Search

Το ΕΚΤ δίπλα στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με ισχυρό θεσμικό ρόλο

«Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα» επιδιώκουν οι φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου.

Επιστήμη Έρευνα Καινοτομία Τεχνολογία

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, πραγματοποίησε εκδήλωση, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων και φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου. Κεντρικό σύνθημα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Να κλείσει το χάσμα στη φροντίδα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Γενική Γραμματέας Δημόσια Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Στη συζήτηση, που είχε στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναδείχθηκαν η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, οι ανισότητες στη πρόσβαση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, στις υπηρεσίες υγείας, η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και η ανάγκη δημιουργίας συνεργείων μεταξύ οργανισμών και φορέων σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) βρίσκεται δίπλα στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και στους σκοπούς της με ισχυρό θεσμικό ρόλο. Είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για την Αποστολή για τον Καρκίνο και τη Θεματική της Υγείας (Cluster 1) στον Ορίζοντα Ευρώπη, το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία, και εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο «ECHoS – Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies» που υποστηρίζει τη δημιουργία και ανάπτυξης κόμβων για τον Καρκίνο σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η αντιμετώπιση του Καρκίνου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτών για την κατανόηση, την πρόληψη, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Στο ΕΚΤ επιδιώκουμε την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας και ειδικότερα των ερευνητικών ομάδων που δίνουν τη δική τους μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Με ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών δικτύωσης και εξωστρέφειας, συμβουλευτικής καθοδήγησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση και την αναβάθμιση των ελληνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Η Αποστολή για τον Καρκίνο

Η Αποστολή για τον Καρκίνο (Cancer Mission) ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan) που εγκρίθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021, και στοχεύει στη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για όσους έχουν προσβληθεί από καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία από τις Αποστολές (Missions) του Ορίζοντα Ευρώπη, που αποτελούν διεπιστημονικές δέσμες δράσεων με φιλόδοξους αλλά επιτεύξιμους στόχους, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κοινωνικών προκλήσεων.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταγραφή και ανάλυση της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, υποστηρίζει την υλοποίηση έργων που συνεχίζονται και στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020. Το ΕΚΤ είναι βασικό μέλος του δικτύου των ΕΣΕ για το Health (ΗΝΝ3.0), για το Digital στον Ορίζοντα Ευρώπη, (Ideal-ist), για το Industry (NCP4Industry) και για το MSCA (MSCA-NET).

Το ΕΚΤ είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει ενεργά στο DIH Expert Group της Eυρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το EKT είναι ο συντονιστής του ελληνικού κόμβου EIT Health στην Ελλάδα. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του EEN, του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των ΕΣΕ, λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για τη διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ΕΚΤ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close