Search

Ο Κόκκινος Πλανήτης στο φωτογραφικό φακό του σκάφους InSight της Nasa

Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 κατέφθασε στον Άρη σε καλή κατάσταση το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Nasa ύστερα από τη διαπλανητική περιήγησή του. Οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας πρόκειται να ενεργοποιήσουν το ρομποτικό βραχίονά του. Βέβαια, προχωρούν  σε αυτό το εγχείρημα με τεράστια προσοχή. Θα μείνει ακίνητο για δύο χρόνια μετά το ταξίδι του.

Το ρομποτικό σκάφος InSight είναι εξοπλισμένο με δύο φωτογραφικές μηχανές και μάλιστα από τη στιγμή της προσεδάφισής του είχε στείλει ήδη έξι φωτογραφίες στη Γη της Δευτέρα στις 19.52 και 59 δευτερόλεπτα ώρα GMT από τον Κόκκινο Πλανήτη. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα. Η λαβίδα θα τοποθετήσει δύο επιστημονικά όργανα του InSight στο έδαφος του Άρη τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι φωτογραφίες που έχει στείλει έως και σήμερα είχαν την ίδια γωνία λήψης και από τις δύο φωτογραφικές μηχανές. Στις εικόνες φαίνεται ένας καθαρός ουρανός και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή. Στίγματα όμως φαίνεται να θολώνουν προς τον παρόν τις φωτογραφίες της κάμερας που τραβήχτηκαν από τη βάση του. Το προστατευτικό κάλυμμα του φακού όμως θα βγει σύντομα και αυτό θα βοηθήσει στη λήψη καθαρών εικόνων.

Μέχρι στιγμής, οι μηχανικοί της Nasa άρχισαν με αργούς ρυθμούς να απελευθερώνουν την πίεση του μοχλού. Αυτό τεκμηριώνεται μέσα από δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη 27 Νοεμβρίου και δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 29 Νοεμβρίου όπου φαίνεται πως ο μοχλός κινήθηκε.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Insight από τον Άρη.

Ο ρομποτικός βραχίονας θα ενεργοποιηθεί στο διάστημα των επόμενων ημερών. Έτσι, η φωτογραφική μηχανή θα είναι σε θέση να φωτογραφίσει τον άμεσο περίγυρο του InSight και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μπροστά από την κάμερα επίπεδος χώρος δίχως πέτρες, για να εγκατασταθούν με σιγουριά όλα τα επιστημονικά όργανα του σκάφους.

Φωτογραφίες: CNN Greece

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close