Search

22 πληροφορίες για τον ηθοποιό Clint Eastwood

Μεγαλώνοντας, η μητέρα του Clint Eastwood είπε για τον ψηλό και όμορφο γιο της, είναι κρίμα που δεν γεννήθηκε πλούσιος… στην πορεία όμως απέκτησε με σκληρή δουλειά περίπου 375 εκατομμύρια δολάρια.

Γεννημένος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Eastwood μεγάλωσε με μια ανάδοχη οικογένεια, καθώς οι γονείς του έκαναν διάφορες δουλειές σε πολλά μέρη για να τα βγάλουν πέρα, ταξιδεύοντας κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Σήμερα 88 ετών, ο θρύλος του ανδρικού προτύπου στο Χόλιγουντ έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες όλων των εποχών και σκηνοθέτησε ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες του Χόλιγουντ. Αυτοί είναι οι 22 λόγοι που καθιστούν τον Clint Eastwood είδωλο σήμερα.

Αποβλήθηκε από το σχολείο

Ο Clint Eastwood με την τότε γυναίκα του Maggie στην πισίνα έξω από το σπίτι τους στο Hollywood. Φωτογραφία AP.

Η οικογένεια Eastwood εγκαταστάθηκε στο Piedmont της Καλιφόρνιας όλη τη δεκαετία του 1940. Εκεί, ο Eastwood πήγε στο λύκειο, μέχρι που αποβλήθηκε γιατί κατέστρεψε ένα βρεγμένο γήπεδο ποδοσφαίρου με το ποδήλατό του.

Ο Eastwood προφανώς και δεν νοιαζόταν. Μισούσε το σχολείο και είχε ήδη αποβληθεί κατά τη διάρκεια του λυκείου λόγω άσχημων βαθμών. Επιπλέον, εγγράφηκε στο Τεχνικό Λύκειο του Oakland, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές ότι αποφοίτησε.

Εργάστηκε σε πολλές παράξενες δουλειές 

Ο Clint Eastwood στο σπίτι του, 1960, εξετάζοντας τη νέα του κάμερα. Φωτογραφία David Smith / AP

Μετά το σχολείο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Eastwood έκανε δουλειές για τη δασοκομική υπηρεσία της Καλιφόρνια. Μετά την αποφοίτησή του, έκανε πιο παράξενες δουλειές. Κατασκεύαζε μέταλλο στην Χαλυβουργική, πωλούσε ομόλογα, δούλεψε σε τμήματα αεροσκαφών της Boeing, πακέταρε λαχανικά, περιπολούσε την παραλία ως ναυαγοσώστης, εργάστηκε σε εταιρεία κονσερβοποιίας, δούλεψε ως υλοτόμος στο Όρεγκον (όπου ένα ξύλο έπεσε πάνω του και έσπασε το γόνατο του).

Πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας 

Ο Clint Eastwood στο σπίτι του στο Los Angeles γεμίζοντας το όπλο του. 1962. AP PHOTO

Δεν πολέμησε και ούτε το θέλησε. Σύμφωνα με τον «Clint Eastwood: Μια βιογραφία» του Richard Schickel, ο Eastwood επιχείρησε να παραιτηθεί από το στρατό. Παρουσιάστηκε στο στρατολογικό γραφείο και ανέφερε πως πρόκειται να μπει στο κολέγιο. Μη θέλοντας να είναι στον στρατό στην πρώτη γραμμή – και πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου – ο Eastwood και ένας φίλος του με δόλιο τρόπο κατάφεραν να πάνε στο Fort Ord της Καλιφόρνια, αντί να φύγουν στο εξωτερικό.

Επέζησε από πτώση αεροσκάφους 

Ο Clint Eastwood με την γυναίκα του, Maggie, στην πισίνα του σπιτιού τους στο Hollywood. 1962. AP PHOTO

Ένα Σαββατοκύριακο, ο Eastwood αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στο Seattle σε ένα Beechcraft με δύο μοτέρ. Σύμφωνα με τον Schickel, τον βιογράφο, ήταν μια διαδρομή μέσα από την κόλαση.

Ο Eastwood έψαχνε να περάσει λίγο χρόνο με τη φίλη του και να δει τους γονείς του που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε, οπότε ο Eastwood τπροσπάθησε να την κλείσει με κάποια χαλαρά καλώδια. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια επερχόμενη καταιγίδα, ο πιλότος επέλεξε να πετάξει πάνω από αυτή, προκαλώντας έτσι απώλεια αέρα στην καμπίνα.

Το σύστημα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπου βρισκόταν ο Eastwood, δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ζαλίζεται. Βρήκε μια μάσκα οξυγόνου, αλλά δεν δούλευε. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα, οπότε ο πιλότος πέταξε μέχρι το λιμάνι Reyes για να πραγματοποιήσει προσθαλάσσωση. Ήταν επιτυχής, αλλά ο πιλότος και ο Eastwood – οι μόνοι δύο άνδρες στο αεροπλάνο – έπρεπε να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή. Δεν το γνώριζαν τότε, αλλά η θάλασσα ήταν γεμάτη από καρχαρίες. Ευτυχώς και οι δύο έφτασαν στην ακτή σώοι. Ίσως ήταν αυτό που ενέπνευσε τον Eastwood να πει μια παρόμοια ιστορία στη ταινία του 2016, “Sully”.

Εγκατέλειψε το Κολέγιο 

O Clint Eastwood στο αυτοκίνητο του, 1962. Σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων στο κολέγιο, στα τέλη του πρώτου χρόνου σπουδών το παράτησε για να γίνει ηθοποιός. AP PHOTO

Μετά τη θητεία του στο στρατό, ο Eastwood αποφάσισε να δώσει στον ακαδημαϊκό του ορίζοντα άλλη μια ευκαιρία. Είχε γίνει δεκτός στο Los Angeles City College και επέλεξε ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οι σπουδές διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο μέχρι να αποχωρήσει, ώστε να κυνηγήσει την τύχη του με την υποκριτική.

Ως νέος ηθοποιός δεν είχε ιδέα πως να ερμηνεύσει τους ρόλους

Clint Eastwood με τον Slim Pickens, στα γυρίσματα της ταινία τους 1965 με τίτλο “Rawhide”. AP PHOTO

Ο Eastwood είχε ένα φίλο στο Fort Ord ο οποίος είχε επαφές με το Χόλιγουντ και το 1953 συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Universal Studios, τον Arthur Lubin, ο οποίος επηρεάστηκε θετικά από την εξωτερική του εμφάνισή. Αλλά ο Eastwood δεν είχε ιδέα πώς να μιλήσει, να κινηθεί ακόμα και να σταθεί. Ευτυχώς αυτός ο διευθύνων σύμβουλος εργαζόταν για ένα νέο στούντιο παραγωγής που αναζητούσε και εκπαίδευε νέα ταλέντα. Ο Eastwood προσλήφθηκε με μια προσωρινή επταετή εκμάθηση έναντι 75 δολαρίων την εβδομάδα.

Ο Eastwood πίστευε ότι η υποκριτική θα είναι εύκολη 

Ο Eastwood με την γυναίκα του, Maggie. 1962. AP PHOTO

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Schickel, ο Eastwood είχε μια «βασική αποστροφή στη σκληρή δουλειά». Ο μακροχρόνιος φίλος και παραγωγός του Eastwood, Fritz Manes, διατύπωσε την θεωρία του Schickel ότι ο Eastwood πήγε στην υποκριτική, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι ήθελε να κάνει κάτι που ήταν υπερβολικά απαιτητικό. Δεν νομίζω ότι συνειδητοποίησε πόσο απαιτητική ήταν η υποκριτική».

Το πρώτο του συμβόλαιο ήταν 100 δολάρια 

Το Rawhide, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Clint Eastwood, David Watson (αριστερά) και ο Raymond St. Jacques (δεξιά). 1965. AP PHOTO

Τελικά, ο Eastwood είχε μάθει αρκετά για να αρχίσει να παίρνει ρόλους σε ταινίες. Το πρώτο συμβόλαιο του Eastwood με την Universal αύξησε την αμοιβή του σε 100 δολάρια την εβδομάδα για είκοσι εβδομάδες, με παράταση έως έξι μήνες. Αυτό είναι περίπου 916 δολάρια ανά εβδομάδα σε σημερινά χρήματα.

Η παρθενική του συμμετοχή ήταν σε απαίσια ταινία

Δύο κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης φορούν ειδικά γυαλιά για να δουν το “Revenge of the Creature”, της πρώτης 3-D ταινίας που προβλήθηκε στην τηλεόραση. Αυτή η ταινία ήταν και το ντεμπούτο του Eastwood.

