Ο ξεχωριστός… Κύριος (με το Κ κεφαλαίο) Κολντεμπέλα.
Το 2012 ο Ιταλός μπασκετμπολίστας διετέλεσε αντιπρόεδρος της ομάδας της Μπένετον Τρεβίζο και το 2015 πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης.
Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1968 στο Καστελφράνκο Βένετο, μια πόλη στην Βόρειο Ιταλία, μισή ώρα έξω από την Βενετία. Δεν θυμάται πότε ακριβώς ασχολήθηκε με το μπάσκετ για πρώτη φορά.
Όπως όλα τα παιδιά έπαιξε μπάσκετ στον δρόμο και στα γηπεδάκια.
Οι θέσεις που έπαιζες ήταν 1 και 2;
Όταν είσαι μικρός δεν υπάρχουν θέσεις και παίζεις παντού.
Πότε υπέγραψες το πρώτο επαγγελματικό σου συμβόλαιο;
Στα 17 μου, υπέγραψα το πρώτο συμβόλαιο στην πρώτη ομάδα της Βενετίας, τη Μέστρε και μετά από δύο χρόνια πήγα στην δεύτερη ομάδα της Μιλάνο. Με την Μιλάνο κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Α2 και ανεβήκαμε στην Α1. Το καλοκαίρι του 1989 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή μου στην Βίρτους Μπολόνια.
Με την Βίρτους Μπολόνια κατέκτησες τρία πρωταθλήματα;
Ναι. Σε διάστημα εφτά χρόνων κερδίσαμε τρία πρωταθλήματα.
Επόμενος σταθμός της καριέρας σου η Ελλάδα και η ΑΕΚ. Πως πήρες την απόφαση αυτή;
Η υπόθεση Μπόσμαν* βοήθησε στην ελεύθερη μετακίνηση των παικτών και στο άνοιγμα της «αγοράς» του μπάσκετ. Ήθελα να αποκτήσω μια εμπειρία από το εξωτερικό. Στο κύπελλο Ευρώπης είχα αντιμετωπίσει ελληνικές ομάδες και είδα ότι υπάρχουν αρκετοί καλοί Έλληνες παίκτες και το επίπεδο του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό.
* Με την απόφαση Μποσμάν επιτράπηκε στους επαγγελματίες αθλητές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο.
Πόσα χρόνια αγωνίστηκες στην ΑΕΚ;
Στην ΑΕΚ έμεινα για 2 χρόνια.
Επόμενη ομάδα ο ΠΑΟΚ. Είναι η μεγάλη σου αγάπη στην Ελλάδα;
Ναι. Στον ΠΑΟΚ έμεινα για τέσσερα χρόνια και απέκτησα καλούς φίλους και ωραίες εμπειρίες.
Στατιστικά είναι τα περισσότερα χρόνια παραμονής από οποιονδήποτε ξένο παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Τι κρατάς στην καρδιά σου από αυτή τη περίοδο;
Για τα χρόνια που αγωνίστηκα στον ΠΑΟΚ έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Είναι αξέχαστες οι στιγμές που έζησα το 1999 στο final four του κυπέλλου που έγινε στην Αθήνα όταν κατακτήσαμε το τρόπαιο. Αξέχαστη είναι η εμπειρία που είχα όταν επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη. Είχε αρκετό κόσμο που μας περίμενε για να γιορτάσει μαζί μας το κύπελλο.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο ΠΑΟΚ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων, πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση στο «Παλατάκι». Ήσουν ένας από τους επίτιμους καλεσμένους. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου;
Πάντα χαίρομαι όταν έρχομαι στην Θεσσαλονίκη γιατί έχω την ευκαιρία να συναντήσω φίλους και παλιούς συνεργάτες.
Πότε επέστρεψες στην Ιταλία;
Το 2002 επέστρεψα στην Ιταλία και αγωνίστηκα στη Μιλάνο για τέσσερα χρόνια ως αρχηγός και μετέπειτα ως βοηθός προπονητή.
Πότε αποφάσισες να σταματήσεις το μπάσκετ;
Το 2006, ήμουν ήδη 38 χρόνων. Υπάρχει κάποια στιγμή που αποφασίζεις ότι κάτι τελειώνει και πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα. Ήταν η ώρα αποφάσεων για το μέλλον μου.
Αυτό το διάστημα μπορείς να προπονείσαι;
Λόγω των υποχρεώσεών μου, δεν έχω χρόνο να κάνω προπόνηση και αυτό μου λείπει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σου;
Το 1990, όταν κατέκτησα το κύπελλο Σαπόρτα με την Βίρτους Μπολόνια απέναντι στην Ρεάλ.
Ποιος είναι ο δυσκολότερος παίκτης που αντιμετώπισες;
Καλή ερώτηση… Θα πω τον Σάσα Τζόρτζεβιτς.
