Search

Βασίλης Ντούμας Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών

«Άοπλοι απέναντι στα όπλα»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας μας συστήνει το σώμα των Ειδικών Φρουρών και μας ενημερώνει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και για τα ζωτικά αιτήματά τους.

Πότε θεσμοθετήθηκε το Σώμα Ειδικών Φρουρών και ποια τα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψής τους;

Οι πρώτες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών έγιναν στις 5 Αυγούστου του 1999 και σήμερα το Σώμα αριθμεί περίπου 5.000 άτομα. Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων -μόρια και στην πλειοψηφία τους είναι πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ποιο είναι το καθηκοντολόγιο των Ειδικών Φρουρών;

Είναι περιορισμένο σε σχέση με εκείνο των αστυνομικών, αλλά πάντα σε μάχιμες υπηρεσίες. Σήμερα οι Ειδικοί Φρουροί έχουν την ευθύνη φύλαξης περισσότερων των 620 στόχων στην Αττική, όπως πρεσβείες κ.λπ. – όχι προσώπων. Χρησιμοποιούνται σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες (δίκυκλες ή σε περιπολικά), ενώ επανδρώνουν αστυνομικά αποσπάσματα με σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ποια άλλες ‘ομάδες’ ανήκουν στους ειδικούς φρουρούς;

Στους ειδικούς φρουρούς ανήκουν, η ομάδα ΔΕΛΤΑ, δίκυκλη αστυνόμευση για την αντιμετώπιση περιστατικών με βανδαλισμούς ή αναρχικούς στο κέντρο της Αθήνας, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που είναι δίκυκλη αστυνόμευση – υπηρεσία που δημιουργήθηκε πέρυσι – με πυκνές περιπολίες ώστε να ανταποκρίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κλήσεις του κέντρου για κλοπές, ληστείες και σε πολύ σοβαρά περιστατικά. Στις αρμοδιότητες της είναι και η αστυνόμευση των πολιτών. Από φέτος επανδρώνεται με φρουρούς η αντιτρομοκρατική ομάδα ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Ομάδα Αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών), που ασχολείται με ομηρίες, αεροπειρατείες κ.λπ.

Παρόλη την τετράμηνη εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, ο θεσμός θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής. Πού οφείλεται αυτό;

Ο θεσμός σύντομα αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχής, καθώς οι Ειδικοί φρουροί επέδειξαν αφοσίωση, ικανότητα και πειθαρχία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό οδήγησε την Ηγεσία της Αστυνομίας στην απόφαση να τους χρησιμοποιήσει και σε καθαρά αστυνομικά καθήκοντα και κυρίως μετά από οκτώ χρόνια να εντάσσονται ως Αστυφύλακες στην Ελληνική Αστυνομία.

Ένα από κύρια αιτήματά σας είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το νόμο περί χρήσεως όπλων’.

Ζητάμε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το νόμο ‘περί χρήσεως όπλων’. Είμαστε άοπλοι απέναντι στα όπλα. Ένας ειδικός φρουρός για να ανταποδώσει πυρά θα πρέπει η σφαίρα να τον πλησιάζει, δηλαδή όταν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Το αίτημά μας είναι να τροποποιηθεί και να εξειδικευτεί ο νόμος για τη χρήση του όπλου, δηλαδή πότε νομιμοποιείται να πυροβολήσει ο αστυνομικός καθώς και να εναρμονιστεί με νόμους άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Βασικό αίτημά μας επίσης είναι με βάση το νέο νομικό πλαίσιο να εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί, γιατί σήμερα επί της ουσίας δεν το γνωρίζουν.

Ζητάτε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το νόμο ‘περί αδειών κρατουμένων’. Που βασίζεται αυτό το αίτημά σας;

Πολλές από τις τελευταίες εγκληματικές ενέργειες προέκυψαν από αδειούχους φυλακών. Πάντα συλλαμβάνουμε τους ίδιους και τους ίδιους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερείται το δικαίωμα της άδειας κάθε κρατούμενος, αλλά πρέπει ο νόμος να είναι πιο αυστηρός και να μην επιτρέπεται η έξοδος σε εκείνους τους κρατούμενους που επωφελούνται των αδειών τους για να διαπράττουν εγκλήματα.

Αίτημά σας προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι η αποδέσμευση κονδυλίων για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου σας. Σε τι έγκειται ακριβώς το αίτημά σας;

Ζητάμε την αποδέσμευση κονδυλίων από το Υπουργείο για την επιστροφή του στόλου οχημάτων στις υπηρεσίες, συντηρημένο και όχι αδρανοποιημένο, όπως είναι σήμερα στους όρχους. Αιτούμε να αντιμετωπιστεί η Δημόσια Τάξη ως κοινωνικό αγαθό και να μην μπαίνει στην ίδια διαδικασία έγκρισης δαπανών με όλους τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου. Ο μισθός του εδικού φρουρού με όλα τα επιδόματα μόλις που αγγίζει τα 1.000Ε μηνιαίως. Είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε κινδύνους και παίζει με το θάνατο καθημερινά και με ζήλο και αυταπάρνηση φέρει εις πέρας την αποστολή του, για το λόγο αυτό και η Πολιτεία δεν πρέπει να μένει αδρανής στα φλέγοντα αιτήματά του. Δεν υπάρχει εξοπλισμός (μπότες, αδιάβροχα, κράνη για τις μηχανές κ.λπ.) στην Αστυνομία και πολλές φορές αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους οι Ειδικοί Φρουροί.

Πως είναι συνήθως το καθημερινό οκτάωρο ενός ειδικού φρουρού;

Θα κληθεί να παρέμβει άμεσα σε τουλάχιστον 5-6 σοβαρά περιστατικά, όπως ληστείες κ.ά. Ακόμη και ένας απλός τυπικός έλεγχος μπορεί να τον φέρει σε άμεση επαφή με ένα τρομοκράτη ή έναν εγκληματία. Από το 2004 έως σήμερα έχουμε 16 θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες, συμπλοκές κ.λπ.

Τι είναι εκείνο που σας αγανακτεί μετά από περιστατικά θανάτου αστυνομικών, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα;

Με ενοχλεί το γεγονός, ότι όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά το ενδιαφέρον, η διαμαρτυρία η αντίδραση και προβολή περιορίζονται μόνο για λίγες μέρες. Ακολούθως όλοι ξεχνούν τα θύματα και εμάς τους ίδιους. Με εξοργίζει το ότι αθώες ψυχές χάνονται και οικογένειες βυθίζονται στο πένθος. Με εξοργίζει το ότι ξέρουμε, και το λέμε μεταξύ μας, ότι δεν είναι τα τελευταία θύματα, παραμένοντας ανυπεράσπιστοι στη φονική μανία του επόμενου κακοποιού.

Και η στάση της Πολιτείας απέναντι σε παρόμοια οδυνηρά περιστατικά ποια είναι;

Η Πολιτεία είναι παρούσα σε τέτοια εγκληματικά περιστατικά όταν το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Θα έπρεπε να ‘υιοθετεί’ τις οικογένειες των θυμάτων και να τις στηρίζει με κάθε τρόπο στη συνέχεια του χρόνου.

‘Τις πταίει’;

«Για κάθε περιστατικό θανάτου μετά από καιρό θα βγει ένα πόρισμα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θλιβερό γεγονός. Έως σήμερα δεν έχουμε συνηθίσει να μας παρέχονται σαφείς απαντήσεις και ευθύς καταλογισμός ευθυνών, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να προσωποποιούνται, αλλά σαφώς θα πρέπει να αναδεικνύουν παραλείψεις και τρωτά σημεία των όσων συνέβησαν, ώστε να διορθωθούν» αναφέρει ο Βασίλης Ντούμας.

«Νομοθετικό πλαίσιο με κανόνες εμπλοκής η απεμπλοκής δεν υπάρχει, όπως στα υπόλοιπα σύγχρονα κράτη, με αποτέλεσμα την κρίσιμη ώρα να ενεργούμε στα τυφλά, και να εξαρτώνται όλα από το αποτέλεσμα.

Έχουμε χρέος να αλλάξουμε πράγματα για να μην συμβούν τα ίδια, ξεκινώντας από τον «διάτρητο» Νόμο «περί χρήσεως όπλων των αστυνομικών», ο οποίος αντί να εξοπλίζει, αφοπλίζει ουσιαστικά τον αστυνομικό».

από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: “Κόσμος Σαββατοκύριακο”

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close