Search

Η Πτολεμαΐδα τίμησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και τα Διεθνή Βραβεία G. Sciacca

Στην Πτολεμαΐδα χτύπησε δυνατά η καρδιά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού το Σάββατο 23 Μαρτίου, όπου ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και νέοι καλλιτέχνες «πλημμύρισαν» με χρώματα και λέξεις την ακριτική πόλη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνικής Γραμματείας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca. (www.premiosciacca.it)
Στο εξαιρετικό περιβάλλον του ξενοδοχείου Παντελίδης πραγματοποιήθηκε η τρισκελής εκδήλωση Τέχνης & Πολιτισμού με τίτλο «Διαδρομές του Χρώματος στο γκρι», η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Εορδαίας από όπου αναδύθηκε το συναίσθημα, η γνώση και οι αρχές του ελληνικού αξιακού κόσμου.
Το κοινό της Δυτικής Μακεδονίας παρακολούθησε την παρουσίαση της κινηματογραφικής τριλογίας του πιο δημοφιλούς Έλληνα για το 2012, Γιάννη Σμαραγδή (Καβάφης–El Greco–Ιωάννης Βαρβάκης) ενώ ορμώμενοι από το έργο του μίλησαν ο επίκουρος Καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης, του Τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), ο Δάσκαλος–Θεατρολόγος Κωνσταντίνος Μπαμπίλας, η Γενική Γραμματέας των Giuseppe Sciacca, αρχαιολόγος – επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη η οποία τόνισε την αξία των εμβληματικών ελληνικών προσωπικοτήτων της τριλογίας του Γιάννη Σμαραγδή, την ανάγκη του Νεοέλληνα να σταθεί στην ιστορία του και να κάνει διαδρομές με χρώματα μέσα στο γκρι, ώστε να αναδειχθεί πολιτιστικά η Ελληνική περιφέρεια.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής καθήλωσε το κοινό με λόγια καρδιάς λέγοντας  ότι «οι Έλληνες δεν θα χαθούν με την αλληλοϋποστήριξη και την ενότητα. Το σύμπαν θα μας ευεργετήσει και θα μας προστατεύσει γιατί είμαστε μεγάλος λαός. Η μεγάλη Ελλάδα είναι η Ελλάδα της Περιφέρειας γι’ αυτό βρισκόμαστε στην Πτολεμαΐδα και αν είναι ενωμένη δεν θα συμβεί κανένα κακό. Οι Έλληνες οφείλουμε να φύγουμε από τα διασκορπισμένα εγώ και να επιστρέψουμε στα Εμείς και να αγαπήσουμε την πατρίδα όπως οι μεγάλοι Έλληνες». Την συζήτηση συντόνισε η Πολιτική Επιστήμων Δώρα Αυγουλίδου.
Νωρίτερα, η Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, παρουσίασε παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής με ανεκτίμητη ιστορική αξία, όπως ο ελέφαντας του Περδίκα και τόνισε την πολύπλευρη επιστημονική σημαντικότητά τους και την συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η ζωγράφος Δήμητρα Λαμπρέτσα, που ειδικεύεται σε αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων έκανε τη διασύνδεση της σκαπάνης με το πινέλο και την μεγάλη σημασία για την αποκωδικοποίηση των ευρημάτων. Την συζήτηση συντόνισε ο Επικοινωνιολόγος Αντώνης – Μάριος Παπαγιώτης.
Η τέχνη συστήθηκε σε μια πορεία στις τρεις διαστάσεις του χρόνου (παρελθόν, παρόν και μέλλον) και στις διαδρομές του χρώματος στο γκρι. Η γνωστή ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου (εκπροσωπώντας και την εταιρία εικαστικών Odyssey) και οι φοιτητές της Σχολής Καλών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα: Kώστας Γκράτσας (3d animation, σκηνοθεσία), Αλέξανδρος Βαρελίδης & Γεώργιος Ζαπαντιώτης (φωτογραφία), Σπύρος Κατσαρέλης (σκίτσο) έστειλαν με τα έργα τους το δικό τους μήνυμα για το μέλλον. Την εκδήλωση υποστήριξαν οι φοιτητές: η Αντιγόνη Καψάλη, επιμέλεια πρόσκλησης, ο Γιώργος Αβέτικ–Ιωαννίδης, φωτογράφος της εκδήλωσης και η Ειρήνη Φουντουραδάκη.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: η οικοδέσποινα Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και εκ μέρους της συνδιοργάνωτριας περιφερειακής αρχής, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Πάρης Κουκουλόπουλος.
Εκ μέρους των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, χαιρέτισε η Καθηγήτρια – Συντονίστρια Ελλάδας Φωτεινή Βρύνα και ο Πολιτικός  Μηχανικός – Υπεύθυνος Εξωστρέφειας  Μιχάλης Αμοιρίδης, αντίστοιχα.

Το ‘πορτραίτο φαγιούμ’ που δώρισε η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου στον Γιάννη Σμαραγδή εντυπωσίασε, όπως και η προσωπογραφία του Καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη. Τους Γιάννη Σμαραγδή και Βίκυ Μπαφατάκη τίμησαν με αναμνηστικά δώρα η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου και η Υπεύθυνη Πολιτισμού Πίστη Κρυσταλλίδου αντίστοιχα.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν πλήθος κόσμου (όλων των ηλικιών), τοπικοί άρχοντες κι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και μέλη και στελέχη των Βραβείων από όλη την Ελλάδα.

Η περάτωση της διοργάνωσης δεν θα ήταν εφικτή, δίχως την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών: Επιχειρήσεις – Ξενοδοχεία Παντελίδη, Γκαλερί 512 (Σάββας και Γιώργος Βουνοτρυπίδης), Μεταφορική Εταιρία “Νέα Δελφίνια”, KΤΕΛ Φλώρινας, Βιβλιοπωλείο “Επί Χάρτου”.

Επιμέλεια: Παυλίνα Μακρή 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close