Search

Τι μπορεί να σου πει ένας ναρκισσιστής για να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια ή να σε χειραγωγήσει;

Για να σε χειραγωγήσει και να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια, ο ναρκισσιστής μπορεί όχι μόνο να σε επικρίνει ή να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος απέναντί ​​του, αλλά πρέπει επίσης να εφαρμόσει μια σειρά συμπεριφορών που θα τον κάνουν να επικρατήσει πάνω σου με κάθε τρόπο.

Πρώτα απ ‘όλα, για να σε χειραγωγήσει, ο νάρκισσος θα πρέπει να σε κάνει (αν δεν είσαι ήδη) ανασφαλής και ευάλωτος για να είναι πιο εύκολος ο έλεγχος

Και για να το κάνει αυτό θα εφαρμόσει τον «ναρκισσιστικό κύκλο» που αποτελείται από τρεις φάσεις στη σχέση:

•εξιδανίκευση, απαξίωση και εγκατάλειψη

Στην εξιδανίκευση που ονομάζεται επίσης βομβαρδισμός αγάπης, ο νάρκισσος θα είναι (ή μάλλον θα προσποιηθεί ότι είναι) το άτομο που πάντα αναζητούσατε, το τέλειο άλλο μισό, για παράδειγμα:

– αντανακλώντας τις επιθυμίες και τις ελπίδες σας και να τις κάνετε δικές σας, αλλά να τις ενισχύετε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε αδελφές ψυχές. Θα εξασφαλίσει ότι θα δημιουργηθεί ένας πολύ ισχυρός δεσμός εμπιστοσύνης μεταξύ σας (τεχνητός για τον ναρκισσιστή) από την αρχή.

– σας λούζω με προσοχή 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Θα είσαι πάντα στο επίκεντρο των μηνυμάτων, των τηλεφωνημάτων, των αναρτήσεων στο Facebook ή στο Instagram, θα σου αφιερώνει κομμάτια από τραγούδια και στίχους ερωτικών ποιημάτων

θα σας κεραυνοβολεί με κομπλιμέντα κάθε φορά που βλέπετε ο ένας τον άλλον με φράσεις όπως “είσαι ο τέλειος άνθρωπος για μένα”, “είσαι όμορφη” “Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι σε όλη μου τη ζωή” “έχουμε τόσα κοινά”…

Άρα θα αρχίσετε ήδη να σκέφτεστε ένα μέλλον μαζί, γιατί τελικά τι νόημα έχει να περιμένετε αν έχετε βρει το τέλειο άτομο για εσάς;

Ωστόσο θα αρχίσει επίσης να σε απομονώνει από τους φίλους και την οικογένειά σου για να μην έχεις κανέναν να στηριχτείς στη φάση της υποτίμησης, λέγοντας πράγματα όπως “δεν έχουμε κανέναν εκτός από εμάς” και περνώντας το ως υπερπροστασία.

Αυτή η πρώτη φάση χρησιμεύει για να σας κάνει ευάλωτους και να σας κάνει να χαμηλώσετε την επιφυλακή σας΄. Ο ναρκισσιστής απλώς «υποδύεται» το άτομο που θα θέλατε δίπλα σας προσποιούμενος όλα τα συναισθήματα που λέει ότι νιώθει επειδή στην πραγματικότητα δεν έχει δημιουργήσει κανένα είδος συναισθηματικού δεσμού. Εξωτερικά, είναι ο σύντροφος των ονείρων σου που έγινε πραγματικότητα, αλλά κάτω από τη μάσκα δεν έχει ενσυναίσθηση και απλώς σε χρησιμοποιεί για να πάρει αυτό που θέλει περισσότερο, που είναι η προσοχή.

Στη συνέχεια, ο νάρκισσος θα περάσει στη δεύτερη φάση που ονομάζεται υποτίμηση και εδώ θα ξεκινήσει η πραγματική χειραγώγηση, προσπαθώντας να σας μεταμορφώσει στο άτομο, ή μάλλον στο κινούμενο αντικείμενο που επιθυμεί. Δεν νοιάζεται για εσάς και τα συναισθήματά σας, μόνο για τον εαυτό του. Αυτό που θέλει είναι προσοχή κάθε λεπτό της κάθε μέρας, άπειρη εκτίμηση, κάποιος που του λέει πόσο καλός, όμορφος, έξυπνος, δυνατός είναι κ.λπ.

Έχοντας δημιουργήσει ένα αίσθημα εξάρτησης σε εσάς κι από φόβο μήπως χάσετε την «τέλεια» σχέση, έχει πετύχει μια βάση ανασφάλειας στην οποία μπορεί να αξιοποιήσει για αυτή τη δεύτερη φάση

Η χειραγώγηση συμβαίνει με πολλούς τρόπους:

– με τριγωνισμό : για να σου αποδείξει ότι έχει πάντα δίκιο (και επομένως πρέπει πάντα να κάνεις ή να σκέφτεσαι αυτό που θεωρεί σωστό) ο ναρκισσιστής θα φέρει ένα τρίτο άτομο που θα έχει πείσει να υποστηρίξει αυτά που λέει και σκέφτεται ή θα σε κάνει να πιστέψεις ότι είναι πιο επιθυμητός από ό, τι είναι στην πραγματικότητα αναφερόμενος σε πρώην φίλες του ή μιλώντας για κορίτσια που τον τριγυρίζουν και ενδιαφέρονται για αυτόν.

