μιλάτε σε έναν ναρκισσιστή, τότε είναι πιθανό να θυμώσει αρκετά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είναι ήδη αναστατωμένοι για κάτι. Όπως μπορείτε πιθανότατα να περιμένετε από όσους έχουν ναρκισσιστικές τάσεις, η αντίδρασή τους σε αυτή τη φράση να είναι ακόμη χειρότερη αν την πείτε μπροστά σε κοινό.

Νούμερο 9: Παρακαλώ σταμάτα να παριστάνεις το θύμα. Το να παριστάνετε το θύμα είναι μια κοινή τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές και συνήθως το κάνουν αυτό για να κάνουν ένα άτομο να νιώσει ένοχο, ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν. Το κίνητρο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι να πάρουν μια χάρη από κάποιον, να κρατήσουν κάποιον σε μια ανθυγιεινή σχέση ή ακόμα και να τραβήξουν απλώς την προσοχή. Οι ναρκισσιστές μισούν, όταν οι άνθρωποι εκθέτουν την κακή τους συμπεριφορά και τις τακτικές χειραγώγησης. Αυτό, φυσικά, επεκτείνεται και στο να τους ζητάτε να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα.

Παρόλο που ένας ναρκισσιστής μπορεί να μη νοιάζεται πάντα αν τον αποκαλέσετε νταή πίσω από κλειστές πόρτες, πολλοί από αυτούς θα θυμώσουν πολύ με αυτό αν το αναφέρετε μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η παρέα γύρω σας είναι άνθρωποι που ο ναρκισσιστής προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Επιπλέον, αυτή η φράση θα μπορούσε επίσης να αναστατώσει έναν ναρκισσιστή αν προσπαθεί ενεργά να χειραγωγήσει ένα άτομο ή μια κατάσταση.

Νούμερο 10: Είσαι κακός άνθρωπος. Είναι σύνηθες για τους ναρκισσιστές να έχουν μια κακία, ειδικά όταν είναι θυμωμένοι ή αναστατωμένοι για κάτι. Αυτά τα συναισθήματα είναι που συχνά οδηγούν τους ναρκισσιστές σε διαφωνίες και καυγάδες, και μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κάποια εκδικητική συμπεριφορά.

Νούμερο 11: Αυτό δεν σε αφορά. Εκτός από το να λένε ψέματα και να νιώθουν την ανάγκη να κερδίζουν κάθε διαφωνία, πολλοί ναρκισσιστές απολαμβάνουν επίσης να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας ναρκισσιστής είναι βέβαιο ότι θα μισήσει κάποιον που του λέει ότι κάτι δεν τον αφορά.

Νούμερο 12: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρόλο που οι ναρκισσιστές λατρεύουν να έχουν πάντα δίκιο, έχουν επίσης την τάση να λένε ψέματα για πράγματα και να τρελαίνουν τους ανθρώπους. Αυτά τα ψέματα μπορεί ενδεχομένως να αφορούν ανόητα πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία ή πράγματα που είναι πραγματικά πολύ σημαντικά. Ωστόσο, σε έναν ναρκισσιστή σίγουρα δεν θα αρέσει αν τον καλέσετε για τα ψέματά του, ειδικά αν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω του. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενοχλητικό για έναν ναρκισσιστή αν τον καλέσετε για ένα ψέμα που θα χειραγωγούσε κάποιον να κάνει αυτό που θέλει, ακόμα και αν αυτό το άτομο είστε εσείς. Τούτου λεχθέντος, το να πείτε ότι κάτι που είπε ο ναρκισσιστής δεν είναι αλήθεια είναι πιθανό να τον εκνευρίσει σχεδόν σε κάθε περίπτωση.

Νούμερο 13: Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Οι ψυχολόγοι, οι θεραπευτές και άλλοι ειδικοί της ψυχολογίας συχνά εξηγούν ότι οι ναρκισσιστές συνήθως λατρεύουν να έχουν δίκιο σε κάθε περίπτωση. Λοιπόν, το να πείτε σε έναν ναρκισσιστή ότι δεν συμφωνείτε μαζί του είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τον εκνευρίσετε αρκετά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τους το πείτε αυτό μπροστά σε άλλους ανθρώπους ή σε δημόσιο χώρο. Δυστυχώς, αυτό ισχύει ακόμη και αν τους το πείτε με ωραίο τρόπο. Αν και ο μέσος ψυχικά σταθερός άνθρωπος δεν θα εξοργιστεί στο άκουσμα της φράσης “μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε”, ένας ναρκισσιστής σίγουρα θα μπορούσε.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://drpsychological.com/ & www.quora.com

Φωτογραφία: www.kompoloi.blogspot.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close