Το Muskoxen, τα πελώρια άγρια βόδια που συρρέουν στην αρκτική τούνδρα, γεννιούνται μικρότερα σε μέρη του βορρά, καθώς οι έγκυες μητέρες προσπαθούν να βρουν φαγητό.
Ένας λόγος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, είναι πως πλέον δεν μπορούν να βρουν τροφή. Τα βόδια περνάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τρώγοντας χορτάρι, αλλά οι αυξανόμενες θερμοκρασίες φέρνουν περισσότερες βροχοπτώσεις και η βροχή, παγώνει στην επιφάνεια, περικλείοντας την τροφή σε απρόσιτο πάγο. Εν τω μεταξύ, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών που πιθανόν να γίνουν πιο συνηθισμένες, πάνω από 50 muskoxen πέθαναν παγιδευμένα στον πάγο, καθώς οι ριπές των ανέμων οδήγησαν τον πάγο και τα παγωμένα νερά από την παλίρροια μισό μίλι από την ακτή και παγίδευσαν τα ζώα.
Μετά από επτά χρόνια εργασίας στην Αρκτική μια ομάδα επιστημόνων που παρακολουθούσαν τα μεγαλοπρεπή muskoxen, εντόπισαν πώς ο καιρός επηρεάζει την άγρια ζωή και το είδος.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν πρόβλημα, αλλά δεν βλέπουν τη σχέση του πώς η υπερθέρμανση που συμβαίνει στην ανοικτή θάλασσα συμβαίνει επίσης στην ξηρά», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Joel Berger, καθηγητής του State University του Κολοράντο. «Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκύπτουν από την άνοδο των θερμοκρασιών επηρεάζουν τώρα και τα ζώα στη γη», αναφέρει ο επιστήμονας.
Για να κατανοήσουν το πώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να πλήξουν αυτά τα τεράστια πλάσματα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα μεγέθη των ζώων και τα καιρικά φαινόμενα και χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένες μετρήσεις. Γνώριζαν ότι το 2003, 20.000 βόδια πέθαναν από ένα τέτοιο κατακλυσμιαίο γεγονός, αλλά βρήκαν πως αυτό επηρέασε και τις επόμενες γενιές ως προς το μέγεθος.
Όταν τα ζώα που κυοφορούσαν εκτέθηκαν σε τέτοιες περιόδους, δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετό φαγητό και οι απόγονοι τους γεννήθηκαν με μικρότερα κεφάλια, κάτι που θεωρείται πολύ ακραία αλλαγή για ένα είδος.
«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της κύησης, ειδικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, αν η μητέρα δεν έχει πρόσβαση στην τροφή, το μωρό πληρώνει το τίμημα», λέει ο Berger, σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής και κακή υγεία και αυτό θα επηρεάσει όλο το είδος.
Απόδοση Επιμέλεια : Μαρία Γιάννη
Πηγή National Geographic