– σε απαξίωση : ό,τι κάνεις και αγαπούσες κάποτε, τώρα μισείς. Ο τρόπος που μιλάς, ο τρόπος που κινείσαι, τα σχόλια που κάνεις, τα όνειρα και οι ιδέες σου, όλα έχουν γίνει ανόητα και είναι λάθος.  Έτσι σε πείθει ότι πρέπει να κάνεις περισσότερα ή να είσαι καλύτερος αν θέλεις να του αρέσεις

– να σας επιτεθεί σωματικά ή λεκτικά : για να σας ελέγξει και να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο ανυπεράσπιστοι, ο ναρκισσιστής θα αρχίσει να είναι σωματικά επιθετικός, με σπρωξίματα, χαστούκια, μπουνιές και κλωτσιές, πετώντας πιάτα και σπάζοντας καρέκλες ή ψυχολογικά θα σας κάνει να νιώθετε φόβο, απειλή εσένα, που σε προσβάλλει και σου λέει ότι δεν είσαι καλός στο να μην κάνεις τίποτα, είσαι χάλια, είσαι μια φτωχή αυταπάτη…, ελέγχει τις εξόδους σου με φίλους, σου λέει να κάνεις πράγματα που δεν έχεις συνηθίσει να κάνεις και δεν θέλεις να κάνεις.

– να σε κρίνει: θα σε κάνει να ντρέπεσαι για την εξωτερική σου εμφάνιση ή τις οικονομικές και κοινωνικές σου συνθήκες, θα σε επικρίνει πάντα και θα πιέζει τα αδύνατα σημεία που του έδειξες στη φάση εξιδανίκευσης

– να παίζεις το θύμα (και να το κάνεις πολύ καλά): λέγοντας ότι του φέρεσαι άσχημα, ότι τον τρομάζεις, ότι είσαι εσύ που του καταστρέφεις τη ζωή…

– gaslighitng : είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν ακόμη και ψυχοπαθείς και κοινωνιοπαθείς για να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τη λογική σας. Για παράδειγμα, αν τον κατηγορήσετε ότι είπε ένα συγκεκριμένο πράγμα, θα το αρνηθεί και θα φέρει άτομα που τον υποστηρίξουν και θα αποδείξει ότι δεν συνέβη ποτέ. Όσο σίγουρος κι αν είσαι, τελικά θα σε κάνει να πιστέψεις ότι είσαι ο τρελός και ότι το φαντάστηκες

– με τη σιωπηλή αντιμετώπιση: ο νάρκισσος σταματά να σου μιλάει για μέρες, σε αγνοεί και προσποιείται ότι δεν σε ακούει για να σε κάνει να νιώθεις ένοχος για κάτι που είπες ή έκανες, χωρίς να σου το πει ρητά, ώστε να είναι πάντα το θύμα.

Αυτή η φάση τελειώνει μόνο όταν καταστραφείτε εντελώς. Επαναλάβετε όλα τα βήματα που γράφτηκαν παραπάνω εναλλάσσοντάς τα με σύντομες στιγμές στις οποίες η αγαπημένη σας από την πρώτη φάση θα προσποιηθεί ότι επέστρεψε, πείθοντάς σας ότι όλα είναι καλά μέχρι να τελειώσετε και να εξαντληθείτε.

Μόλις τελειώσει αυτή η φάση, αρχίζει η τελευταία, η εγκατάλειψη στην οποία ο ναρκισσιστής θα εγκαταλείψει ξαφνικά τη σχέση με τον πιο οδυνηρό δυνατό τρόπο, παρά τις προσευχές σας να μείνετε και την απελπισία σας (γιατί ας θυμηθούμε ότι σε αυτό το σημείο το θύμα, δηλ. , εξαρτάται πλήρως από τον ναρκισσιστή, παρά την κακοποίηση, γιατί είναι σαν να είχε υποστεί τεράστια πλύση εγκεφάλου) να ψάξει για νέο θύμα με το οποίο θα ξαναρχίσει τον κύκλο κακοποίησης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από μια σχέση με έναν ναρκισσιστή αισθάνονται εντελώς συντετριμμένοι και άδειοι, κάποιοι καταλήγουν με διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλοι πέφτουν σε κατάθλιψη. Και ενώ είναι «επιζήσαντες του NPD» και χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να ξεπεράσουν μια σχέση που πολλοί λένε ότι αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό τραύμα, ο ναρκισσιστής δημοσιεύει φωτογραφίες μαζί με τη νέα του κοπέλα (και θύμα) σχολιάζοντας ότι επιτέλους βρήκε την αγάπη της ζωής του.

Επιμέλεια: Νικόλ Δελή

Αναφορές από την έρευνα της Matilde Vernarelli

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close