Ελληνικό κάλλος και λάμψη είχαν τη χαρά να θαυμάσουν όσοι παρευρέθησαν τη βραδιά της Παρασκευής 4 Ιουλίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πέτρου Μ. Νομικού στην ανυπέρβλητη Σαντορίνη, όπου τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, υπό την αιγίδα του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Αριστοτέλης» διοργάνωσαν την εκδήλωση Πολιτισμού «Η Διαχρονική γυναίκα της Θήρας – Η Ελληνίδα του Κάλλους». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η Έκθεση ζωγραφικής «Επιρροές από φαγιούμ» της ζωγράφου Χριστίνας Κωστοπούλου.
Η Γενική Γραμματέας, Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία επιμελήθηκε το concept της εκδήλωσης, ανέφερε για την εκδήλωση: «Ήταν μια γιορτή για τον Πολιτισμό, την Αρχαιολογία και την Ελλάδα. Προβλήθηκε η μνημειακή ζωγραφική της προϊστορικής Θήρας μέσα από την ανακάλυψη των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου με τις Σαντορινιές του 17ου αιώνα π.Χ., που αποτελούν αρχαιολογικό θησαυρό.
Καλλονές εθελόντριες, «αναδυόμενες» από τις τοιχογραφίες, αναβίωσαν τις αρχαίες Θηραίες κι ανέδειξαν την περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης, την ενδυμασία, τα περίτεχνα κοσμήματα, τον τρόπο ζωής και την αξιόλογη θέση των γυναικών εκείνης της εποχής, καθώς και τα προϊόντα διατροφής που ταξιδεύουν από το χθες στο σήμερα. Οι εθελοντές που συμμετείχαν, ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους από το παρόν στο παρελθόν, μέσα από τη θεατρική δραματοποίηση, τη χοροκίνηση, τον αρχαιοελληνικό χορό και το μουσικό πρόγραμμα.
Η Βίκυ Μπαφατάκη σε σενέντευξη στο santonews.com
Προβλήθηκε το κάλλος, τόσο της ψυχής όσο και της εμφάνισης. Το κάλλος που χαρίζει συμπαντική αρμονία. Θελήσαμε να δώσουμε κι ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία, ώστε να συντηρήσουν τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου που σήμερα ασφυκτιούν κλεισμένες σε αποθήκες 4 ολόκληρα χρόνια και να σκύψουν πάνω από τις ανασκαφές που θα φέρουν στο φως μοναδικά κληροδοτήματα».
Όλγα Πετρίδου, Νίκη Δελή και Αγγελική Τριάντη στο θεατρικό δρώμενο
Το πολιτιστικό γεγονός τίμησε με την παρουσία του ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Βραβείων Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος δήλωσε πως: «Δεν είμαι εδώ με την ιδιότητα της Επιτροπής των Βραβείων Sciacca. Είμαι με την ιδιότητα του του Κρητικού. Διότι, οι Κρήτες και οι Σαντορινιοί προέρχονται από την ίδια μήτρα, από τον Μινωικό Πολιτισμό. Είμαι εδώ για την ομορφιά.
H σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής & η Βίκυ Μπαφατάκη
Ο πρώτος νόμος, ο νόμος των Μινωιτών, ήταν να είσαι όμορφος, να είσαι εύμορφος, να καλλωπίζεσαι, να είσαι ευχάριστος εις την θέαν των άλλων, αλλά κυρίως, πράγμα που το ξεχνάνε οι σημερινοί πολιτισμοί, να είσαι αρμονικός με το σύμπαν. Ο εύμορφος για τους Μινωίτες ήταν η ανθρώπινη ύπαρξη. Ο καθένας μας να μπορεί να ενταχθεί στην συμπαντική αρμονία, διότι τότε μόνο μπορεί να είναι χρήσιμος ο καθένας στον εαυτό του και στους άλλους».
Η Δ/ντρια Marketing της Dior, Κατερίνα Αντωνάκου, ο Burak Hakki, η make up artist Δέσποινα Τσούλφα, η Νίκη Δελή και η Φύλλια Ντζιούνη
Ο γνωστός ηθοποιός Burak Hakki έδωσε το παρόν στην εκδήλωση και τόνισε πως: «Υπέροχες στιγμές, υπέροχοι άνθρωποι στην Σαντορίνη. Είμαι χαρούμενος που συμμετείχα στην εκδήλωση των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca για την αρχαία Ελληνίδα γυναίκα και τη διαχρονική ομορφιά της, που πραγμαγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη. Ευχαριστώ τα Βραβεία και ιδιαίτερα την κ. Βίκυ Μπαφατάκη, που με προσκάλεσε σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που είμαι εδώ. Σας εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι, γεμάτο υγεία και πλούτο στην καρδιά».
Λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μπροστά στους πάγκους με τα προϊόντα της Σαντορίνης από τον Στέλιο Διακορόνια. Διακρίνονται ο Scott Campbell, o Εκπαιδευτικός Μπάμπης Δαρζέντας, Ο Τάσος Θεοδωρακέας, Ο Μανώλης Σιγάλας, Υπεύθυνος του Συνεδριακού Κέντρου Πέτρος Μ. Νομικός και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Τραγουδά ο Αντώνης Μουσαδές.
Η ζωγράφος και μέλος των Βραβείων Χριστίνα Κωστοπούλου έλαβε μέρος στην εκδήλωση με την Έκθεση ζωγραφικής «Επιρροές από φαγιούμ» και ανέφερε ότι: «Η ιδέα για την εκδήλωση Πολιτισμού για την αρχαία Θηραία αρχικά συλλήφθηκε από έναν άνθρωπο και στην πορεία ενωθήκαμε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών για την πραγματοποίησή της. Η περίοδος της προετοιμασίας είχε αγώνα, χαρά, γνωριμίες με όμορφους ανθρώπους, δημιουργία… Το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν η ανταμοιβή των κόπων όλων μας. Ένιωσα υπέροχα που συνείσφερα και είμαι ευγνώμων στην Βίκυ Μπαφατάκη, που μου έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου. Ουσία έχει ότι η προσφορά και ο εθελοντισμός μοιράζει ευτυχία τόσο σε αυτόν που εισπράττει, όσο και σε εκείνον που προσφέρει με την καρδιά του. Όλοι μπορούμε, αν θέλουμε, να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο και στον τόπο μας.
Η Χριστίνα Κωστοπούλου με τον ηθοποιό Burak Hakki & τη Βίκυ Μπαφατάκη
Μελετώντας την ιστορία της αρχαίας Θηραίας και παρατηρώντας τη μορφή της στις τοιχογραφίες, εντυπωσιάστηκα, που καλλώπιζε τον εαυτό της και χρησιμοποιούσε τα φυσικά αγαθά, τα πετρώματα του ηφαιστείου για να τα μετατρέψει σε καλλυντικά. Επηρεασμένη από την καλλονή προϊστορική Σαντορινιά σε συνδυασμό με τη γυναίκα της αρχαίας Αιγύπτου και τη σημερινή, δημιούργησα, ζωγράφισα και στόλισα τη γυναίκα των φαγιούμ μου. Στα έργα τέχνης μου η γυναίκα είναι όμορφη, άσχημη, χαρούμενη, πονεμένη, νεαρή, ηλικιωμένη…
H ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου & ένα από τα έργα της
Η γυναίκα είναι όμορφη από τη φύση της. Εκείνη που αγαπά κι αποδέχεται τον εαυτό της, ακόμη κι όταν ο χρόνος εμφανώς φθείρει το σώμα της, είναι όμορφη μέσα της. Αυτήν ακριβώς την εικόνα της γυναίκας προσπάθησα να περάσω στη δουλειά μου. Αξίζει, τέλος, να αναφέρω ότι εμπνευσμένη από το κόσμημα «το λουλούδι του ηφαιστείου» του Γιώργου Πονηρού, κέντησα με φύλλο από ασήμι το περιδέραιο, που στολίζει το λαιμό της γυναίκας σε ένα από τα φαγιούμ μου».
Η ζωγράφος Χριστίνα Κωστοπούλου ζωγράφισε στο λαιμό της γυναίκας κόσμημα που σχεδίασε ο κοσμηματοποιός Γιώργος Πονηρός. Το πραγματικό κόσμημα συνόδευε το φαγιούμ.
Ο αμερικανός συγγραφέας και μέλος των Βραβείων Scott Campbell δήλωσε ενθουσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία και την εκδήλωση. Αισθάνθηκε μεγάλη τιμή, που έδωσε το παρόν κι είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο χρόνο βιώνοντας από κοντά τον Πολιτισμό της Ελλάδας, να αγκαλιάσει την ελληνική ιστορία, την φιλοσοφία και να ζήσει από κοντά τον απαράμιλλο τρόπο ζωής των Ελλήνων που ζουν στο σήμερα και κυρίως με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπό τους.
