Search

8 πράγματα που σταματούν τους ναρκισσιστές από την απάτη

Οι ναρκισσιστές συνήθως απατούν επειδή δεν έχουν αυτοέλεγχο. Δεν είναι στη φύση τους να αντιστέκονται στην επιθυμία να τροφοδοτήσουν το εγώ τους με πρόσθετες πηγές προσοχής. Είναι ποτέ δυνατό να σταματήσετε έναν ναρκισσιστή από το να απατήσει; Οι ναρκισσιστές λένε ψέματα και απατούν στις σχέσεις τους εξαιτίας του ανεπαρκούς ελέγχου των παρορμήσεων, του μεγάλου εγωισμού, μιας διογκωμένης αίσθησης αυτο-σημασίας, μεγαλοπρέπειας, έλλειψης ενοχής, ενσυναίσθησης και ντροπής και μιας επίμονης ανάγκης για ναρκισσιστική προσφορά.

Εδώ είναι 8 πράγματα που εμποδίζουν τους ναρκισσιστές να απατούν:

Νούμερο 1: Δεν αισθάνεστε ανασφάλεια ή ζήλια απέναντί τους.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους ναρκισσιστές από το να σας απατήσουν είναι να μην τους κάνετε να νιώθουν ανασφάλεια ή ζήλια. Το να νιώθετε ανασφάλεια για τον εαυτό σας είναι εύκολο όταν είστε με έναν ναρκισσιστή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια. Αν δεν αισθάνεστε ανασφάλεια ή ζήλια στη σχέση σας με έναν ναρκισσιστή, θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν ή αυτήν να βρει κάτι λάθος σε σας.

Όταν ένας ναρκισσιστής αισθάνεται ότι απειλείται από την επιτυχία σας, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σας γκρεμίσει και να σας επαναφέρει στις προσδοκίες του. Αν αισθάνεται ότι θα μπορούσατε να είστε πιο επιτυχημένοι από αυτούς ή αν πιστεύει ότι οι άλλοι άνθρωποι σας θεωρούν ανώτερους, είναι πιθανό να επιδιώξει εκδίκηση. Οι ναρκισσιστές μπορεί να ζητήσουν εκδίκηση απατώντας σας με έναν άλλο πιθανό σύντροφο καλύτερο από εσάς.

Αριθμός 2: Δείχνετε σημάδια δύναμης και αυτοπεποίθησης.
Οι ναρκισσιστές λατρεύουν να αισθάνονται ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους γύρω τους. Έτσι, αν αρχίσετε να δείχνετε σημάδια δύναμης και αυτοπεποίθησης, αυτό θα τους κάνει να ζηλεύουν και να νιώθουν ανασφάλεια. Αυτό θα τους οδηγήσει επίσης στο να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να σας ελέγχουν εύκολα.

Ψάχνουν για κάποιον που θα είναι αντανάκλαση του εαυτού τους, κάποιον που θα τους κάνει να φαίνονται καλοί όχι κάποιον που δεν θα τους προκαλεί. Στους ναρκισσιστές δεν αρέσει να απατούν ανθρώπους που δείχνουν σημάδια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης- δεν θέλουν ο σύντροφός τους να έχει εξουσία πάνω τους.

Ας υποθέσουμε ότι σας βλέπουν ως ισότιμο ή ακόμα καλύτερα, ως κάποιον με περισσότερη δύναμη από αυτούς σε μια σχέση. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν και πιο πιθανό να κάνουν πράγματα όπως να δουλέψουν για τη σχέση αντί γι’ αυτό.

Αριθμός 3: Δεν τους αφήνετε να ελέγχουν τα πάντα στη σχέση.
Οι ναρκισσιστές έχουν εμμονή με το να κρατούν την εξουσία στις σχέσεις τους, θέλουν να είναι πάντα επικεφαλής, αλλά αν δεν τους δώσετε αυτή τη δύναμη, δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας και να μην αφήσετε έναν ναρκισσιστή σύντροφο να αναλάβει κάθε πτυχή της ζωής σας. Μην αφήνετε τον σύντροφό σας να έχει τον έλεγχο των πάντων, ειδικά των συναισθημάτων σας, τους αρέσει να μπορούν να χειραγωγούν τους άλλους για να κάνουν πράγματα γι’ αυτούς.

