Ταξίδεψε στην Αμερική με ένα όνειρο και τελικά έμεινε εκεί για έναν μεγάλο έρωτα! Μια ζωή που μοιάζει παραμυθένια για μια νέα και όμορφη κοπέλα. Στην πραγματικότητα όμως η πορεία της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, πόσο μάλλον παραμυθένια. Η Κυριακή Κορίνα Τσοπέη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 1944. Είναι Ελληνίδα ηθοποιός και νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς Μις Υφήλιος το 1964. Με τη νίκη της αυτή έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τίτλο σε καλλιστεία παγκόσμιου βεληνεκούς. Πλέον είναι 73 ετών και ζει μόνιμα στην Αμερική μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και παραμένει μια εντυπωσιακά όμορφη και γοητευτική γυναίκα.
Η μελαχρινή καλλονή διψούσε να ανοίξει τα φτερά της. Αποζητούσε την ελευθερία της και το δικαίωμα του να εκφράζει τη γνώμη της, σε μια μεταπολεμική Ελλάδα που ακόμα η θέση των γυναικών ήταν ρευστή στο γίγνεσθαι γενικότερα. Αρχικά, δεν είχε τη συγκατάθεση των γονιών της, ιδιαίτερα του πατέρα της Γιώργου, λόγω της φύσης του επαγγέλματός του, αφού ήταν στρατιωτικός σε συνδυασμό με την καταγωγή του από τη Μάνη. Μητέρα της είναι η Μαρία Τσοπέη και έχει και έναν αδερφό, τον Βασίλη, καθώς και μια αδερφή, τη Δέσποινα.
Ο έρωτας της χτύπησε την πόρτα δύο φορές. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον πλαστικό χειρουργό στο Μπέβερλυ Χιλς Steven Zacks, από το 1968 έως το 1978. Από αυτό το γάμο απέκτησε τρεις γιους. Ζούσαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, αλλά επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα. Με τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας στο γάμο της με τον Steven κι ενώ έχουν αποκτήσει ακόμα δύο παιδιά εκτός από τον Αντρέα, τον Στέφανο και τον Πάρη, η σχέση τους τελειώνει άσχημα. Ο σύζυγός της την εγκαταλείπει και μάλιστα η ίδια αρκετές φορές έχει δηλώσει πως εκείνες τις τραγικές ώρες ήθελε εκδίκηση. Νηφάλια όμως κατανοούσε το λάθος της και έλεγε στον εαυτό της πως δεν έπρεπε να καταστρέψει τη ζωή της.
Λίγο πριν το οριστικό τους διαζύγιο, σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την προβολή της ταινίας “The Greek Tycoon” του Νίκου Μαστοράκη, γνωρίζει τον θεατρικό και κινηματογραφικό ατζέντη του Χόλιγουντ Freddy Fields, τον απόλυτο έρωτα για την ίδια. Τον αγαπούσε τόσο πολύ που για να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος, διοργάνωνε οικογενειακές γιορτές με τις πρώην συζύγους του και τα παιδιά του, παρόλο που ο ίδιος κάθε φορά τη «μάλωνε». Ζήσανε μαζί από το 1981 μέχρι και το θάνατό του από καρκίνο του πνεύμονα το Δεκέμβριο του 2007.
Σε μια από τις ωραιότερες βραδιές καλλιστείων των τελευταίων χρόνων, στις 20 Ιουνίου του 1964, η 20 χρονών τότε Κορίνα στέφθηκε Σταρ Ελλάς από την Τζένη Καρέζη, που της τύλιξε τη νικητήρια κορδέλα της ομορφιάς μπροστά σε πλήθος κόσμου. Μέσα στην ιαχή των χειροκροτημάτων, άρχισαν και οι μεγάλες επαγγελματικές προτάσεις. Ένας μεγάλος κόσμος ανοιγόταν μπροστά της: «Με το ζόρι μου έδωσαν τον τίτλο, γιατί από πριν είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν με ενδιέφερε να κάνω καριέρα ούτε στη μόδα ούτε στο σινεμά. Ακόμη και στον Φίνο, που τόσο σεβόμουν, είπα πολλά “όχι”. Δεν είχα την υποκριτική μέσα μου. Κι ένα πράγμα επιθυμούσα περισσότερο: να φύγω μακριά».
Όπως έχει δηλώσει η ίδια, άφησε πίσω της μια Ελλάδα με εικόνες που εκείνη την εποχή έμοιαζαν σα να βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και τόλμησε να κυνηγήσει το μεγάλο της όνειρο. Οι γυναίκες εκείνης της περιόδου σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζαν γερασμένες, ακόμη κι αν ήταν μόλις 40 ετών. Γυναίκες μιας κουρασμένης μεταπολεμικής Ελλάδας, με μόνιμα χαραγμένη τη λέξη «απαγορεύεται» στο κάθε τους βήμα και στόχο.
Δεν επέτρεψε όμως να την πτοήσουν οι απαγορεύσεις αυτές και τα «πρέπει». Μετά από αυτήν τη μεγάλη της επιτυχία, η Τσοπέη εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος το 1964, στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Νίκησε τις Μις Ισραήλ, Μις Μεγάλη Βρετανία, Μις Σουηδία και Μις Κίνα. Στο υπερατλαντικό αυτό ταξίδι της στέφθηκε Μις Υφήλιος, φέρνοντας τον τίτλο στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Επέστρεψε όμως αρκετές φορές στο διαγωνισμό υπό την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής.
Το καλοκαίρι του χρόνου της εκλογής της οι Έλληνες είχαν τη χαρά να δούνε τη νίκη της Κορίνας Τσοπέη, όταν προβάλλεται το δεκαπεντάλεπτο ασπρόμαυρο φιλμ με την εκλογή της “Μiss Universe 1964” στα θερινά σινεμά πριν από την έναρξη των ταινιών.
