Όλοι μας αναζητούμε θετικές ενδείξεις από τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτά τα ερεθίσματα ενισχύουν μέσα μας ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο στο γεγονός ότι ο ναρκισσιστής κάνει το ίδιο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές μεταξύ της ναρκισσιστικής και της φυσιολογικής προσωπικότητας.
Η πρώτη είναι ποσοτική. Το φυσιολογικό άτομο είναι πιθανό να καλωσορίζει μια μέτρια ποσότητα προσοχής – λεκτικής και μη λεκτικής – με τη μορφή επιβεβαίωσης, έγκρισης ή θαυμασμού. Η υπερβολική προσοχή, όμως, γίνεται αντιληπτή ως επαχθής και αποφεύγεται. Η καταστροφική και αρνητική κριτική αποφεύγεται εντελώς.
Ο ναρκισσιστής, αντίθετα, είναι το ψυχικό ισοδύναμο ενός αλκοολικού. Είναι ακόρεστος. Κατευθύνει ολόκληρη τη συμπεριφορά του, στην πραγματικότητα τη ζωή του, για να αποκτήσει αυτά τα απολαυστικά μεζεδάκια προσοχής. Τα ενσωματώνει σε μια συνεκτική, εντελώς προκατειλημμένη εικόνα του εαυτού του. Τα χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει την ασταθή αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεκτίμησής του.
Για να προκαλεί συνεχές ενδιαφέρον, προβάλλει στους άλλους μια συγκεχυμένη, φανταστική εκδοχή του εαυτού του, γνωστή ως Ψευδής Εαυτός. Ο Ψευδής Εαυτός είναι όλα όσα δεν είναι ο ναρκισσιστής: παντογνώστης, παντοδύναμος, γοητευτικός, έξυπνος, πλούσιος ή με καλές διασυνδέσεις.
Στη συνέχεια, ο ναρκισσιστής προχωρά στη συγκομιδή αντιδράσεων σε αυτή την προβαλλόμενη εικόνα από μέλη της οικογένειας, φίλους, συναδέλφους, γείτονες, συνεργάτες και από συναδέλφους. Αν αυτές – η κολακεία, ο θαυμασμός, η προσοχή, ο φόβος, ο σεβασμός, το χειροκρότημα, η επιβεβαίωση – δεν έρχονται, ο ναρκισσιστής τις απαιτεί ή τις εκβιάζει. Τα χρήματα, οι φιλοφρονήσεις, μια ευνοϊκή κριτική, μια εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια σεξουαλική κατάκτηση μετατρέπονται όλα στο ίδιο νόμισμα στο μυαλό του ναρκισσιστή.
Αυτό το νόμισμα είναι αυτό που ονομάζω ναρκισσιστική προσφορά/προμήθεια/τροφοδοσία.
Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τα διάφορα συστατικά της διαδικασίας της ναρκισσιστικής προσφοράς:
1. Το έναυσμα της παροχής/τροφοδοσίας είναι το πρόσωπο ή το αντικείμενο που προκαλεί την πηγή να δώσει ναρκισσιστική παροχή, φέρνοντας την πηγή αντιμέτωπη με πληροφορίες σχετικά με τον Ψευδή Εαυτό του ναρκισσιστή.
2. Η πηγή της ναρκισσιστικής παροχής είναι το πρόσωπο που παρέχει τη ναρκισσιστική τροφοδοσία
3. Η ναρκισσιστική παροχή είναι η αντίδραση της πηγής στο έναυσμα.
Η δημοσιότητα (η διασημότητα ή η κακή φήμη, το να είσαι διάσημος ή το να είσαι διαβόητος) είναι ένα έναυσμα ναρκισσιστικής παροχής επειδή προκαλεί τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στον ναρκισσιστή (με άλλα λόγια, κινεί τις πηγές να παρέχουν στον ναρκισσιστή ναρκισσιστική παροχή). Η δημοσιότητα μπορεί να αποκτηθεί με το να εκθέσει κανείς τον εαυτό του, με το να δημιουργήσει κάτι ή με το να προκαλέσει την προσοχή. Ο ναρκισσιστής καταφεύγει και στα τρία επανειλημμένα (όπως κάνουν οι ναρκομανείς για να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους δόση). Ένας σύντροφος ή μια σύντροφος είναι μια τέτοια πηγή ναρκισσιστικής τροφοδοσίας.