Ας υποθέσουμε ότι αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγχουν τα πάντα για εσάς, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πιο πιθανό να εκμεταλλευτούν αυτή τη δύναμη παίρνοντας αυτό που θέλουν από άλλους ανθρώπους. Είναι πιο πιθανό να απατήσουν κάποιον πιο εύθραυστο επειδή δεν μπορούν να βρουν καμία πρόκληση. Όσο περισσότερο οι ναρκισσιστές μπορούν να σας ελέγχουν τόσο περισσότερο τείνουν να αναζητούν άλλα θύματα.

Αριθμός 4: Τους κάνετε να σας χρειάζονται.
Οι ναρκισσιστές αναζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση από τους άλλους και συχνά τη βρίσκουν στις ρομαντικές σχέσεις. Ωστόσο, αν δεν τον χρειάζεστε τόσο πολύ όσο σας χρειάζονται εκείνοι, μπορεί να το σκεφτούν δύο φορές πριν σας απατήσουν, επειδή δεν θα θέλουν να χάσουν αυτό που έχουν μαζί σας. Οι ναρκισσιστές σας χρειάζονται περισσότερο από ό,τι εσείς τους χρειάζεστε. Για να αποτρέψετε τον ναρκισσιστή σας από το να σας απατήσει, πρέπει να τον κάνετε να σας χρειάζεται.

Είναι άνθρωποι που νιώθουν ότι δικαιούνται ό,τι θέλουν και δεν αισθάνονται την ανάγκη να σέβονται ή να νοιάζονται για κανέναν άλλον, νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και την ευτυχία τους. Όταν ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής, η αίσθηση της αυτοεκτίμησής του συνδέεται άμεσα με την αξία που λαμβάνει από τους άλλους ανθρώπους.

Δεν αισθάνονται άξιοι της αγάπης αν κάποιος άλλος δεν επιβεβαιώσει την αξία τους. Έτσι, αν καταλήξουν σε μια σχέση με κάποιον που δεν νοιάζεται γι’ αυτούς όσο εκείνοι, οι ναρκισσιστές απατούν για να εκδικηθούν τον σύντροφό τους που δεν νοιάζεται αρκετά.

Νούμερο 5: Οι ναρκισσιστές φοβούνται ότι θα πιαστούν.
Έχουν έναν βαθιά ριζωμένο φόβο να τους ανακαλύψουν και να τους εκθέσουν ως τους απατεώνες που είναι, οπότε είναι απίθανο να απατήσουν αν υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθούν. Είναι μάστορες της χειραγώγησης, οπότε μπορούν να ξεγελάσουν τους περισσότερους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι είναι τέλειοι, αλλά οι ναρκισσιστές είναι επίσης εξαιρετικά εγωκεντρικοί, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος άλλος ανακαλύψει την απιστία τους, είναι σαν ένα τεράστιο χαστούκι στον εγωισμό τους.

Ως αποτέλεσμα, οι ναρκισσιστές θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν μυστικές τις σχέσεις τους, συχνά λένε ψέματα ή αλλάζουν ολόκληρη την προσωπικότητά τους για να φανούν καλύτεροι άνθρωποι από ό,τι είναι. Οι ναρκισσιστές φοβούνται να αποκαλυφθεί ότι είναι απατεώνες επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο της ζωής τους και δεν θέλουν κανένας άλλος να έχει εξουσία πάνω τους και θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να φανούν αδύναμοι ή ευάλωτοι.

Για το λόγο αυτό, οι ναρκισσιστές σπάνια απατούν τους συντρόφους τους σε δημόσιους χώρους και συχνά αναζητούν περιοχές όπου κανείς δεν τους γνωρίζει. Δεν αισθάνονται ενοχές που πληγώνουν άλλους ανθρώπους, αλλά ανησυχούν μήπως τους πιάσουν και τιμωρηθούν. Αυτός ο φόβος τους εμποδίζει να απομακρυνθούν από τη σχέση τους για πολύ καιρό.