Γνωρίζατε ότι έδωσαν συνέχεια στην ταινία «Το πλάσμα από τη μαύρη λιμνοθάλασσα» που ονομάζεται «εκδίκηση του πλάσματος» το 1954; Και ξέρατε ότι ήταν το ντεμπούτο του Eastwood; Ομολογουμένως, παρουσιάστηκε σε ένα μέρος ως βοηθός σε ένα εργαστήριο που χάνει έναν εργαστηριακό αρουραίο. Όσο για την ταινία, ήταν αρκετά κακή.

Η Universal τον απέλυσε εξαιτίας του μήλου του Αδάμ

Ο Eastwood μαζί με τους Sondra Locke, Burt Reynolds και Loni Anderson, το 1984 στην κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας “City Heat” στο Los Angeles.

Το 1959, περίπου πέντε χρόνια μετά την πρόσληψη από την Universal, τον απολύουν. Ο Eastwood είχε μόνο λίγους, αδιαμφισβήτητους ρόλους σε εννέα από τις 11 ταινίες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Universal. Σύμφωνα με τον μουστακαλή ηθοποιό Burt Reynolds, ο Eastwood δεν απολύθηκε εξαιτίας της έλλειψης φιλμογραφίας του, αλλά όπως είπε στον Larry King: «Πήγα με σύμβαση στην Universal το 1958 και απολύθηκα το 1959. Πάντα λέω την ιστορία ότι απολυθήκαμε την ίδια μέρα, αλλά δεν έγινε έτσι. Απολυθήκαμε το ίδιο έτος και απολύθηκε επειδή είχε κολλήσει το μήλο του Αδάμ. Μιλούσε πολύ αργά. Είχε ένα σπασμένο δόντι και δεν πήγε να το φτιάξει. Και ρώτησε: «Γιατί με απολύετε;» Και απάντησαν: «Δεν μπορείτε να είστε ηθοποιός». Τότε είπα στον Clint, ξέρεις, την πάτησες, γιατί εγώ μπορώ να μάθω πώς να γίνω ηθοποιός. Ενώ εσύ δεν μπορείς να απαλλαγείς από το μήλο του Αδάμ».

Ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση και πληρώθηκε αδρά 

Ο Eastwood μαζί με τον Frankie Lane και τον Paul Brinegar στα γυρίσματα του Rawhide, το 1961. Ο Eastwood πληρωνόταν περίπου $100.000 τη σεζόν.

Κατά τα πρώτα του χρόνια, ο Eastwood εμφανίστηκε σε μερικά τηλεοπτικά επεισόδια, συνήθως παίζοντας μικρούς ή δευτερεύοντες ρόλους. Τέλος, το 1959 ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Rawhide”, μια western τηλεοπτική εκπομπή βασισμένη σε δύο κτηνοτρόφους βοοειδών στα τέλη του 1800 που ασχολούνται με τις κακουχίες του ταξιδιού και τους κακούς. Η σειρά ήταν επιτυχημένη, διήρκεσε οκτώ σεζόν μέχρι το 1966, και έδωσε στον Eastwood την ώθηση για ένα μεγάλο ρόλο στην μεγάλη οθόνη. Επιπλέον, ήταν αρκετά προσοδοφόρο. Μέχρι το τέλος της σειράς, ο Eastwood κέρδιζε 100.000 δολάρια ανά σεζόν.

Ο πρώτος τηλεοπτικός ρόλος πληρώθηκε πολύ λιγότερο 

Ο Eastwood στο εμβληματικό western, “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”.

Η συνήθης τιμή για έναν ηθοποιό όπως ο Eastwood στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν περίπου 25.000 δολάρια. Αλλά ο πρώτος ρόλος που προσφέρθηκε στον Eastwood είχε χαμηλή αμοιβή. Ένας Ιταλός σκηνοθέτης έψαχνε να γυρίσει ένα Western Spaghetti που ονομάζεται “A Fistful of Dollars”, αλλά μπορούσε να δώσει μόνο 15.000 δολάρια. Ο Eastwood πήρε το ρόλο, γιατί διέβλεψε κάτι στην ταινία. Ήταν η πρώτη σε μια τριλογία ταινιών, όπως το «Για λίγα δολάρια περισσότερο» και το κλασικό, «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», που εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα western που υπήρξαν ποτέ.

Σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση για την ταινία “Ο καλός. ο κακός και ο άσχημος”

Στον Eastwood, δεν άρεσε ούτε το σενάριο του ” Ο Καλός. ο Κακός και ο Άσχημος”, ούτε ο ρόλος που έπρεπε να υποδυθεί. Έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις για το μισθό του. United Artists / MGM/IMDB

Στον Eastwood, δεν άρεσε ούτε το σενάριο της ταινίας” Ο Καλός. ο Κακός και ο Άσχημος”, ούτε ο ρόλος που έπρεπε να υποδυθεί. Έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις για το μισθό του. United Artists / MGM/IMDB

Μέχρι τη στιγμή που ο «καλός, ο κακός και ο άσχημος» ήταν στην παραγωγή, ο Eastwood ήταν έτοιμος να παίξει σκληρό παιχνίδι και αρνήθηκε να εμφανιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του ύψους 250.000 δολαρίων και μια άλλη νέα Ferrari. (Νωρίτερα, αντί για $ 25.000, είχε επιλέξει μια Ferrari για πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ιταλική ταινία “Οι μάγισσες”).

Δυσκολίες στην ανεύρεση δουλειάς 

Ο Eastwood στο set του Rawhide. AP photo

Η τριλογία των «Dollars» ήταν οικονομικά επιτυχημένη, αλλά οι κριτικοί αρχικά άσκησαν αρνητική κριτική. Σύμφωνα με τον «Αμερικανό επαναστάτη: Η ζωή του Clint Eastwood» από τον Marc Eliot, ο ηθοποιός δεν είχε ακόμα θεωρηθεί ως αστέρας του αμερικανικού κινηματογράφου, επειδή τα Spaghetti Westerns ήταν όλα Ιταλικά και στην καλύτερη περίπτωση, θεωρούσαν την επιτυχία του στην ταινία, ότι είναι από καθαρή τύχη, και στη χειρότερη περίπτωση τον θεωρούσαν ακόμα τηλεοπτικό ηθοποιό, ένα γκέτο από το οποίο λίγοι ηθοποιοί κατάφεραν να ξεφύγουν.

Ξεκίνησε ως παραγωγός το 1968

Ο Clint Eastwood στα γυρίσματα του “Heartbreak Ridge” , 1986. Reed Saxon / AP Photo

Η εταιρεία παραγωγής του Eastwood ιδρύθηκε πριν από πενήντα χρόνια. Ο Eastwood ίδρυσε την εταιρεία Malpaso (τώρα γνωστή ως Malpaso Productions) το 1968. Σύμφωνα με τον Eliot, ο Eastwood ξεκίνησε την επιχείρηση, ώστε να έχει περισσότερο έλεγχο για τον χαρακτήρα του για την επόμενη ταινία του, «Hang ‘Em High», που παρήγαγε η Malpaso. Το «Hang ‘Em High» κόστισε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε 7 εκατομμύρια δολάρια κατά την κυκλοφορία της, σύμφωνα με τον Eliot. Αυτή ήταν η ταινία που εκτόξευσε την φήμη του Eastwood . Η επόμενη ταινία του, «Coogan’s Bluff», του έδωσε το δροσερό 1 εκατομμύριο δολάρια.

Παραγωγός δεκάδων ταινιών

Γυρίσματα του “Heartbreak Ridge” το 1986.

Από την ίδρυσή της, η Malpaso Productions έχει παραγάγει, άμεσα ή έμμεσα, 56 ταινίες – βασικά σε κάθε ταινία με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood από το 1968, συμπεριλαμβανομένης της σειράς «Dirty Harry». Υπάρχει και άλλη στα σκαριά: η επόμενη ταινία του Eastwood, «The Mule», σχετικά με ένα 90χρονο λαθρέμπορο ναρκωτικών, όπου φημολογείται ότι είναι σε εξέλιξη.

Οι ταινίες του Eastwood είναι εξαιρετικές 

Ο Eastwood, κρατώντας τα δύο βραβεία Χρυσής Σφαίρας.

