Μια κοινότητα στη Ρωσία εργάζεται τεχνολογικά για να συμβεί αυτό.
Η νευροβιολόγος και οπαδός του διανθρωπισμού Olga Levitskaya φωτογραφίζεται μετά από μια εκδήλωση στο Μουσείο Κοσμοναυτών της Μόσχας για να συγκεντρώσει χρήματα για το CyberSuit. Η Levitskaya φορούσε ένα πρωτότυπο κοστούμι που θεωρητικά αποκαθιστά τους ασθενείς μετά από τραυματισμούς. Προορίζεται να είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό το 2020, μόλις εισέλθει στην αγορά. Σήμερα κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια στις ΗΠΑ.
Σε μια μικρή, λευκή αποθήκη δύο ώρες βόρεια της Μόσχας είναι 56 νεκροί που πριν πεθάνουν ήλπιζαν να ζήσουν και πάλι. Τα σώματά τους είναι ανάποδα, το αίμα τους αποβάλλεται πλήρως από τις αρτηρίες τους, καθώς περιμένουν βυθισμένοι σε υγρό άζωτο – 196 βαθμών Κελσίου για τα επόμενα 100 χρόνια.
Αυτό που περιμένουν είναι μια νέα ζωή ή μια συνέχεια αυτής που ήδη ζούσαν. Πολλά από τα σώματα ανήκουν σε ανθρώπους που έφθασαν στο τέλος της ζωής τους συνήθως σε προχωρημένη ηλικία. Πήραν την απόφαση να κρυοσυντηρηθούν πριν πεθάνουν ή σε ορισμένες περιπτώσεις, η οικογένειά τους υπέγραψε τα χαρτιά και κατέβαλε τα 36.000 δολάρια για να παγώσει το σώμα του αγαπημένου τους προσώπου (ή $ 18.000 μόνο για το κεφάλι τους). Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα να επεκταθεί με την εξέλιξη της επιστήμης στον 22ο αιώνα.
Photograph by Giuseppe Nucci
Το Μνημείο των Κατακτητών του Διαστήματος στη Μόσχα είναι ένα εικονικό σύμβολο για το ρωσικό κοσμικό κίνημα, του οποίου οι οπαδοί πιστεύουν ότι η αθανασία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας. Ο Κωνσταντίνος Τσιολκόφσκι, ένας επιστήμονας πυραύλων που θεωρείται ιδρυτικός πατέρας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, ήταν κοσμικός.
Στη ρωσική εθνική βιβλιοθήκη, η Olga Salomino ετοιμάζει έγγραφα που ανήκουν στον Νικολάι Φεντόροβιτς Φεντόροφ ενώ στέκεται κάτω από το πορτρέτο του. Ο Φεντόροφ ίδρυσε τον κοσμισμό τον 19ο αιώνα.
Χώρος που ανήκει στην εταιρεία κρυοσυντήρησης KrioRus περιέχει τρεις κρυογονικές δεξαμενές. Το KrioRus έχει κρυοσυντηρήσει 56 ασθενείς εκτός από κρυοσυντήρηση οργάνων, ζώων και δειγμάτων DNA.
Ο Βαλερί Μπόρις, πρώην καθηγητής τέχνης και ενεργό μέλος του ρωσικού κινήματος του κοσμισμού, εκτελεί κήρυγμα για τον Federov στον κήπο του, τον οποίο ονομάζει “Παράδεισο Ανάστασης”.
Photograph by Giuseppe Nucci
Ο Ivan Stepin, αναπληρωτής διευθυντής της KrioRus και μέλος του μετανθρωπιστικού κινήματος, επιβλέπει την πλήρωση μιας δεξαμενής κρυοσυντήρησης κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνάντησης συντήρησης.
Photograph by Giuseppe Nucci
Οι μετανθρωπιστές Alexey Samykin και Igor Trapeznikov διεξάγουν μια επίδειξη κρυοσυντήρησης σε ένα μανικίνι ενώ κινηματογραφείται για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ το εσωτερικό της έδρας του KrioRus. Μπορεί να πάρει από τέσσερις έως οκτώ ώρες για να αντικατασταθεί το αίμα ενός ασθενούς με το κρυογονικό υγρό. Η διαδικασία πραγματοποιείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.
Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των επιπέδων κρυογονικού υγρού σε σώματα που υποβάλλονται σε κρυοσυντήρηση, βρίσκεται σε ένα τραπέζι μέσα στα κεντρικά γραφεία της KrioRus.
Το σώμα ενός ασθενούς KrioRus βρίσκεται μέσα στο χώρο του hangar μετά την άφιξή του από την Ιταλία. Η κρυοσυντήρηση ολόκληρων οργανισμών κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια, ενώ μόνο ένας εγκέφαλος κοστίζει περίπου το μισό.
Ο μετανθρωπιστής Alexey Turchin φωτογραφίζεται στο διαμέρισμά του. Ο Turchin είναι ο ιδρυτής της Digital Immortality Now, μιας εταιρείας που ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικού AI ικανό να αναπαράγει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Ο Turchin κρυοσυντήρησε τον εγκέφαλο της μητέρας του στο KrioRus και υπέγραψε παρόμοια συμφωνία σχετικά με τη δική του κρυοσυντήρηση.
Ένας τεχνικός της KrioRus φορά μια μάσκα αερίου προτού εισέλθει σε ένα θάλαμο ψύξης για να προετοιμάσει ένα σώμα για ενδεχόμενη εμβάπτιση σε υγρό άζωτο. Τα σώματα καλύπτονται πρώτα με ξηρό πάγο για να μειώσουν ομοιόμορφα τη θερμοκρασία του σώματος στους -78 ° C. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, καθώς οι ατμοί του διοξειδίου του άνθρακα από τον ξηρό πάγο μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.