Νίκη Δελή, Scott Campbell, Βίκυ Μπαφατάκη και Αντώνης Μουσαδές
Ο Αρχιτέκτονας και Εκπρόσωπος Αν. Ελλάδας, Αντώνης Γιαννικουρής σημείωσε πως: «Το Κάλλος συναντά τον πολιτισμό… σημείο συνάντησης η πανέμορφη Σαντορίνη…
Η ταύτιση ενός νησιού με την καλαισθησία και κυρίως με την ομορφιά, είναι το αποτέλεσμα μιας αντίληψης, που χαρακτηρίζει την τοπική κοινωνία σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Ποιός θα ήταν εκείνος, που όταν θα μιλούσε για το νησί της Σαντορίνης, δεν θα έφερνε στο μυαλό του το κάλλος; Η Διαχρονική γυναίκα της Θήρας – Η Ελληνίδα του Κάλλους, έρχεται να μας αφυπνίσει και να μας υπενθυμίσει τα σημαντικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Αρχιτέκτονας Αντώνης Γιαννικουρής με τη ζωγράφο Χριστίνα Κωστοπούλου
Η εκδήλωση που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία στην ειδυλλιακή Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Νομικός, ανέδειξε όλα αυτά τα στοιχεία, που αποτελούν τα συστατικά του αρχαίου ελληνικού ιδεώδους. Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν και διδάχθηκαν από αυτήν την αφήγηση, που αφορούσε την ιστορία της ελληνικής ομορφιάς…»
Ο Τάσος Θεοδωρακέας και ο Γιάννης Σμαραγδής
O Τάσος Θεοδωρακέας, Συντονιστής Οργάνωσης Εκδηλώσεων Ελλάδας δήλωσε: «Η ανάδειξη του κάλλους της αρχαίας Σαντορινιάς και όλη η γνώση, που αποκτήσαμε για τον μεγάλο πολιτισμό του 17ου αιώνα ήταν για όλους εμάς, που οργανώσαμε την εκδήλωση, ένα βήμα για να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τον τόπο μας και να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας. Όλοι αυτοί οι θησαυροί, που κρύβονται είτε μέσα στις τοιχογραφίες είτε μέσα στα αρχαιολογικά ευρήματα, πρέπει να βγουν στο φως και με απόλυτο σεβασμό να τους αγκαλιάσουμε και να τους σεβαστούμε, όπως τους «πρέπει».
Ο τραγουδοποιός Αντώνης Μουσαδές ταξίδεψε από την Ξάνθη των 1.000 χρωμάτων, για να συμβάλλει από την σκοπιά του στην εκδήλωση Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι: «Καταρχάς, έμεινα έκπληκτος μόλις είδα την μοναδική σε ομορφιά Σαντορίνη, που σου προκαλεί δέος. Χάρηκα πάρα πολύ, που συνεργάστηκα με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Αντιλαμβανόμενος την ιστορία της αρχαίας Σαντορινιάς, και την αναπαράσταση στο σήμερα, εντυπωσιάστηκα με το πως έφεραν εις πέρας όλη την εκδήλωση οι διοργανωτές, τη δουλειά που έκαναν με τα κείμενα, την ενδυμασία, το μακιγιάζ και όλο το στήσιμο. Από όλο αυτό πήρα και ’γω τη δύναμη να τραγουδήσω με αγάπη για όλους. Μετά από μέρες που έφυγα, ακόμη την Σαντορίνη σκεφτόμουν».
Ο τραγουδοποιός Αντώνης Μουσαδές
Το Σαντορινιό μουσικό σύνολο Parfe ψυχαγώγησε μαζί με τον Αντώνη Μουσαδέ τους παρευρισκομένους. Ο Μανώλης Φύτρος, μέλος από το συγκρότημα, μίλησε για την συμμετοχή του στην εκδήλωση: «Ήταν μια εμπειρία για μας. Ήταν πολύ συγκινητικές στιγμές. Υπήρχαν πολύ ωραίες ανθρωπιστικές εικόνες. Ζεστό κλίμα από ανθρώπους διαφόρων τάξεων. Νιώσαμε σαν μια οικογένεια.
