Search

μακροοικονομία : Μελετώντας τις σύγχρονες τάσεις στη μακροοικονομία και τα οικονομικά της εργασίας

Ο Λουκάς Καραμπαρμπούνης είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Είναι επίσης Σύμβουλος και Ανώτερος Μελετητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης, όπου προηγουμένως εργάστηκε ως Ανώτερος Οικονομολόγος. Είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών και ερευνητής στο Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής και Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εργάζεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Οικονομικής Επισκόπησης και ως Συνεργάτης του περιοδικού της Νομισματικής Οικονομίας.

Ο Λ. Καραμπαρμπούνης έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά μαθήματα Μακροοικονομίας, Οικονομικών Εργασίας και Διεθνούς Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στην ερευνητική του σταδιοδρομία έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την έρευνά του.

Σύμφωνα με την αξιόπιστη κατάταξη των οικονομολόγων IDEAS / REPEC από τον Μάρτιο του 2019, κατέχει την 90η θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 50.000 οικονομολόγους όλων των ηλικιών και πεδίων στον κόσμο βάσει των εκδόσεών τους τα τελευταία 10 χρόνια, 20ος από όλους τους οικονομολόγους στον κόσμο που δημοσίευσαν έρευνα μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, και δεύτερος από όλους τους οικονομολόγους στον κόσμο που αποφοίτησαν με διδακτορικό δίπλωμα το 2010.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μακροοικονομία, τα οικονομικά της εργασίας και τη διεθνή χρηματοδότηση. Η πρόσφατη έρευνα του επικεντρώνεται σε θέματα όπως η παγκόσμια πτώση του μεριδίου του εισοδήματος που προκύπτει από την εργασία, η παραγωγικότητα και οι ροές κεφαλαίων στη Νότια Ευρώπη, η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα, η κυκλικότητα και η ανισότητα στις αγορές εργασίας και οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της ασφάλισης ανεργίας. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία περιοδικά οικονομικών, με χιλιάδες αναφορές σε αυτήν.

Στην ομιλία του ο Λ. Καραμπαρμπούνης αναφέρθηκε στην τελευταία ερευνητική του εργασία με θέμα “Τα Μακροοικονομικά της Ελληνικής Ύφεσης”, στην οποία επιχειρείται η απάντηση τριών ερωτήσεων: Ποιες είναι οι πηγές άνθησης και κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ποιοι οικονομικοί μηχανισμοί εντείναν την κρίση, ποιος ήταν ο ρόλος της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Για να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις ο Λ. Καραμπαρμπούνης μαζί με τους συναδέλφους του ανέπτυξαν ένα δυναμικό οικονομικό υπόδειγμα.

http://www.ekt.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close