Αριθμός 6: Δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους ή το καλό τους όνομα.
Οι ναρκισσιστές δεν θέλουν να ρισκάρουν τη φήμη τους ή το καλό τους όνομα, γι’ αυτό και δεν απατούν, τους ενδιαφέρει μόνο το στάτους και η φήμη της απιστίας είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταστραφεί η φήμη τους. Γνωρίζουν ότι η σχέση θα τελειώσει αν ο σύντροφος ή ο σύζυγός τους ανακαλύψει την απιστία τους. Εξαιτίας αυτού, οι ναρκισσιστές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με το με ποιον απατούν- δεν θέλουν καμία πιθανότητα να πιαστούν. Και ακόμα και αν τους πιάσουν, ξέρουν ότι η σχέση τους έχει τελειώσει και ότι είναι καλύτερα να κόψουν τις απώλειες παρά να προσπαθήσουν να σώσουν κάτι με κάποιον άλλο. Οι ναρκισσιστές έχουν μια φήμη να διατηρήσουν, και αυτή η φήμη συχνά βασίζεται στο πόσο καλά τους σέβονται οι άλλοι. Θέλουν οι άλλοι άνθρωποι να τους θαυμάζουν, γι’ αυτό και εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν ένα καλό όνομα που τους προσδίδει σεβασμό μεταξύ των συνομηλίκων τους.

Αριθμός 7: Ζηλεύουν υπερβολικά τους ανθρώπους που τραβούν την προσοχή του συντρόφου τους.
Το πρώτο πράγμα που εμποδίζει τους ναρκισσιστές από το να απατήσουν είναι η ακραία ζήλια τους για τους ανθρώπους που τραβούν την προσοχή του συντρόφου τους. Έχουν την τάση να ζηλεύουν υπερβολικά, γι’ αυτό και θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να τους πιάσουν στα πράσα. Είναι πολύ ανασφαλείς και φοβούνται την εγκατάλειψη, οπότε θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι ο σύντροφός τους θα παραμείνει πιστός.

Μπορεί να ζηλεύουν υπερβολικά άλλους ανθρώπους που λαμβάνουν την προσοχή των συντρόφων τους. Επιπλέον, θέλουν όλη την προσοχή για τον εαυτό τους, οπότε όταν κάποιος άλλος αρχίζει να παίρνει την προσοχή από τον σύντροφό τους, μπορεί να νιώθουν σαν επίθεση εναντίον τους. Αυτό τους κάνει πιο πιθανό να ξεσπάσουν εναντίον αυτού του ατόμου αντί να απατήσουν, επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την προσοχή του συντρόφου τους.

Αριθμός 8: Φοβούνται ότι οι επόμενοι σύντροφοί τους να είναι ανώτεροι από αυτούς.
Οι ναρκισσιστές συχνά φοβούνται ότι οι επόμενοι σύντροφοί τους θα είναι ανώτεροι από αυτούς, γι’ αυτό και μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την ιδέα της απιστίας. Μπορεί να μη θέλουν να απατήσουν, αλλά να νιώσουν ότι είναι οι καλύτεροι. Έτσι, αν εμφανιστεί κάποιος άλλος που είναι καλύτερος από αυτούς με κάποιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να νιώσουν ανασφάλεια και να τους κάνει να επανεξετάσουν την τρέχουσα σχέση τους.

Οι ναρκισσιστές αισθάνονται ότι απειλούνται από ανθρώπους που είναι πιο καταξιωμένοι ή επιτυχημένοι από αυτούς- πιστεύουν ότι αν βγουν με κάποιον ίσης νοημοσύνης, θα τους κάνει να αισθανθούν κατώτεροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ναρκισσιστές κυνηγούν λιγότερο ευφυείς συντρόφους για να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Συνήθως απατούν επειδή βλέπουν τις σχέσεις ως παιχνίδι, αναζητούν συντρόφους που θα τους σπρώξουν και θα τους κάνουν να νιώσουν εξαιρετικοί για να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους.

Ωστόσο, αφού κερδίσουν τους συντρόφους τους, χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους και προχωρούν σε κάποιον άλλο.

Πηγή: https://www.blankgood.com/8-things-that-stops-narcissists-from-cheating/5/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close