Ο Danila Medvedev, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού μετανθρωπιστικού κινήματος και συνιδρυτής του KrioRus, εργάζεται στο πρόγραμμα Nanolab με στόχο την παραγωγή ενός συστήματος λογισμικού που θα επιτρέπει τoν άμεσο ‘χειρισμό των ατόμων’ σε ένα εικονικό περιβάλλον.
Η ομάδα στην Polistena Human Criopreservation στην Ιταλία προετοιμάζει ένα σώμα που θα αποσταλεί στη Ρωσία. Η KrioRus συνεργάζεται με εταιρείες εκτός Ρωσίας για την προώθηση της κρυοσυντήρησης και την παροχή κατάρτισης.
Οι κοσμιστές που συγκεντρώθηκαν στο μουσείο Federod και στη βιβλιοθήκη αναφέρουν μια προσευχή για την τρίτη επέτειο του θανάτου της Σβετλάνα Σέμενοβα. Η Σέμενοβα ίδρυσε το μουσείο και υπήρξε σημαντικό μέλος της ομάδας.
Μια φωτογραφία της Σβετλάνα Σέμενοβα βρίσκεται στον τάφο της στην τρίτη επέτειο… του θανάτου της. Το DNA της Semenova κρυοσυντηρείται στη μονάδα KrioRus.
Η αναμονή για την πρόοδο της έρευνας είναι η λογική πίσω από την κρυοσυντήρηση και, σε γενικές γραμμές, μια κοσμοθεωρία γνωστή ως μετανθρωπισμός. Ένα πρόσωπο που πεθαίνει από καρκίνο ή καρδιακή νόσο θα μπορούσε λογικά να αναβιώσει σε ένα μέλλον, όταν τέτοιες παθήσεις δεν θα υπάρχουν πλέον. «Πιστεύουν στην πρόοδο της τεχνολογίας», λέει ο Giuseppe Nucci, Ιταλός φωτογράφος που επισκέφθηκε μετανθρωπιστές και ταξίδεψε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας KrioRus με βάση τη Ρωσία. «Ελπίζουν ότι κάποιος θα τους ξυπνήσει».
Αυτή η ελπίδα, ότι το μέλλον θα εξοντώσει τα δεινά του παρόντος, είναι τόσο παλιά όσο και οι πρώτοι πολιτισμοί. Ο Ρώσος φιλόσοφος Νικολάι Φεντόροβιτς Φεντόροφ βοήθησε να δημιουργηθεί ένα κίνημα στις αρχές του 20ου αιώνα, γνωστό ως κοσμισμό, που είχε την ρίζα του στην ιδέα ότι, δεδομένου του άφθονου χρόνου, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να νικήσουν το κακό και το θάνατο. Αν η ανθρώπινη διάρκεια ζωής ήταν πολύ μικρή, τότε η απλή λύση ήταν να επεκταθεί ακόμα και μετά το θάνατο, και να ανασταλεί η αποσύνθεση του ανθρώπινου σώματος.
Photograph by Giuseppe Nucci
Οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου υγρού αζώτου και ξηρού πάγου στα περίχωρα της Μόσχας καλύπτονται από ομίχλη ενώ γεμίζουν τις δεξαμενές υγρού αζώτου. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τους πρώην υπαλλήλους της KrioRus και τώρα είναι ο κύριος προμηθευτής τους.
Έπειτα από έναν αιώνα, ο κοσμισμóς του Fedorov μετασχηματίζεται στον μετανθρωπισμό, δηλαδή στην ιδέα ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς των σύγχρονων ανθρώπων. Ο μετανθρωπισμός του 21ου αιώνα έχει ρίζες στη Ρωσία, αλλά έχει πλοκάμια σε όλο τον κόσμο. Από τα 56 κατεψυγμένα σώματα στην KrioRus, σχεδόν το ένα τέταρτο είναι αλλοδαποί, μια χούφτα Ιταλοί και Ουκρανοί, ένας Αμερικανός και ένας Ισραηλινός. Υπάρχουν επίσης 22 κατοικίδια ζώα συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γάτων και τουλάχιστον ενός τσιντσιλά.
“Όλοι όσοι είναι μετανθρωπιστές δεν θέλουν να κρυοσυντηρηθούν, οι περισσότεροι από αυτούς ενδιαφέρονται απλώς για την τεχνολογία”, λέει ο Nucci. Το Cryonics, επίσης, δεν είναι το μοναδικό εργαλείο του μετανθρωπισμού, αν και ξεχωρίζει ως η πιο αξιόπιστη τεχνολογία για να σταματήσει ένα σώμα από την αποσύνθεση. Ο Τζέιμς Μπέπτφορντ, ο πρώτος άνθρωπος που κρυοσυντηρήθηκε, πέθανε από καρκίνο των νεφρών το 1967. Το σώμα του παραμένει κατεψυγμένο σε μια εγκατάσταση της Αριζόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, 51 ολόκληρα χρόνια.
Εκτός από τις ταινίες, όμως, δεν υπάρχει ακόμα ένα άτομο με επιτυχημένη κρυογονική αναζωογόνηση, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι το επιφανές μέλλον της αθανασίας δεν έχει φτάσει ακόμη.
Μετάφραση, επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος
Πηγή: https://www.nationalgeographic.com
Written by Daniel Stone