Όμως η εικόνα είναι πιο περίπλοκη. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ναρκισσιστικής προσφοράς και οι πηγές τους (ΝΣΠ):
Η Πρωταρχική Ναρκισσιστική Παροχή είναι η προσοχή, τόσο στις δημόσιες μορφές της (φήμη, κακή φήμη, ατιμία, διασημότητα) όσο και στις ιδιωτικές, διαπροσωπικές, μορφές της (λατρεία, κολακεία, χειροκρότημα, φόβος, απώθηση). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η προσοχή κάθε είδους – θετική ή αρνητική – αποτελεί Πρωτογενή Ναρκισσιστική Προσφορά. Η δυσφήμιση είναι τόσο περιζήτητη όσο και η φήμη, το να είσαι διαβόητος είναι τόσο καλό όσο και το να είσαι διάσημος.
Για τον ναρκισσιστή τα “επιτεύγματά” του μπορεί να είναι φανταστικά, πλασματικά ή μόνο φαινομενικά, αρκεί οι άλλοι να πιστεύουν σε αυτά. Τα φαινόμενα μετράνε περισσότερο από την ουσία, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η αλήθεια αλλά η αντίληψή της.
Τα εναύσματα του Πρωτογενούς Ναρκισσιστικού Εφοδιασμού περιλαμβάνουν, εκτός από το να είσαι διάσημος – να έχεις έναν αέρα μυστηρίου (όταν ο ναρκισσιστής θεωρείται μυστηριώδης), να κάνεις σεξ και να αντλείς από αυτό μια αίσθηση αρρενωπότητας/θηλυκότητας και να είσαι κοντά ή συνδεδεμένος με πολιτική, οικονομική, στρατιωτική ή πνευματική δύναμη ή εξουσία ή να τις αποδίδεις.
Πηγές πρωτογενούς ναρκισσιστικής παροχής είναι όλοι εκείνοι που παρέχουν στον ναρκισσιστή ναρκισσιστική τροφοδοσία σε περιστασιακή, τυχαία βάση.
Η Δευτερογενής Ναρκισσιστική Παροχή περιλαμβάνει: να ζει μια φυσιολογική ζωή (πηγή μεγάλης υπερηφάνειας για τον ναρκισσιστή), να έχει μια ασφαλή ύπαρξη (οικονομική ασφάλεια, κοινωνική αποδοχή, ανοδική κινητικότητα) και να αποκτά συντροφικότητα.
Έτσι, το να έχει κανείς σύντροφο, να κατέχει επιδεικτικό πλούτο, να είναι δημιουργικός, να διευθύνει μια επιχείρηση (που μετατρέπεται σε Παθολογικό Ναρκισσιστικό Χώρο), να διαθέτει μια αίσθηση άναρχης ελευθερίας, να είναι μέλος μιας ομάδας ή μιας συλλογικότητας, να έχει επαγγελματική ή άλλη φήμη, να είναι επιτυχημένος, να κατέχει περιουσία και να επιδεικνύει τα σύμβολα της θέσης του – όλα αυτά αποτελούν επίσης δευτερογενή ναρκισσιστική προσφορά.
Πηγές δευτερογενούς ναρκισσιστικής προσφοράς είναι όλοι εκείνοι που παρέχουν στον ναρκισσιστή ναρκισσιστική τροφοδοσία σε τακτική βάση: σύζυγος, φίλοι, συνάδελφοι, συνεργάτες, δάσκαλοι, γείτονες κ.ο.κ.
Τόσο η πρωτογενής όσο και η δευτερογενής Ναρκισσιστική Εφοδιαστική όσο και τα ερεθίσματα και οι πηγές τους ενσωματώνονται σε ένα Ναρκισσιστικό Παθολογικό Χώρο.
Ερώτηση:
Ποιες είναι οι λειτουργίες της Ναρκισσιστικής Τροφοδοσίας στη ναρκισσιστική παθολογία;
Ο ναρκισσιστής εσωτερικεύει ένα “κακό” αντικείμενο (συνήθως τη μητέρα του) στην παιδική του ηλικία. Διατηρεί κοινωνικά απαγορευμένα συναισθήματα προς αυτό το αντικείμενο: μίσος, φθόνο και άλλες μορφές επιθετικότητας. Αυτά τα συναισθήματα ενισχύουν την αυτοεικόνα του ναρκισσιστή ως κακού και διεφθαρμένου. Σταδιακά αναπτύσσει μια δυσλειτουργική αίσθηση αυτοεκτίμησης. Η αυτοπεποίθησή του και η αυτοεικόνα του γίνονται εξωπραγματικά χαμηλές και διαστρεβλωμένες.