To συγκρότημα Parfe, o Mανώλης Φύτρος με τον Burak Hakki & τον Αντώνη Μουσαδέ
Πρώτη φορά βιώνω διαφορετικά τον τόπο μου. Ευχαριστώ όλους τους παράγοντες των Βραβείων, που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση, δίνοντάς μου να καταλάβω την εικόνα της γυναίκας της αρχαίας Σαντορίνης. Ήταν πολύ σπουδαίο και παράλληλα ορθόδοξο. Ευχαριστώ τα μέλη της ορχήστρας Parfe, τον κ. Γιάννη Μπλαφρά και τους υπόλοιπους συνεργάτες, που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Βίκυ Μπαφατάκη και στον κ. Τάσο Θεοδωρακέα για την τιμή».
Η Φιλόλογος & Υπεύθυνη Οργανωτικού Διεθνών Σχέσεων Κατερίνα Νίκου δήλωσε: «Με πολλή συγκίνηση και σεβασμό προσπαθήσαμε να ψηλαφίσουμε την Ιστορία και τη ρίζα αυτού του αφάνταστα ενεργειακού χώρου, της Σαντορίνης και να αναδείξουμε το κάλλος της προϊστορικής Θηραίας. Ευχαριστώ τους ανθρώπους, όπως η Βάσια Τζοτζοπούλου, ο Διονύσης Ζαχαρόπουλος, ο Μανώλης Σιγάλας, ο Γιώργος Πονηρός και άλλοι, που εθελοντικά και ανιδιοτελώς βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα».
Η Κατερίνα Νίκου και ο Δημήτρης Μπέσσιας
O Βαγγέλης Μαθάς, Δ/ντής Φωτογραφίας και Υπεύθυνος ΜΜΕ ανέφερε: «Ήταν ένα ξεχωριστό θέαμα και παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα πολιτισμού η παράσταση με τις γυναίκες της αρχαίας Θήρας. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε παραδείγματα μιας αληθινής προσπάθειας ανάκλησης της ιστορίας μας, που δεν αξίζει να είναι θαμμένη και φιλίας των λαών».
Η χορεύτρια Νίκη Δελή, ο Βαγγέλης Μαθάς και ο τραγουδοποιός Αντώνης Μουσαδές
Τα μέλη των Βραβείων Νίκη Χοτζούδη και Χαρά Αννίνου, που παρέστησαν στην εκδήλωση ανέφεραν:
Γκόλφω Μυτιληναίου, Γιάννης Σμαραγδής & Νίκη Χοτζούδη
Νίκη Χοτζούδη, Διαφημίστρια: «Η ζωή είναι σύντομη…. Η τέχνη απέραντη… Η ευκαιρία στιγμιαία…… Είναι τα τρία πράγμα που πήρα μαζί μου φεύγοντας από την εκδήλωση τις Σαντορίνης. Νιώθω περήφανη μια και είχα την τιμή να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους, όπως είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, η σχεδιάστρια Βάσια Τζοτζοπούλου, ο ηθοποιός Burak Hakki, ο συγγραφέας Scott Campbell και η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων “Giuseppe Sciacca” Βασιλική Μπαφατάκη. Η ελληνίδα Dama του Τάγματος των Ιπποτών του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, η φίλη μας, που για ακόμη μια φορά κατάφερε να μας ταξίδεψε στην διαχρονική γυναίκα της Θήρας, στην Ελληνίδα του κάλλους. Συγχαρητήρια στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, που οργάνωσαν αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση».
Aντώνης Γιαννικουρής, Burak Hakki, Χαρά Αννίνου & Scott Campbell
Χαρά Αννίνου, Εκτελωνίστρια: «Οι εκδηλώσεις των Βραβείων G. Sciacca στη Σαντορίνη στις 4/7/14 χάρισαν σε όλους τους παρευρισκόμενους μια υπέροχη βραδιά. Η αναβίωση της Θηραίας γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων μέχρι σήμερα έκανε εμάς τους Έλληνες περήφανους για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η έκθεση ζωγραφικής «Επιρροές από φαγιούμ» της καλής φίλης Χριστίνας Κωστοπούλου έκαναν την βραδιά υπέροχη. Ήταν μεγάλη μου τιμή, που ήμουν και εγώ εκεί και να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν».
Επιμέλεια: Αγγελική Τριάντη