Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι ένας Έλληνας εκδότης που ζει και εργάζεται στην Αγγλία, έχοντας ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο OnTimeBooks. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, στον Κολωνό. Συναντηθήκαμε αρχικά σε ένα καφέ της Αθήνας όπου μας μίλησε ενθουσιωδώς για το νέο του εγχείρημα και στη συνέχεια ‘συνδεθήκαμε’ διαδικτυακά για να τις ανάγκες της συνέντευξης. Εγγλέζος στο ραντεβού του, αλλά με μάτια γαλανά που θυμίζουν ελληνική θάλασσα και μια ιδιότυπη χροιά φωνής με γρέζι, μας μίλησε για την ζωή του στο εξωτερικό, την πορεία του, την επαγγελματική του πορεία στο Netflix και τον νέο εκδοτικό του οίκο.
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω αναπολεί τα εφηβικά του χρόνια τη δεκαετία του 1980 και θυμάται πως ήταν ένα αρκετά ήρεμο παιδί στο σχολείο, εργατικό και εύστροφο. Ακολούθησαν οι σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βυζαντινή ιστορία και μετά η επιστροφή στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την μητέρα πατρίδα. Χαριτολογώντας μας λέει πως αν συνέχιζε τις σπουδές του στη Βυζαντινή ιστορία θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας Κωνσταντίνος Κατακουζηνός, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινολογίας!
Από μικρό παιδί είχε το δαιμόνιο της συγγραφής. Σίγουρα συνέβαλε και το γονίδιο που κληρονόμησε από τον παππού του, Δημήτρη Χριστοδούλου γνωστό ποιητή και στιχουργό. «Δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιο λόγο ένιωθα εγκλωβισμένος στο σπίτι μου κι έτσι έγραφα από μικρός στιχάκια… Δεν έπιανε το χέρι μου να ζωγραφίσω (γέλια) και δεν ήμουν ποτέ καλός στα σπορ. Ωστόσο ήμουν αρκετά εύστροφος στα μαθήματα και ξέφευγα με το να γράφω…».
– Πότε έφυγες στο εξωτερικό για πρώτη φορά;
«Το 2010 φεύγω για το Μόντρεαλ του Καναδά έχοντας κερδίσει ένα διαγωνισμό σε ένα Πανεπιστήμιο ώστε να υλοποιηθεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα, δικής μου έμπνευσης σε συνεργασία με την Microsoft Hellas. Τελικά έμεινα λίγο, καθώς δεν άντεξα τόσο μακριά από την Ελλάδα και μετακόμισα στην Ολλανδία για να συνεργαστώ με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Εκεί διέμεινα επί της ουσίας πέντε ολόκληρα χρόνια, όπου εργάστηκα ως διαφημιστής».
-Τι είναι εκείνο που θυμάσαι από τα χρόνια που έζησες στην Ολλανδία;
«Η Ολλανδία είναι μία πολύ όμορφη χώρα, αλλά έζησα τα χειρότερα χρόνια της ζωής μου, την πιο οδυνηρή πενταετία της ζωής μου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο με προβλήματα υγείας, όσο και σε επαγγελματικό, βρισκόμενος να ασχολούμαι με τελείως διαφορετικά πράγματα από εκείνα που είχα σχεδιάσει. Τότε η σύντροφος που είχα μου πρότεινε να μετακομίσω στην Αγγλία, γεγονός που μου βγήκε σε καλό».