Μάλιστα, σε συνέντευξή της που παρέθεσε στο “Πρώτο Θέμα”, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως θυμάται έντονα τη βραδιά που ανακηρύχθηκε ως η ομορφότερη γυναίκα του πλανήτη, ανάμεσα από τις 80 καλλονές παγκοσμίως. Η φωνή της είχε βραχνιάσει: «Δεν μπορούσα ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσω με τους γονείς μου. Ήμουν χαρούμενη πολύ. Για την Ελλάδα μας, που ακούστηκε παντού. Αλλά και για μένα, για τη ζωή που θα ξεκινούσα».
Στη Νέα Υόρκη η ζωή της τον πρώτο χρόνο περιελάμβανε τις υποχρεώσεις που έχει μία εστεμμένης, κυρίως δηλαδή εμφανίσεις σε φιλανθρωπικά γκαλά και ιδρύματα. Παρολαυτά, η Ελλάδα της έλειπε πολύ, όπως φυσικά και η ελληνική κουζίνα, αφού ποτέ δεν αγάπησε το αμερικάνικο φαγητό!
Την επόμενη χρονιά, λίγο πριν παραδώσει τον τίτλο στην επόμενη “Miss Universe” αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να μείνει στην Αμερική μόνιμα Μετακομίζει στο Λος Άντζελες για να σπουδάσει σε δραματική σχολή, παρόλο που στην αρχή ο χώρος δεν της προξενούσε ενδιαφέρον.
Επιδίωξε, επίσης, να αρχίσει κινηματογραφική καριέρα στο Χόλιγουντ. Ο Ελληνοαμερικανός, πρώην (μέχρι το 1962) πρόεδρος της 20th Century Fox, Σπύρος Σκούρας, φροντίζει να συμμετάσχει σε οντισιόν για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Προσλήφθηκε στην κινηματογραφική εταιρεία “FOX” και πρωταγωνίστησε στην ταινία “A Man Called Horse” με τον Ρίτσαρντ Χάρισον, ενώ στην Ελλάδα γύρισε την ταινία «Εσύ κι’ εγώ» με τον Κώστα Πρέκα. Εμφανίστηκε όμως και άλλες ταινίες και σειρές της Αμερικής, όπως το“Daniel Boone”, το “Lost in Space”, το “Valley of the Dolls” και στο “A Guide for the Married Man”.
Φυσικά, έχει δηλώσει πως αυτή η διαδρομή ήταν πολύ δύσκολη, αν και φαντάζει εύκολη σε πολλούς: «Δεν ήταν καθόλου εύκολα τα πράγματα. Όποια δεν έχει την αμερικανική προφορά αναγκαστικά παίζει ρόλους, για παράδειγμα, της Μεξικανής ή της Ινδιάνας. Απ’ την άλλη, όμως, οι Μεξικανές θέλουν να παίζουν οι ίδιες τους ρόλους. Ελάχιστες ηθοποιοί από άλλες χώρες μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στην Αμερική. H Brigitte Bardot ήρθε εδώ, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ η Sophia Loren γύρισε κάποιες ταινίες, γιατί ήταν παραγωγός ο άντρας της. Από τις εξαιρέσεις, η Greta Garbo και η Ingrid Bergman». Το πάθος της και η θέλησή της για την υποκριτική «έφυγαν» μετά τη γέννηση του πρώτου της γιου, του Αντρέα.
Εκτός από την καριέρα της ως ηθοποιός και φωτομοντέλο, σε ηλικία 28 ετών αποφασίζει να εκπληρώσει την παιδική υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό της, να ασχοληθεί με τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Άρχισε μια συνεχή ενεργή δραστηριότητα, με τη δημιουργία ή με τη συμμετοχή της σε πολλούς φιλανθρωπικούς συλλόγους, κυρίως για παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, άπορα ή που υποφέρουν από κακοποίηση. Μάλιστα, στην οργάνωση για τα παιδιά που πάσχουν από παιδική λευχαιμία είναι πρόεδρος του Συλλόγου. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ελληνική εκκλησία, ξεκίνησε και τη λειτουργία σχολείου για παιδιά που κινδυνεύουν να ενταχθούν στις εγκληματικές συμμορίες του Λος Άντζελες. Οργανώνει όμως και εκδηλώσεις για την οργάνωση “Share”, για παιδιά με ειδικές ανάγκες, και το Σύλλογο “Rape Treatment Center”, για θύματα βιασμού.
Μετά το θάνατο του μεγάλου της έρωτα Freddy Fields, άρχισε να βλέπει από άλλη οπτική γωνία τη ζωή. Δε φοβάται το θάνατο και απέκτησε παραπάνω υπομονή, δίχως να δίνει σημασία σε μικροπράγματα που δεν έχουν ουσία. Πλέον δε μένει στη βίλα της στο Beverly Hills, όπου έμενε με τον άντρα της, αλλά μετακόμισε σε ρετιρέ διαμέρισμά στο Wilshire Corridor της Καλιφόρνια. Δεν είναι στη φύση της εξάλλου να κάνει τα ίδια πράγματα συνέχεια. Το διαμέρισμά της είναι όλο διακοσμημένο με έθνικ στοιχεία και με φωτογραφίες από το εξοχικό της στη Μύκονο, που της θυμίζουν την αγαπημένη της Ελλάδα. Πλέον, προτιμά να ζει μια απλή ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον τίτλο της Miss Υφηλίου και απολαμβάνει τη ζωή της μαζί με τα εγγόνια της.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Πηγή Φωτογραφιών: Οι Μανιάτες είναι παντού, Cosmopoliti και Πρώτο Θέμα