Search

Το πιο «παγωμένο χωριό» του κόσμου με την θερμοκρασία να αγγίζει τους -71 βαθμούς Κελσίου

Αν φέτος το χειμώνα όλοι μας σχεδόν παραπονεθήκαμε για το έντονο κρύο που είχε και ότι χρειαστήκαμε αρκετό πετρέλαιο θέρμανσης, τότε σίγουρα δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ το ρωσικό χωριό Oymyakon.

Με τη μέση θερμοκρασία για τον Ιανουάριο να αγγίζει τους – 50 βαθμούς Κελσίου, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί τον πιο παγωμένο οικισμό ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Γνωστό κι ως ο «Ψυχρός Πόλος» η πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει αγγίξει τους -71.2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι και η πιο χαμηλή θερμοκρασία για οποιαδήποτε μόνιμα κατοικήσιμη τοποθεσία στη Γη καθώς και αποτελεί τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Το συγκεκριμένο χωριό, αποτελούσε το «σπίτι» για περίπου 500 άτομα και στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 ήταν η καθιερωμένη στάση για τους εκτροφείς ταράνδων που πότιζαν τα κοπάδια τους στη γνωστή ιαματική του πηγή.

Ωστόσο, η σοβιετική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διευθετήσει τις κινήσεις των νομαδικών πληθυσμών, θεωρώντας ότι με την τότε υπάρχουσα κατάσταση ήταν δύσκολο να τους ελέγξει τεχνολογικά και πολιτιστικά έκανε το συγκεκριμένο μέρος μόνιμη αποικία.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο το «Oymyakon» σημαίνει «παγωμένο νερό» και η συγκεκριμένη ονομασία προέκυψε από μία κοντινή θερμή πηγή που υπάρχει στο χωριό.

Τα περισσότερα σπίτια στο Oymyakon εξακολουθούν να καίνε άνθρακα και ξύλα για τη θέρμανσή τους και προσπαθούν να απολαύσουν μερικές από τις σύγχρονες ανέσεις. Εκεί φυσικά δεν φυτρώνει τίποτα και οι άνθρωποι τρώνε κρέας ταράνδου και αλόγου.

Ένα κατάστημα παρέχει τα βασικά προϊόντα καλύπτοντας τις βασικές καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και οι ντόπιοι εργάζονται ως κτηνοτρόφοι ταράνδων, κυνηγοί και ψαράδες.

Οι γιατροί λένε πως ο λόγος που οι ντόπιοι δεν πάσχουν από υποσιτισμό είναι ότι τα ζώα τους παρέχουν γάλα το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι κάτοικοι του Oymyakon έχουν σκληραγωγηθεί ζώντας μονίμως υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου μία χιονόπτωση προκαλεί πολλές αναταραχές. Μέχρι και το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί στο Oymyakon κλείνει μόνο όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους – 52 βαθμούς Κελσίου.

Οι κάτοικοι του παγωμένου ρωσικού χωριού έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαβίωσή τους. Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα είναι αυτό της επικοινωνίας. Ακόμη κι αν υπήρχε κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τα κινητά τους τηλέφωνα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τέτοιες συνθήκες ψύχους.

Παρά τους τρομερούς χειμώνες, την περίοδο του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Πηγή: HuffPost.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close