Στην προσπάθειά του να καταπιέσει αυτά τα “κακά” συναισθήματα, ο ναρκισσιστής καταπιέζει επίσης όλα τα συναισθήματα. Η επιθετικότητά του διοχετεύεται σε φαντασιώσεις ή σε κοινωνικά νόμιμες διεξόδους (επικίνδυνα αθλήματα, τζόγος, απερίσκεπτη οδήγηση, καταναγκαστικά ψώνια). Ο ναρκισσιστής βλέπει τον κόσμο ως ένα εχθρικό, ασταθές, μη ανταποδοτικό, άδικο και απρόβλεπτο μέρος.
Υπερασπίζεται τον εαυτό του αγαπώντας ένα απόλυτα ελεγχόμενο αντικείμενο (τον εαυτό του), προβάλλοντας στον κόσμο έναν παντοδύναμο και παντογνώστη Ψευδή Εαυτό και μετατρέποντας τους άλλους σε λειτουργίες ή σε αντικείμενα, ώστε να μην αποτελούν συναισθηματικό κίνδυνο. Αυτό το αντιδραστικό μοτίβο είναι αυτό που ονομάζουμε παθολογικό ναρκισσισμό.
Για να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, ο ναρκισσιστής χρειάζεται τον κόσμο: τον θαυμασμό του, τη λατρεία του, την προσοχή του, το χειροκρότημά του, ακόμη και τις ποινές του. Η έλλειψη μιας λειτουργικής προσωπικότητας στο εσωτερικό εξισορροπείται με την εισαγωγή λειτουργιών και ορίων του Εγώ από το εξωτερικό.
Η Πρωτογενής Ναρκισσιστική Παροχή επιβεβαιώνει τις μεγαλειώδεις φαντασιώσεις του ναρκισσιστή, στηρίζει τον Ψευδή Εαυτό του και, έτσι, του επιτρέπει να ρυθμίζει την κυμαινόμενη αίσθηση της αυτοεκτίμησής του. Η Ναρκισσιστική Παροχή περιέχει πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο Ψευδής Εαυτός γίνεται αντιληπτός από τους άλλους και επιτρέπει στον ναρκισσιστή να τον “βαθμονομεί” και να τον “τελειοποιεί”. Η Ναρκισσιστική Εφοδιαστική χρησιμεύει επίσης για να ορίζει τα όρια του Ψευδούς Εαυτού, να ρυθμίζει το περιεχόμενό του και να υποκαθιστά ορισμένες από τις λειτουργίες που κανονικά προορίζονται για έναν Αληθινό, λειτουργικό Εαυτό.
Ενώ είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη λειτουργία της Πρωτογενούς Προσφοράς, η Δευτερογενής Προσφορά είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση.
Η αλληλεπίδραση με το αντίθετο φύλο και το “επιχειρείν” είναι οι δύο κύριες Αφορμές της Δευτερογενούς Ναρκισσιστικής Προσφοράς (ΔΝΠ). Ο ναρκισσιστής ερμηνεύει λανθασμένα τις ναρκισσιστικές του ανάγκες ως συναισθήματα. Γι’ αυτόν, το κυνήγι μιας γυναίκας (Πηγή Δευτερογενούς Ναρκισσιστικής Παροχής – ΔΝΠ), για παράδειγμα, είναι αυτό που οι άλλοι αποκαλούν “αγάπη” ή “πάθος”.
Η Ναρκισσιστική Παροχή, τόσο η πρωτογενής όσο και η δευτερογενής, είναι φθαρτά αγαθά. Ο ναρκισσιστής το καταναλώνει και πρέπει να το αναπληρώνει. Όπως συμβαίνει και με άλλες εξαρτήσεις από ναρκωτικά, για να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα, είναι αναγκασμένος να αυξάνει τη δόση καθώς προχωρά.
