Ο λόγος για την 23χρονη Διάνα Βουτυράκου που επί ενάμιση χρόνο, σε συνεργασία με την ομάδα της, δούλευαν για την κατασκευή μακέτας μιας αυτόνομης ενεργειακά κοινότητας, η οποία παράγει, μοιράζει, εξοικονομεί και μετατρέπει ενέργεια.
Η Διάνα Βουτηράκου και οι δύο μαθητές της, Γιάννης Παπαδόπουλος και Ιάσωνας Σομόγλου, ανέπτυξαν αλγόριθμο, που καταλαβαίνει τις ενεργειακές ανάγκες κάθε σπιτιού και στέλνει την ανάλογη ενέργεια. Με αυτό τον όλα τα σπίτια έχουν αρκετή ενέργεια για τις λειτουργίες τους χωρίς όμως να σπαταλούν παραπάνω από αυτή που χρειάζονται.
Στα σπίτια της κοινότητας υπάρχουν εγκατεστημένοι αισθητήρες οι οποίοι ελέγχουν ποίες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν και αν η λειτουργία αυτών δεν είναι αναγκαία να κλείνουν. Τα σπίτια διαθέτουν και σύστημα Bluetooth έτσι ώστε η οικογένεια να ελέγχει τις λειτουργίες με το πάτημα ενός κουμπιού.
Εκτός των σπιτιών, η ομάδα της Διάνας, εφάρμοσε παρόμοιες αρχές στα φανάρια των δρόμων, σε γυμναστήριο και σε παιδική χαρά. Τα φανάρια λειτουργούσαν μόνο όταν οι αισθητήρες έβλεπαν κάποιον πεζό να θέλει να περάσει τον δρόμο και είχαν ως πηγή ενέργειας τον Ήλιο. Στο γυμναστήριο και στην παιδική χαρά είχαν εγκατασταθεί μετατροπείς ενέργειας και έτσι η κινητική και η δυναμική ενέργεια γινόταν ηλεκτρική.
Η Διάνα Βουτυράκου είναι μόλις 23 ετών και είναι απόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και εξειδικεύεται στη Ρομποτική-Χειρουργική. Τα αλλά δύο μέλη της ομάδας, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ιάσωνας Σομόγλου είναι μαθήτες του λυκείου όπου και διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική η Βουτυράκου. Η Βουτηράκου είναι επίσης ένα εκ των ιδρυτικών μελών της ΜΚΟ Unique Minds, μιας φοιτητικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αναφορικά με τον εντοπισμό και τις κλίσεις που έχει ο υποψήφιος.
Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης