αι πάλι, το βελγικό κοινοβούλιο συζητά για την άμβλωση – όχι για την αποποινικοποίησή της, η οποία συνέβη το 1990, αλλά για το αν θα ποινικοποιήσει τις διαμαρτυρίες εναντίον της.
Ένα νέο νομοσχέδιο θα διευκόλυνε τους υφιστάμενους περιορισμούς επιτρέποντας αμβλώσεις έως και 18 εβδομάδες (από 12 εβδομάδες), αφαιρώντας όλες τις κυρώσεις για τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο και μειώνοντας την υποχρεωτική περίοδο υπαναχώρησης από έξι σε δύο ημέρες.
Η καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός «αδικήματος παρεμπόδισης της άμβλωσης». Η ποινή για παρεμπόδιση θα μπορούσε να είναι φυλάκιση μεταξύ 3 έως 12 μηνών και πρόστιμο μεταξύ 100 και 500 ευρώ. Αυτό ισχύει για όσους προσπαθούν φυσικά ή με οποιονδήποτε τρόπο να εμποδίσουν μια γυναίκα να αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρείο που κάνει εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.
Η διάταξη αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Επιτροπή Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο. Οι αντιπρόσωποι που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο υπογράμμισαν την ασάφεια της φράσης “με οποιονδήποτε τρόπο” (de quelque manière que ce soit στα γαλλικά ή op enigerlei wijze στη φλαμανδική γλώσσα).
Ωστόσο, στην αιτιολόγηση της τροπολογίας περιλαμβάνονται παραδείγματα. Αυτά περιλαμβάνουν:
Διανομή φυλλαδίων στην είσοδο κλινικών αμβλώσεων, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που δυσφημίζουν τους γιατρούς ή τις κλινικές αμβλώσεων πιέζοντας ή απειλώντας μια γυναίκα που επιθυμεί να κάνει μια έκτρωση. Τη διατήρηση των διευθύνσεων των κλινικών αμβλώσεων. Για τους γιατρούς με αντιρρησία συνείδησης, άρνηση να παραπέμψει τις γυναίκες σε πρόθυμο γιατρό, καθυστερώντας ή αναβάλλοντας τις διαβουλεύσεις, έτσι ώστε μια γυναίκα να μην μπορεί πλέον να κάνει έκτρωση,
Το Ίδρυμα Européen de Bioéthique, το οποίο αντιτίθεται στην προτεινόμενη νομοθεσία, παρατηρεί ότι τέτοια παραδείγματα «φαίνεται δύσκολο να συμβιβαστούν με την ελευθερία της έκφρασης ή της συνείδησης». Τι θα συμβεί αν ο άλλος γονέας θέλει να κρατήσει το παιδί; Θα θεωρούνταν αυτό ως «πίεση» και επομένως ως ποινικό αδίκημα;
Είναι πιθανό ότι η περαιτέρω εξέταση θα χαλαρώσει τη ρήτρα παρεμπόδισης.
Πηγή: BioEdge & Bioethics.gr
Δημήτριος Λυγνός – Stagiaire ΕΕΒ