Όσο ο ναρκισσιστής καταναλώνει το απόθεμά του, ο σύντροφός του χρησιμεύει ως σιωπηλός (και θαυμαστής) μάρτυρας των “μεγάλων στιγμών” και των “επιτευγμάτων” του ναρκισσιστή. Έτσι, η φίλη του ναρκισσιστή “συσσωρεύει” το “μεγάλο και “επιφανές παρελθόν” του ναρκισσιστή. Όταν η πρωτογενής ναρκισσιστική προσφορά είναι χαμηλή, “απελευθερώνει” την προσφορά που είχε συσσωρεύσει. Αυτό το κάνει υπενθυμίζοντας στον ναρκισσιστή εκείνες τις στιγμές δόξας που είχε παρακολουθήσει. Βοηθά τον ναρκισσιστή να ρυθμίσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του.
Αυτή η λειτουργία – της συσσώρευσης και απελευθέρωσης της ναρκισσιστικής προσφοράς – επιτελείται από όλα τις Δευτερογενείς Ναρκισσιστικές Παροχές, αρσενικά ή θηλυκά, άψυχα ή θεσμικά. Οι συνεργάτες, τα αφεντικά, οι συνάδελφοι, οι γείτονες, οι σύντροφοι και οι φίλοι του ναρκισσιστή είναι όλοι εν δυνάμει ΔΝΠ. Όλοι τους είναι μάρτυρες των προηγούμενων επιτευγμάτων του ναρκισσιστή και μπορούν να του τα υπενθυμίσουν όταν εξαντλείται η νέα προσφορά.
Ερώτηση: Γιατί ο ναρκισσιστής υποτιμά την Πηγή Δευτερεύουσας Ναρκισσιστικής Προσφοράς (SSNS) του;
Οι ναρκισσιστές είναι πάντα σε αναζήτηση της Ναρκισσιστικής Προσφοράς. Αδιαφορούν για το πέρασμα του χρόνου και δεν περιορίζονται από καμία συμπεριφορική συνέπεια, “κανόνες” συμπεριφοράς ή ηθικές εκτιμήσεις. Δώστε σήμα στον ναρκισσιστή ότι είστε μια πρόθυμη πηγή, και είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αποσπάσει από εσάς Ναρκισσιστική Παροχή με κάθε μέσο.
Αυτό είναι ένα αντανακλαστικό. Ο ναρκισσιστής θα αντιδρούσε με τον απολύτως ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε άλλη πηγή, επειδή, γι’ αυτόν, όλες οι πηγές είναι εναλλάξιμες.
Ορισμένες Πηγές Προμήθειας είναι ιδανικές (από την άποψη του ναρκισσιστή): επαρκώς έξυπνες, επαρκώς εύπιστες, υποτακτικές, λογικά (αλλά όχι υπερβολικά) κατώτερες του ναρκισσιστή, με καλή μνήμη (με την οποία θα ρυθμίζεται η ροή της Ναρκισσιστικής Προμήθειας), διαθέσιμες αλλά όχι επιβλητικές, όχι ρητά ή φανερά χειριστικές, μη απαιτητικές, ελκυστικές (αν ο ναρκισσιστής είναι σωματοποιημένος). Εν ολίγοις: ένας τύπος Γαλάτειας-Πυγμαλίωνα.
Αλλά μετά, συχνά απότομα και ανεξήγητα, όλα τελειώνουν. Ο ναρκισσιστής είναι ψυχρός, αδιάφορος και απόμακρος.
Ένας από τους λόγους είναι, όπως το έθεσε ο Groucho Marx, ότι ο ναρκισσιστής δεν θέλει να ανήκει σε εκείνες τις λέσχες που θα τον δέχονταν ως μέλος. Ο ναρκισσιστής υποτιμά τις Πηγές ανεφοδιασμού του για τις ίδιες τις ιδιότητες που τις έκαναν εξαρχής τέτοιες πηγές: την ευπιστία τους, την υποχωρητικότητά τους, την (πνευματική ή σωματική) κατωτερότητά τους.
Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, ο ναρκισσιστής δυσανασχετεί με την εξάρτησή του. Συνειδητοποιεί ότι είναι απελπιστικά και αβοήθητα εθισμένος στη ναρκισσιστική προσφορά και ότι είναι δέσμιος των πηγών της. Υποτιμώντας τις πηγές της εν λόγω προσφοράς (τη σύζυγό του, τον εργοδότη του, τον συνάδελφό του, τον φίλο του) βελτιώνει την ασυμφωνία.
