Ο Charles της Ορλεάνης με την τρίτη του γυναίκα Marie of Cleves. (Credit: Photo12/UIG/Getty Images)
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια μοναδική γιορτή για την αγάπη. Η πραγματικότητα όμως περιλαμβάνει μια ιστορία βασιλιάδων, πολέμων και φυλάκισης σε έναν μεσαιωνικό πύργο.
Η ίδια η «Βαλεντίνα» ήταν στην πραγματικότητα μερικές γραμμές σε ένα ποίημα, που γράφτηκε από τον Charles, δούκα της Ορλεάνης, το 1415, όταν ήταν 21 χρονών. Ο Charles ήταν γόνος της γαλλικής βασιλικής οικογένειας. Ως ανιψιός του βασιλιά Charles VI της Γαλλίας, επίσης γνωστού ως Charles the Mad (έπασχε από σχιζοφρένεια), βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά μεταξύ του πατέρα του, Louis I, ο οποίος προήδρευσε στο House of Orléans και την οικογένεια του θείου του, η οποία επόπτευε το Σπίτι της Βουργουνδίας, στον αγώνα τους για τον έλεγχο της Γαλλίας.
Όπως και για τους περισσότερους βασιλείς της εποχής, η οικογενειακή ζωή του Charles ήταν θέμα κράτους και επιβολής, όχι καρδιάς. Στην ηλικία των 12 ετών, παντρεύτηκε την κόρη του Βασιλιά Καρόλου, Ισαβέλλα Βαλοϊ, ήδη χήρα μετά τον πρώτο της γάμο που έκανε στην ηλικία των έξι ετών.
Ένα χρόνο αργότερα, νέα τραγωδία χτύπησε την οικογένεια, όταν ο πατέρας του Charles I, Louis, δολοφονήθηκε, και η μητέρα του πέθανε σχεδόν αμέσως μετά. Ο Charles και οι αδελφοί του θέλησαν να εκδικηθούν τον πρώτο τους ξάδερφό τους John the Fearless, δούκα της Βουργουνδίας, τον οποίο κατηγόρησαν ότι δολοφόνησε τον πατέρα τους σε μια απόπειρα αρπαγής εξουσίας, εντείνοντας έτσι τον οικογενειακό εμφύλιο πόλεμο.
Ο νεαρός γάμος του Κάρολ με την Isabella έληξε λίγο μετά την έναρξη του έγγαμου βίου, όταν εκείνη πέθανε στον τοκετό, το 1409. Τον επόμενο χρόνο, ο Charles παντρεύτηκε, για λόγους μιας νέας πολιτικής συμμαχίας, αυτή τη φορά με την 11χρονη Bonne Armagnac, κόρη του Bernard VII, Κόμη του Armagnac. Ο γάμος τους ενίσχυσε την πολιτική επικράτησης τους. Έθεσε επίσης τον νεαρό δούκα στον στρατό του Armagnac στον μακροχρόνιο γαλλικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Armagnacs και Burgundians.
Ο γάμος του Καρόλου της Ορλεάνης και της Βόννης του Armagnac στο Chateau de Dourdan, από το βιβλίο “Οι ώρες του δούκα του Berry. (Credit: Online Library of Liberty)
Καθώς η μάχη μεταφέρθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών, ο Κάρολος συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Burgundians το 1415. Ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στον Πύργο του Λονδίνου, έγραψε ένα ποίημα για την σύζυγό του, το ίδιο έτος που συνελήφθη στη Μάχη του Agincourt. Στο ποίημα, ο Κάρολος χρησιμοποιεί τον όρο “Βαλεντίνα”, αναφερόμενος στη σύζυγό του, αλλά η έκφραση της αγάπης του ήταν πιο έντονη από τους χαιρετισμούς που συνήθως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε σε ποιήματα εκείνης της εποχής.
O πύργος που φυλακίστηκε ο Κάρολος της Ορλεάνης c. 1500. (Credit: Apic/Getty Images)
Ωστόσο, δεδομένων των δύσκολων περιστάσεων υπό τις οποίες γράφτηκε η επιστολή, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
“Ευγενική Βαλεντίνα μου,
Αφού γεννηθήκατε για μένα τόσο νωρίς
Και εγώ για σας γεννήθηκα πολύ αργά
Ο Θεός συγχωρεί αυτόν που αποξενώθηκε
Όπως αποξενώθηκα εγώ από εσάς για έναν ολόκληρο χρόνο
Είμαι ήδη άρρωστος από αγάπη, Ευγενική Βαλεντίνα μου”.
Αφού φυλακίστηκε για 25 χρόνια, ο Charles δεν ήταν ποτέ σε θέση να δει την αντίδραση της συζύγου του στην επιστολή. Εκείνη πέθανε μεταξύ 1430 και 1435.
Χειρόγραφο γράμμα του Καρόλου της Ορλεάνης, 29 Ιουλίου 1414 (Photo by DeAgostini/Getty Images)
Πέρα από το ποίημα που έστειλε στην Ισαβέλλα, ο Κάρολος έγραψε εκατοντάδες άλλα ποιήματα ενώ ήταν στη φυλακή – πολλά για την αγάπη και την ευγένεια. Όσο όμως έμενε σε αιχμαλωσία, τόσο πιο σκοτεινή έγινε η ποίησή του.
Το έργο του είναι τώρα διαθέσιμο μεταφρασμένο στα αγγλικά σε πολλά βιβλία, όπως τα “Τα ποιήματα του Charles Orleans”, από την Sally Purcell. Χρόνια αργοτερα, ο Τσαρλς επέστρεψε στη Γαλλία και παντρεύτηκε, στην ηλικία των 46 ετών, την Μαρία Cleves, ετών 14. Απέκτησαν τρία παιδιά. Πέθανε το 1465.
Μετάφραση – Επιμέλεια Κατερίνα Νίκου
Πηγή: http://www.history.com, written by Thad Morgan