Παρά την έλλειψη επίσημης εκπαίδευσης, οι σκηνοθετικές ικανότητες του Eastwood είναι εκπληκτικές. Ο άνθρωπος έχει σκηνοθετήσει και παραγάγει κριτικά αναγνωρισμένες και βραβευμένες ταινίες όπως «Mystic River», «Unforgiven», «Million Dollar Baby», «Midnight in the garden of good and evil»,«Letters from Iwo Jima» και «The bridges of country Madison. “

Δεν ήθελε να υποδυθεί τον Superman

Ο Eastwood μιλάει με έναν κριτικό, 1980. AP Photo

Ο Eastwood απέρριψε το ρόλο στην αρχική ταινία «Superman» του 1978, επιτρέποντας στον Christopher Reeve να παίξει το ρόλο. Ο Eastwood επίσης αρνήθηκε να πάρει το ρόλο του James Bond 007. Επίσης, απέρριψε την «Αποκάλυψη τώρα», όπου θα αντικαθιστούσε τον Martin Sheen.

Είναι μουσικός 

Παίζοντας πιάνο στο “Eastwood: After Hours, A Night of Jazz” το 1996. Osamu Honda / AP Photo

Ο Eastwood αγαπούσε τη μουσική, ιδιαίτερα την τζαζ, και στην πραγματικότητα ήταν πολύ καλός στο πιάνο και όχι κακός στο τραγούδι. Εδώ υπάρχει και ένα κλιπ του που δεν τρίζει τα δόντια του ή κλείνει τα μάτια του κατά τη διάρκεια ενός μουσικού κομματιού στο «Rawhide». Ακόμη κυκλοφόρησε το δικό του άλμπουμ «Ο Clint Eastwood τραγουδάει τα αγαπημένα των Cowboy» το 1963 και είχε κυκλοφορήσει ένα single το 1961 που ονομάζεται «Άγνωστο κορίτσι των ονείρων μου». Το 2001 κυκλοφόρησε ένα ζωντανό άλμπουμ δύο δίσκων, «Eastwood After Hours: Live στο Carnegie Hall», όπου έπαιξε μουσική με διάφορους τζαζ μουσικούς.

Republican National Convention το 2012.

Η ενασχόληση του Eastwood με την πολιτική μπορεί να χτύπησε το ζενίθ του κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012, όπου έδωσε μια πραγματικά παράξενη ομιλία σε έναν αόρατο Μπαράκ Ομπάμα. Το 1986, εκλέχτηκε δήμαρχος μιας πόλης 4.000 ατόμων στην Καλιφόρνια που ονομάζεται Carmel-by-the-Sea. Ο Eastwood ενόχλησε πολύ με το ότι η τοπική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πώληση γρήγορου φαγητού, κυρίως παγωτού, το οποίο θα καταναλώνεται στους δρόμους!

Πόσα παιδιά έχει και με πόσες γυναίκες; 

Ο Eastwood μαζί με την Alexa Kenin (αριστερά), τον γιο του Kyle και την κόρη του Alison. 1982. Reed Saxon / AP Photo

Αναζητώντας πόσα παιδιά έχει ο Clint Eastwood, η επικρατούσα άποψη είναι επτά. Ωστόσο, η κόρη του Άλισον, δήλωσε στους Sunday Times το 2011: «Ο πατέρας μου έχει οκτώ παιδιά από έξι γυναίκες και είναι τώρα 81 ετών και το μικρότερο παιδί του είναι 14 ετών». Είτε έτσι είτε αλλιώς, επτά ή οκτώ, έχει πολλά παιδιά.

Δεν συμπαθεί τον γάμο 

Ο Eastwood με την γυναίκα του Dina στο πάρτι Men of the Year από το GQ το 2009. Chris Pizzello / AP Photo

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Eliot, ο Eastwood είπε κάποτε σε μια συνέντευξη: «Το πρώτο έτος του γάμου μου ήταν τρομερό. Αν έπρεπε να περάσω ξανά από αυτό, νομίζω ότι θα ήμουν εργένης για όλη μου τη ζωή. Μου άρεσε να κάνω πράγματα όταν ήθελα να τα κάνω. Δεν ήθελα καμία παρέμβαση…. Ένα πράγμα που η Μάγκ έπρεπε να μάθει για μένα ήταν ότι επρόκειτο να κάνω ό,τι μου άρεσε. Έπρεπε να το αποδεχτεί, γιατί αν δεν το έκανε, δεν θα ήμασταν παντρεμένοι». Ο Eastwood χώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, την Ντίνα Ρουίζ, το 2014. Αυτή τη στιγμή είναι σε σχέση με μια 52χρονη γυναίκα που ονομάζεται Christina Sandera και φημολογείται ότι είναι αρραβωνιασμένοι.

από τον φιλόλογο – δημοσιογράφο Παναγιώτη Ανδρεάδη

Πηγή: https://www.workandmoney.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close