Επιπλέον, ο ναρκισσιστής αντιλαμβάνεται την οικειότητα και το σεξ ως απειλή για τη μοναδικότητά του. Όλοι χρειάζονται το σεξ και την οικειότητα – είναι ο μεγάλος εξισωτής. Ο ναρκισσιστής δυσανασχετεί με αυτή την κοινοτοπία. Επαναστατεί χτυπώντας τις θεωρούμενες πηγές της απογοήτευσης και της “υποδούλωσής” του – τις πηγές της ναρκισσιστικής του προσφοράς.
Το σεξ και η οικειότητα συνδέονται συνήθως και με άλυτες συγκρούσεις του παρελθόντος με σημαντικά Πρωτεύοντα Αντικείμενα (γονείς ή φροντιστές). Με τη συνεχή επίκληση αυτών των συγκρούσεων, ο ναρκισσιστής ενθαρρύνει τη μεταβίβαση και προκαλεί την έναρξη κύκλων προσέγγισης-αποφυγής. Πυροβολεί με θερμό και ψυχρό τρόπο τις σχέσεις του.
Επιπλέον, οι ναρκισσιστές απλά κουράζονται από τις πηγές τους. Βαριούνται. Δεν υπάρχει κανένας μαθηματικός τύπος που να το διέπει αυτό. Εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Συνήθως, η σχέση διαρκεί έως ότου ο ναρκισσιστής “συνηθίσει” την πηγή και η διεγερτική της επίδραση εξασθενήσει ή έως ότου παρουσιαστεί μια καλύτερη Πηγή Παροχής.
Ερώτηση: Θα μπορούσε η αρνητική εισροή να χρησιμεύσει ως Ναρκισσιστική Παροχή (ΝΠ);
Απάντηση: Ναι, μπορεί. Η NΠ περιλαμβάνει όλες τις μορφές προσοχής – τόσο θετικές όσο και αρνητικές: φήμη, διασημότητα, κολακεία, φόβο, χειροκρότημα, έγκριση. Κάθε φορά που ο ναρκισσιστής λαμβάνει προσοχή, θετική ή αρνητική, κάθε φορά που βρίσκεται στο “προσκήνιο”, αποτελεί NΠ. Αν μπορεί να χειραγωγήσει τους ανθρώπους ή να τους επηρεάσει – θετικά ή αρνητικά – αυτό χαρακτηρίζεται ως NΠ.
Ακόμα και το να τσακώνεται με τους ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζει συνιστά NΠ. Ίσως όχι η ίδια η σύγκρουση, αλλά η ικανότητα του ναρκισσιστή να επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους, να τους κάνει να αισθάνονται όπως θέλει, να τους χειραγωγεί, να τους κάνει να κάνουν κάτι ή να απέχουν από αυτό – όλα προσμετρώνται ως μορφές ναρκισσιστικής προσφοράς. Εξ ου και το φαινόμενο των “κατά συρροήν διαδίκων”.
Ερώτηση: Θέλει ο ναρκισσιστής να γίνει αρεστός;
Απάντηση: Θα επιθυμούσατε να σας αρέσει η τηλεόρασή σας; Για τον ναρκισσιστή, οι άνθρωποι είναι απλά εργαλεία, πηγές εφοδιασμού. Αν, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή την προμήθεια, πρέπει να είναι αρεστός σε αυτούς – ενεργεί συμπαθητικά, εξυπηρετικά, συλλογικά και φιλικά. Αν ο μόνος τρόπος είναι να τον φοβούνται – φροντίζει να τον φοβούνται. Δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά ούτε ο ένας ούτε ο άλλος τρόπος, αρκεί να τον φροντίζουν. Η προσοχή -είτε με τη μορφή της φήμης είτε της δυσφήμισης- είναι το ζητούμενο. Ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από αυτό το συνεχές καθρέφτισμα. Με βλέπουν, άρα υπάρχω, σκέφτεται στον εαυτό του.