«Βρέθηκα πάλι σε μία άλλη ξένη χώρα που ούτε σπίτι είχα, ούτε κάποιον γνωστό. Ήμουν τελείως μόνος»
πως μας αναφέρει, ο Δημήτρης Χριστοδούου όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό έχει αισθανθεί ατελείωτη μοναξιά. Παρόλα αυτά την αγάπησε και ποτέ δεν μάλωσε μαζί της. «Είναι μια συνήθεια» μας λέει. Όντας αρκετά προσαρμοστικός κατάφερε να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν στο δρόμο του. Η Ελλάδα δεν του έλειψε ούτε μια στιγμή, γιατί όποτε ένιωθε την ανάγκη να πατήσει το πόδι του στα πάτρια εδάφη, έπαιρνε το πρώτο αεροπλάνο και βρισκόταν πίσω στην πατρίδα.–
Πότε ξεκίνησες την συνεργασία με το Netflix;
«Με το Netflix ξεκίνησα την συνεργασία από όταν ήμουν στην Ολλανδία. Ουσιαστικά η πρόταση έγινε μέσω ενός γνωστού μου, που εργαζόταν σε μια εταιρεία παραγωγής στο Άμστερνταμ και συνεργάζονταν με το Netflix. Γνώριζε ότι συγγράφω, έψαχναν για σενάρια και έδωσα ιδέες. Εργάστηκα δηλαδή ως ιδεογράφος, στις σειρές Timeless και το Limitless». Στην συνέχεια όταν ήρθα στην Αγγλία βρήκα εντελώς τυχαία θέση στην Amazon. Πέρασα μια αξιολόγηση και εν τέλει εντάχτηκα στο δυναμικό της».
-Τι πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή παρακολουθεί περισσότερο ο κόσμος?
«Πιστεύω ότι παρακολουθούν περισσότερο ψυχολογικά θρίλερ και αστυνομικές σειρές. Ίσως και επιστημονικής φαντασίας. Είναι βέβαιο ότι οι σειρές με μικρότερη τηλεθέαση είναι οι συναισθηματικές και ρομαντικέςσειρές».
-Ποιου είδους ταινίες προτιμάτε και γιατί;
«Της επιστημονικής φαντασίας βέβαια! Είναι η αδυναμία μου. Ίσως επειδή σε βγάζουν από μία καθημερινότητα και από μία ρεαλιστική φάση της ζωής σε πηγαίνουν κάπου αλλού, σε ταξιδεύουν σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και λίγη μυθοπλασία μέσα στη ζωή μας, οπότε ουσιαστικά οι σειρές αυτές το προσφέρουν».
Tο κεφάλαιο Amazon και η ιδέα του εκδοτικού οίκου
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου όταν πήγε στην Αγγλία εντάχτηκε στην Amazon, στον τομέα των βιβλίων, όπου συνέλεγε στατιστικά για αλγόριθμους και μάζευε δεδομένα. Εκπαιδεύτηκε ένα ολόκληρο εξάμηνο για την συγκεκριμένη δουλειά.
-Πως προέκυψε η ιδέα του εκδοτικού οίκου OnTimeBooks;
«Από την αρχή που είχα ενταχθεί στην Amazon, σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο και δεν υπάρχει ένα τμήμα που να μπορούν οι Έλληνες συγγραφείς να βγουν και να δείξουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό. Μιλάμε για πολύ γνωστούς συγγραφείς που δεν μπορούν να βγουν στην αγορά του εξωτερικού και αυτή υπήρξε η αφορμή καθώς ήξερα πως δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Πάντα προσπαθούσα να πρωτοπορώ».
-Ποιοι είναι οι τρόποι προώθησης και το προφίλ των Ελλήνων συγγραφέων;
«Οι τρόποι προώθησης ποικίλουν. Πιο συχνά χρησιμοποιώ τα πολύ γνωστά περιοδικά του χώρου στην Βρετανία και όλους τους παραδοσιακούς πλέον τρόπους των socia media. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το υπόβαθρο των συγγραφέων μου. Από 32 ετών έως 82, κάποιοι από τους οποίους είναι θρύλοι στα ελληνικά γράμματα, όπως ο Παύλος Πισσάνος και ο κύριος Τζίμης Κορίνης, ο θρυλικός δημιουργός του παλιού κόμικ Μάσκα. Η πλειοψηφία όμως των συγγραφέων μας δεν είναι αυτό που λέμε οι σταρ της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι έχω πέσει μέσα στις επιλογές μου και αυτό φαίνεται από το 6 νούμερο που έχουμε μέχρι τώρα στην Amazon και 12 στο τοπ 10».
Πότε ξεκίνησες τον εκδοτικό οίκο;
«15μέρες πριν το lockdown της Αγγλίας ».
