Search

Οι ακόρεστες ανάγκες του ναρκισσιστή και η ναρκισσιστική προσφορά

Οι ναρκισσιστές διψούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Αν είστε σε στενή σχέση με έναν ναρκισσιστή, περιμένουν από εσάς να τους τροφοδοτήσετε. Ο όρος “ναρκισσιστική προσφορά” βασίζεται στην ψυχαναλυτική θεωρία που αφορά τις βασικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής τους ισορροπίας. Η απώλεια των απαραίτητων εφοδίων στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και σε μετέπειτα προσπάθειες να τα αποκτήσουν μέσω του εθισμού και άλλων μέσων.

Η ανεπάρκεια του εαυτού και των εσωτερικών πόρων των ναρκισσιστών τους κάνει να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τη μειωμένη αυτοεκτίμηση και το εύθραυστο εγώ τους. Επικυρώνουν τον εαυτό τους μόνο όπως αντανακλάται στα μάτια των άλλων.

Παρά το προσωπείο της αυτοπεποίθησης, του κομπασμού και της αυτοϊκανοποίησης, αποζητούν την προσοχή, τον σεβασμό και τον συνεχή θαυμασμό και στην πραγματικότητα φοβούνται ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Πώς οι ναρκισσιστές αποκτούν τις προμήθειές τους
Οι άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα προκειμένου να τους παρέχουν τον ανεφοδιασμό τους.

Ο Φρόιντ προσδιόρισε δύο κύριες οδούς για την εκπλήρωση των ναρκισσιστικών προμηθειών: Την επιθετικότητα και την προσέλκυση. Τελικά, τους ονόμασε σαδιστές και υποτακτικούς. Για να τους θαυμάσουν και να αποκτήσουν τις προμήθειές τους, οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης εντυπώσεων. Προσέρχονται χρησιμοποιώντας τη γοητεία τους, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, τον κομπασμό, την αποπλάνηση και τη χειραγώγηση. Η λήψη προσοχής και θαυμασμού ενισχύει τον αδύναμο εαυτό τους και την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Χειραγωγούν και προσπαθούν να ελέγξουν τι σκέφτονται οι άλλοι προκειμένου να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους, καθιστώντας τους ναρκισσιστές συν-εξαρτημένους από την αναγνώριση των άλλων. Αν αρνηθείτε να τους παρέχετε αυτό που θέλουν και χρειάζονται, καταφεύγουν στα δευτερεύοντα μέσα τους: Επιθετικότητα με ναρκισσιστική κακοποίηση. Πηγαίνουν στην επίθεση, σας επιτίθενται και σας υποτιμούν. Με το να σας υποτιμούν, στα μάτια τους, η αυτοεικόνα τους αναβαθμίζεται.

Στις σχέσεις, μπορεί να γίνουν σαδιστές. Καθώς η κακοποίησή τους κλιμακώνεται, οι σύντροφοι και οι συνεργάτες τους γίνονται παθητικοί και υποτακτικοί για να αποφύγουν να δεχτούν επίθεση και να διατηρήσουν τη σχέση. Αναλαμβάνοντας έναν υποτακτικό ρόλο, εγκαθιδρύετε, μια ανθυγιεινή δυναμική στις σχέσεις με έναν ναρκισσιστή.

Τύποι ναρκισσιστικής προσφοράς
Επειδή η αίσθηση του εαυτού τους καθορίζεται από το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς, οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν τις σχέσεις για την αυτοενίσχυση. Όλοι πρέπει να τους ταΐζουν. Επιπλέον, επιδιώκουν την επικύρωση και την προσοχή στη δημόσια και επαγγελματική τους ζωή. Οι άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα προκειμένου να παρέχουν την τροφοδοσία τους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται συνεχείς φιλοφρονήσεις ή χειροκροτήματα, περισσότερο κύρος και χρήματα ή να ελέγχουν την εμφάνισή τους στον καθρέφτη πολλές φορές την ημέρα. Μερικά παραδείγματα ναρκισσιστικής προσφοράς είναι τα εξής:

• Έπαινος και κομπλιμέντα
• Επιτεύγματα και επαγγελματική επιτυχία (ακόμη και αν με εξαπάτηση ή χρήση ανήθικων μέσων)
• Οικονομικό κέρδος με κάθε μέσο
• Σύμβολα κύρους, όπως ένα μεγάλο σπίτι, μια χρυσή τουαλέτα, ένα ακριβό αυτοκίνητο, φαγητό και ξενοδοχεία 5 αστέρων
• Γνωριμίες με διασημότητες, δημόσια πρόσωπα και άλλους ανθρώπους και θεσμούς υψηλού κύρους
• Φορώντας επώνυμες μάρκες και ακριβά αξεσουάρ και κοσμήματα
• Κερδίζοντας
• Χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή άλλων εξαρτήσεων
• Σεξ
• Πρόκληση διαφωνιών, συναισθηματικών αντιδράσεων και χάους
• Λήψη βραβείων
• Προσοχή στις ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Να θαυμάζεται και να αγαπιέται από ρομαντικούς συντρόφους
• Να έχει έναν σύντροφο που είναι επιθυμητός από τους άλλους, όπως μια σύζυγος τρόπαιο ή μια σημαίνουσα ή επιτυχημένη σύζυγος
• Εκφράσεις ευγνωμοσύνης

Οι ακόρεστες ανάγκες του ναρκισσιστή

Για έναν ναρκισσιστή, όπως και για έναν τοξικομανή, προέχει η επιβίωση. Λαχταρούν την αναγνώριση και έχουν μια ακόρεστη ανάγκη να τους θαυμάζουν. Ο ψυχαναλυτής Heinz Kohut παρατήρησε ότι οι ναρκισσιστές πελάτες του υπέφεραν από βαθιά αποξένωση, κενό, αδυναμία και έλλειψη νοήματος. Κάτω από την επιφάνεια, δεν διέθεταν επαρκείς εσωτερικές δομές για να διατηρήσουν τη συνοχή, τη σταθερότητα και μια θετική εικόνα του εαυτού τους που να υποστηρίζει μια σταθερή ταυτότητα.

Οι πρώιμες απώλειες, το κενό και οι ανάγκες των ναρκισσιστών είναι τόσο μεγάλες και επώδυνες που όταν δεν εκπληρώνονται, αποσυντίθενται ψυχικά. Έτσι, η ανάγκη τους για την τροφοδοσία τους είναι ατελείωτη. Απαιτούν συνεχή διαβεβαίωση από τους γύρω τους, αλλά, όπως ένα παράσιτο, όσο κι αν τους δώσεις, ποτέ δεν είναι αρκετό για να γεμίσει το κενό τους και να ικανοποιήσει την πείνα τους. Η ανάγκη τους είναι συνεχής και αμείλικτη. Σαν βαμπίρ που είναι νεκροί μέσα τους, οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται και απομυζούν τους γύρω τους. Μόλις η γοητεία τους εξαντληθεί, παρατηρήστε αν αισθάνεστε εξαντλημένοι γύρω από έναν ναρκισσιστή.

Αν συνεχίσετε να θυσιάζετε τον εαυτό σας γι’ αυτούς, θα νιώσετε κι εσείς άδειοι και νεκροί. Μπορεί να αρχίσετε να βιώνετε πώς ήταν γι’ αυτούς να έχουν έναν επιθετικό, ψυχρό ή μη διαθέσιμο ναρκισσιστή γονέα. Ο βρικόλακας Lestat της Anne Rice στην Τριλογία των Βρικολάκων είχε μια τέτοια συναισθηματικά κενή μητέρα, η οποία δέθηκε αφοσιωμένα μαζί του και τον χρησιμοποίησε για να επιβιώσει.

Το να προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις μοιάζει άχαρο, σαν να προσπαθείς να γεμίσεις ένα απύθμενο πηγάδι. Η τρύπα είναι το εσωτερικό τους κενό, το οποίο αγνοούν, αλλά περιμένουν από τους άλλους να το γεμίσουν. Φυσικά, αυτό είναι αδύνατο. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην ικανοποίηση των δικών σας αναγκών και στη θεραπεία του δικού σας κενού.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://original.newsbreak.com/ by Darlene Lancer, Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας, Συγγραφέας

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close