Search

ΗΠΑ: Η ηθική της χρήσης δεδομένων τηλεφώνου για την παρακολούθηση του Covid-19

Η Google και το Facebook σκέφτονται να αναλύσουν τις συλλογικές κινήσεις εκατομμυρίων χρηστών, για να καθορίσουν το τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο νέος κορωνοϊός στις Η.Π.Α. και να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα της έκκλησης για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να μοιραστούν σε κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες επεξεργάζονται το τι θα μπορούσε να γίνει, σε μια περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την υγεία κατά τις επόμενες εβδομάδες. Όσοι είναι ενήμεροι για τα σχέδια λένε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών με την ανωνυμοποίηση των δεδομένων. Ισχυρίζονται πως μια γενική εικόνα για το πώς οι άνθρωποι συναθροίζονται και μετακινούνται, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας, για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος απειλεί να συντρίψει το αμερικάνικο σύστημα υγείας, εάν ο τρέχων ρυθμός μετάδοσης δεν αλλάξει.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται, θα επιδεικνύουν μοτίβα των κινήσεων των χρηστών. “Ως ερευνητής, θα ήθελα να αναλύσω συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα θέσης που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των πανδημικών κρίσεων Covid-19”, λέει ο Marguerite Madden, διευθυντής του Κέντρου Γεωεπιστημονικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. «Ως ιδιωτικός πολίτης, δεν θα αισθανόμουν άνετα, αν οι ιδιωτικές εταιρείες μετέτρεπαν τα στοιχεία της τοποθεσίας μου σε κυβερνητικούς οργανισμούς, εκτός αν γνώριζα πλήρως την επεξεργασία που γίνεται στα προσωπικά μου δεδομένα και πίστευα ότι η χρήση των δεδομένων θα γινόταν με βάση τη συμφωνία». Ο Buckee λέει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, δεν μπορούν να αντιστραφούν με μηχανική επεξεργασία, για να εντοπίσουν τους ανθρώπους. «Οι άνθρωποι ανησυχούν και σωστά», λέει ο Buckee.

Το Facebook παρέχει ήδη δεδομένα για τον σκοπό της μοντελοποίησης της νόσου μέσω ενός έργου που ονομάζεται «Data for Good». Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Chapman, για την ανάπτυξη χαρτών που δείχνουν πώς οι άνθρωποι κινούνται μεταξύ περιοχών που έχουν hotspots σε περιπτώσεις Covid-19. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθούν τα πρότυπα που οδηγούν στην εξάπλωση του ιού. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι οι εκθέσεις σχετικά με τις κυβερνητικές αρχές των Η.Π.Α. που εντοπίζουν τα τηλέφωνα των ανθρώπων για την παρακολούθηση του κορωναοϊού είναι υπερβολικές. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα έπρεπε κανονικά να λάβει άδεια από τους χρήστες ή δικαστικές εντολές, για τη λήψη δεδομένων χρηστών από παρόχους δικτύων ή εταιρείες λογισμικού, όπως η Google και το Facebook. «Οι κίνδυνοι είναι συνηθισμένοι», λέει ο Ryan Calo, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που μελετά την ηθική της τεχνολογίας. Συνεπώς, ισχυρίζεται πως δεδομένης της κατάστασης και της καταστροφής που έπεται, η συγκεκριμένη τακτική επάγεται σε μία κίνηση «ανάγκης» και γι’ αυτό το λόγο είναι πρόθυμος να συμβάλει, έτσι ώστε η κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο της, όντας πλήρως ενημερωμένη για τη συστηματική κίνηση των πολιτών της.

Πηγή: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, bioethics.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close