-Ωραία και τι γίνεται πανικοβλήθηκες;
«Καθόλου! Αυτό ήταν μια ευκαιρία να οργανωθώ, όταν σταμάτησαν όλοι να δουλεύουν. Εμείς είχαμε το χρόνο να καλύψουμε τα κενά και τα κάναμε όλα σωστά, καθώς είχαμε ανθρώπους που ήταν στην κατάλληλη θέση και ενημερωμένοι για όλα. Αμέσως με το που το ανακοινώσαμε σε κλειστό κύκλο ήρθαν τα πρώτα βιβλία, ώστε τώρα έχουμε 20 στον αέρα 112 στην ουρά και δεκάδες χιλιάδες ελεύθερα ακόμα».
-Με ποια κριτήρια κάνεις την επιλογή των βιβλίων;
«Είναι δύσκολο ερώτημα, καθώς είμαστε τρεις αναγνώστες και τα κριτήρια πρωτίστως είναι υποκειμενικά. Για βιβλία επιστημονικής φαντασίας επιλέγω με προσωπικά, υποκειμενικά κριτήρια αλλά και με τις νόρμες περί αισθητικής των βιβλίων. Συνήθως όμως συμμετέχουν και οι συνεργάτες μου οι οποίοι είναι πιο εξειδικευμένοι στο χώρο του βιβλίου και καταθέτουν τις προτάσεις τους. Αυτό που θέλουμε σίγουρα είναι ένα καλό συντακτικά δομημένο βιβλίο, γι’ αυτό και την τελική επιμέλεια την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. . Το βιβλίο για μένα είναι οξυγόνο και το έχω στην καθημερινότητά μου, καθώς αποτελεί διασκέδαση για εμένα».
Η μεγαλύτερη επανάσταση που έχω κάνει στην ζωή μου είναι ότι κατάφερα να ζω μακριά από τα παιδιά μου»
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι ένας άνθρωπος που έχει αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στην ζωή του. Όπως αναφέρει η μεγαλύτερη επανάστασή του είναι που βρίσκεται μακριά από τα παιδιά του. Έχει δυο κόρες από δυο διαφορετικούς γάμους. Η μεγάλη μου κόρη ονομάζεται Λορελάη και είναι 21 ετών και σπουδάζει αρχιτέκτων στο πολύτεχνείο και η μικρή Μάϊρα 11 ετών.
«Έχω κάνει 5 γάμους»
Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά πέντε γάμους έχει κάνει μέχρι στιγμής, όπως μας λέει χαριτολογώντας. «Μου αρέσει ο γάμος και γενικά η ιδέα του να έχω επισήμως έναν άνθρωπο πάντα μαζί μου …και γι’ αυτό παντρεύομαι αρκετά εύκολα. Βέβαια, μετά τελειώνει γρήγορα όλη αυτή η αίσθηση, θα έλεγα, του «ανήκειν».
Πως είναι η καθημερινότητά σου στο εξωτερικό;
«Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Τουλάχιστον σε μένα στη δική μου προσωπική διαδρομή δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος και νομίζω πως όλοι που ζουν στο εξωτερικό συνήθως έτσι είναι. Φεύγεις για τη δουλειά σου γυρίζεις από τη δουλειά σου και είσαι στο σπίτι σου. Εδώ που μένω σκοτεινιάζει νωρίς και από τον επόμενο μήνα για παράδειγμα από τις 4:30 θα είναι βράδυ, οπότε δεν έχεις και ιδιαίτερη διάθεση να βγεις έξω, όπως γίνεται αντίστοιχα στην Ελλάδα. Ειδικά τώρα που έχω την εταιρεία δεν έχω ωράριο, οπότε δουλεύω από την ώρα που θα ανοίξω τα μάτια μου μέχρι λίγο πριν κοιμηθώ. Είμαι συνέχεια με ένα laptop».
-Ποιο είναι το μότο που σας συντροφεύει;
«Μη σταματάς να ονειρεύεσαι, and keep trying».
Συνέντευξη: Βίκυ Μπαφατάκη, Παναγιώτης Ανδρεάδης