Αλλά ο κλασικός ναρκισσιστής αποζητά επίσης την τιμωρία. Οι πράξεις του αποσκοπούν στο να προκαλέσουν κοινωνική αποδοκιμασία και κυρώσεις. Η ζωή του είναι μια καφκική, συνεχής δίκη και οι ατέρμονες διαδικασίες είναι από μόνες τους η τιμωρία. Η τιμωρία (επίπληξη, φυλάκιση, εγκατάλειψη) εξυπηρετεί τη δικαίωση και την επικύρωση των εσωτερικών καταδικαστικών φωνών του σαδιστικού, ιδανικού και ανώριμου Υπερεγώ του ναρκισσιστή (στην πραγματικότητα, των πάλαι ποτέ φωνών των γονέων του ή άλλων φροντιστών του). Επιβεβαιώνει την αναξιότητά του. Τον απαλλάσσει από την εσωτερική σύγκρουση που υπομένει όταν είναι επιτυχημένος: τη σύγκρουση ανάμεσα στα βασανιστικά συναισθήματα ενοχής, άγχους και ντροπής και στην ανάγκη να εξασφαλίσει αδιάκοπα τη ναρκισσιστική προμήθεια.
Ερώτηση:
Πώς αντιμετωπίζει ο ναρκισσιστής το παρελθόν του Πηγές Ναρκισσιστικής Παροχής; Τις θεωρεί εχθρούς;
Απαντήστε:
Θα πρέπει να προσέξουμε να μην ρομαντικοποιήσουμε τον ναρκισσιστή. Η μεταμέλεια και η καλή του συμπεριφορά συνδέονται πάντα με τον φόβο να χάσει τις πηγές του.
Οι ναρκισσιστές δεν έχουν εχθρούς. Έχουν μόνο Πηγές Ναρκισσιστικής Προμήθειας. Ένας εχθρός σημαίνει προσοχή σημαίνει προσφορά. Κάποιος έχει την εξουσία πάνω στον εχθρό του. Αν ο ναρκισσιστής έχει τη δύναμη να σας προκαλεί συναισθήματα, τότε εξακολουθείτε να είστε Πηγή Προμήθειας γι’ αυτόν, ανεξάρτητα από το ποια συναισθήματα προκαλούνται.
Ο ναρκισσιστής αναζητά τις παλιές του Πηγές Ναρκισσιστικής Προμήθειας όταν δεν έχει απολύτως καμία άλλη Πηγή στη διάθεσή του. Οι Ναρκισσιστές προσπαθούν μανιωδώς να ανακυκλώσουν τις παλιές και σπαταλημένες πηγές τους σε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά ο ναρκισσιστής δεν θα έκανε ούτε αυτό, αν δεν αισθανόταν ότι θα μπορούσε ακόμα να αποσπάσει με επιτυχία ένα ελάχιστο ποσοστό προμήθειας από την παλιά πηγή (ακόμα και το να επιτεθεί κανείς στον ναρκισσιστή είναι σαν να αναγνωρίζει την ύπαρξή του και να τον φροντίζει!!!).
Αν είστε μια παλιά Πηγή Ναρκισσιστικής Παροχής, πρώτα, ξεπεράστε τον ενθουσιασμό που θα τον ξαναδείτε. Μπορεί να είναι κολακευτικό, ίσως και σεξουαλικά ερεθιστικό. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.
Στη συνέχεια, απλά αγνοήστε τον. Μην μπείτε στον κόπο να απαντήσετε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρότασή του να βρεθείτε. Αν σας μιλήσει – παραμείνετε σιωπηλοί, μην απαντάτε. Αν σας τηλεφωνήσει – ακούστε ευγενικά και στη συνέχεια πείτε αντίο και κλείστε το τηλέφωνο. Επιστρέψτε τα δώρα του χωρίς να τα ανοίξετε. Η αδιαφορία είναι αυτό που δεν αντέχει ο ναρκισσιστής. Δείχνει έλλειψη προσοχής και ενδιαφέροντος που αποτελεί τον πυρήνα της αρνητικής ΝΠ που πρέπει να αποφύγετε.
APA Reference
Vaknin, S. (2008, November 30). Narcissists, Narcissistic Supply And Sources of Supply, HealthyPlace. Retrieved on 2023, February 19 from https://www.healthyplace.com/personality-disorders/malignant-self-love/narcissists-narcissistic-supply-and-sources-of-supply
https://www.healthyplace.com/ by Sam Vaknin
Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη