Η Ινδία και το Πακιστάν επί αιώνες φιλοξένησαν ένα άθλημα, το οποίο είναι γνωστό σε λίγους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν τύπο λασπομαχίας, γνωστή ως Kushtl ή pehlwani, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στον 4ο αι. π.Χ. ωστόσο τις τελευταίες δυο δεκαετίες το άθλημα τείνει να εκλείψει.
Ο Αdil 14 ετών ξεκίνησε το άθλημα σε ηλικία 10 χρόνων, Zucjerman
Φωτογραφία Maatthieu Paley, National Geographic
Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας του ”τρόπου ζωής και των απαιτήσεών του αθλήματος ή επειδή η λασπομαχία απλά δεν είναι ”της μόδας”, όσο ήταν κάποτε, αναφέρει ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο, Paul Rollier.
Ο Rasheed Bukharl είναι ένας λασπομάχος που ταξίδεψε έως τη Γερμανία για να διαγωνιστεί. Οι συναθλητές του, του κάνουν μασάζ με λάδι μετά την προπόνηση ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στους μυς του. Φωτογραφία Maatthieu Paley, National Geographic
O Rollier χαρακτηρίζει το άθλημα ως τρόπο ζωής, με ευλαβική προπόνηση που απαιτεί πειθαρχία. Το σεξ, το αλκοόλ και ο καπνός είναι απαγορευμένα. Και η διατροφή που είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά στοχεύει στο να παρέχει την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να υποστηρίξει τους παλαιστές της λάσπης στο πλαίσιο της επίπονης και αυστηρής προπόνησης.Ο Rasheed Bukharl είναι ένας λασπομάχος που ταξίδεψε έως τη Γερμανία για να διαγωνιστεί. Οι συναθλητές του, του κάνουν μασάζ με λάδι μετά την προπόνηση ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στους μυς του.
Στις μέρες μας στο αστικό Πακιστάν ελάχιστοι ασκούνται στη λασπομαχία, λέει ο Rollier, αλλά υπάρχουν ακόμη λάτρεις της. Στο Λάχορ, για παράδειγμα μια ομάδα αντρών προτιμά να προπονείται σε εξωτερική αρένα που λέγεται akhara. Εκεί προπονούνται στην ορειβασία, στα πους-απς και στο σκάψιμο γης σε επίπεδα. Κατόπιν ο κάθε αθλητής κρίνει την απόδοση του άλλου, κάνουν μασάζ με λάδι και προετοιμάζονται για τους αγώνες που έπονται.
O Adil στο κέντρο της αρένας προπονείται με άλλους συναθλητές του. Φωτογραφία Maatthieu Paley, National Geographic
Ένας αθλητής λασπομαχίας ετοιμάζεται να αναρριχηθεί σε ένα δέντρο. Αυτή η περιοχή εκπαίδευσης, βρίσκεται κοντά σε ένα ιερό τέμενος Sufi στην Walled City της Λαχόρης, και δίπλα σε σταθμό ανακύκλωσης σκουπιδιών. Φωτογραφία Maatthieu Paley, National Geographic.
Μετάφραση, απόδοση: Μαρία Λινάρδου
Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη
Πρωτότυπο κείμενο:
Πηγή: https://www.nationalgeographic.com