Ποια είναι η ομορφότερη «μπασκετική» σου στιγμή;
Δεν θα ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Το «όμορφο» είναι οι σχέσεις που έχω «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια μέσα από ένα ομαδικό σπορ, όπως είναι το μπάσκετ.
Ποια είναι η χειρότερη «μπασκετική» σου στιγμή;
Σίγουρα δεν είναι οι ήττες γιατί σε βοηθάνε να γίνεις καλύτερος και ως άνθρωπος και ως αθλητής. Η χειρότερη στιγμή είναι όταν τελειώνει ένα project (δουλειά, σχεδιασμός).
Θα σου αναφέρω κάποια ονόματα για να ακούσω την γνώμη σου. Αντονέλο Ρίβα…
Πρώτα από όλα ένας πολύ καλός φίλος. Φοβερός άνθρωπος. Παιχτάρα. Superman. Έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Ακόμα και σήμερα είναι απίστευτος. Παιχτάρα…
Νίκος Γκάλης…
Όλοι οι Έλληνες και οι ξένοι μπασκετμπολίστες που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα επαγγελματικά πρέπει να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γκάλη, γιατί ήταν αυτός που «έφερε» το μπάσκετ στην Ελλάδα.
Ποια πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη πεντάδα στην Ευρώπη;
Πέτροβιτς, Γκάλης, Στογιάκοβιτς, Κούκοτς και Μενεγκίν.
NBA και Michael Jordan…
Ο Jordan ήταν ο πρώτος που κατάφερε να «βγεί» έξω από το γήπεδο. Να μιλήσει, να ακουστεί και να έχει άποψη εκτός του παρκέ. Όπως ανέφερε πριν δύο εβδομάδες, ο καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης, Γιάννης Κουνέλλης: « Η τέχνη μου πάει έξω από τον πίνακα».
Παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα;
Ναι. Παρακολουθώ.
Ποια είναι η γνώμη σου για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη;
Απίστευτοι παίκτες και οι δύο και είναι συνεχιστές της κληρονομιάς του Γκάλη και του Γιαννάκη.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός… Η γνώμη σου;
Είναι δύο ομάδες που παίζουν ωραίο μπάσκετ και έχουν διαφορετικό στιλ.
Θα σε ρωτήσω για το μπάτζετ των ομάδων. Τι γνώμη έχεις;
Παραμένει το ίδιο υψηλό τα τελευταία χρόνια και βοηθάει στο να παίζεται όμορφο μπάσκετ.
Το σημερινό μπάσκετ είναι εντελώς διαφορετικό με αυτό που παιζόταν πριν από 20 χρόνια. Συμφωνείς;
Συμφωνώ. Αυτό είναι σίγουρο. Όπως, 30 χρόνια πριν, ένα παλιό μοντέλο cinquecento, δεν είναι ίδιο με ένα καινούργιο και πιο εξελιγμένο μοντέλο του σήμερα. Ούτε στα όνειρα μας δεν φανταζόμασταν την εξέλιξη που θα είχε το άθλημα.
Ποια είναι η γνώμη σου για την οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα;
Η οικονομική κρίση υπάρχει. Μας βοηθάει, αν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα μας. Όπως σε έναν αγώνα μπάσκετ πρέπει να παίζεις, να συνεργάζεσαι με τον συμπαίκτη σου και ταυτόχρονα να σέβεσαι τον αντίπαλο. Όμως δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο άνθρωπος το έχει μέσα του να αγωνίζεται για την πάρτη του. Μεγάλο ελάττωμα…
Στην Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2016, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ανέλαβε προσωρινά ο Πάολο Τζεντιλόνι. Θα γίνουν εκλογές ;
Υπάρχουν διάφοροι που θέλουν εκλογές και άλλοι όχι. Για την επόμενη διετία νομίζω πως δεν θα γίνουν.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ιταλία είναι προβληματικό. Ποια είναι η θέση σου;
Το θέμα είναι πολύ απλό. Πρώτον οι τράπεζες υπάρχουν για να έχει ο κόσμος ασφαλή τα χρήματά του. Δεύτερον, το κράτος βοήθησε να διασωθούν οι προβληματικές τράπεζες (Monte Dei Paschi). Τρίτον, δόθηκαν δάνεια και κάρτες χωρίς καμιά ασφάλεια. Πρέπει οι τράπεζες να επιστρέψουν σε local μορφή και να είναι κοντά στον πολίτη.
Ευρωπαϊκή ένωση και Euro. Επιτυχία ή αποτυχία;
Το Euro είναι ο σωστός δρόμος. Η ιδέα και η φιλοσοφία είναι σωστές. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην πρακτική τους εφαρμογή.
Ένα μεγάλο ζήτημα των ημερών μας είναι το μεταναστευτικό. Τι πρέπει να γίνει;
Είναι τεράστιο θέμα. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να μείνουνε μόνες απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και χρειάζεται η βοήθεια όλων για την αντιμετώπισή του.
Γράφει ο Γιώργος Καζολέας