Το γεράκι του Peregrine είναι το ταχύτερο πουλί του κόσμου και στην πραγματικότητα το γρηγορότερο ζώο στη Γη, ειδικά όταν εντοπίσει το θήραμά του. Μέχρι στιγμής, κανένα γνωστό πουλί δεν μπορεί να φτάσει την ταχύτητα πτήσης ενός γερακιού Peregrine στη βουτιά του. Το γεράκι του Peregrine είναι το ταχύτερο πουλί – και στην πραγματικότητα το γρηγορότερο ζώο στη Γη – όταν κάνει βουτιά στον αέρα για να πιάσει τη λεία του. Καθώς εκτελεί αυτή την πτώση, φεύγει σε μεγάλο ύψος και στη συνέχεια καταδύεται απότομα σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 320 μίλια ανά ώρα.
Η ταχύτητα πτώσης του είναι εκπληκτική. Βέβαια, αυτό το πουλί δεν βρίσκεται στα δέκα ταχύτερα πουλιά όταν ταξιδεύει σε κανονική πτήση. Μελέτες έχουν χρονομετρήσει πως ένα είδος Ινδικού πουλιού, το spine-tailed swift, ταξιδεύει με ταχύτητα πάνω από 160 μίλια ανά ώρα. Τι γίνεται όμως με άλλα πουλιά; Οι επιστήμονες που έχουν εντοπίσει πουλιά με ραντάρ Doppler λένε ότι τα περισσότερα πτηνά ταξιδεύουν στις απλές πτήσεις του με ταχύτητα περίπου 40 χιλιομέτρων την ώρα. Οι πάπιες και άλλα υδρόβια πτηνά πετούν συχνά δύο φορές πιο γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περιστέρια. Μια ανεμοθύελλα μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα ενός πουλιού. Επίσης, τα πτηνά πετούν γρηγορότερα όταν κυνηγούν τη λεία τους ή όταν διαφεύγουν από τους θηρευτές τους.
Το βιβλίο Guinness έχει δώσει μια απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το γρηγορότερο πουλί του κόσμου». Στην Ευρώπη, το 1951, ο Sir Hugh Beaver, διευθύνων σύμβουλος της Guinness Breweries, βρισκόταν στη νοτιοανατολική Ιρλανδία με μια ομάδα φίλων του, απολαμβάνοντας τα ημερήσια γυρίσματα που είχε να κάνει. Εκεί απέτυχε να κινηματογραφήσει ένα Ευρωπαϊκό βροχοπούλι. ‘Ετσι, ο Sir Hugh υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να είναι το ταχύτερο πουλί σε πτήση παγκοσμίως. Οι σύντροφοί του διαφώνησαν. Ο Sir Hugh χρησιμοποίησε την περιουσία του για να διερευνήσει την ερώτηση και έτσι άρχισαν να γράφονται τα βιβλία Guinness Book of World.
Επιμέλεια: Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
Πηγή: Earth Sky