Search

ΗΠΑ: Πιθανή γονιδιακή θεραπεία στη μάχη για την απεξάρτηση από την κοκαΐνη

Έχετε ποτέ παραστρατήσει όταν προσπαθείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη, να σταματήσετε το κάπνισμα ή να σπάσετε μια άλλη συνήθεια ή εθισμό;

Συνήθως ένα κομμάτι κέικ ή ένα τσιγάρο δεν θα καταστρέψει ολόκληρο το σχέδιό σας, αλλά για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τον εθισμό στην κοκαΐνη, ένα παραστράτημα μπορεί να αναιρέσει μήνες σκληρής δουλειάς.

Η κατανάλωση κοκαΐνης αυξάνεται, ενώ 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αναφέρουν πρόσφατη χρήση κοκαΐνης το 2017. Το 2014, η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση και την Υγεία των Ναρκωτικών εκτιμά ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανοί είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη. Η επίδραση της κοκαΐνης στον εγκέφαλο και στο σώμα είναι τόσο ισχυρή που, ακόμα και μετά από υπερσύγχρονες θεραπείες, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να σταματήσουν την υποτροπή της κοκαΐνης εντός ενός έτους.

Τι θα συμβεί αν η κοκαΐνη μπορεί να γίνει λιγότερο ευφορική, έτσι ώστε μια μόνο χρήση από έναν απεξαρτώμενο να μην έχει ως αποτέλεσμα πλήρη υποτροπή; Οι επιστήμονες της Mayo Clinic δημοσίευσαν πρόσφατα την πρόοδο προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας – μια γονιδιακή θεραπεία που θα θεραπεύει τον εθισμό στην κοκαΐνη, καθιστώντας την κοκαΐνη λιγότερο ευχάριστη.

Ξεκινώντας από περισσότερα από 20 χρόνια, οι επιστήμονες εργάστηκαν για να σχεδιάσουν μια νέα έκδοση μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που θα μπορούσε να διασπάσει την κοκαΐνη τόσο γρήγορα ώστε να μην προάγει υπερβολικό εθιστικό δυναμικό. Όλοι έχουμε την κανονική ανθρώπινη πρωτεΐνη BChE που βοηθά στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και η οποία μπορεί αργά να καταστρέψει την κοκαΐνη. Οι στοχευμένες μεταλλάξεις στο BChE μπορούν να την μετατρέψουν σε μια Super-CocH – μια πρωτεΐνη που μπορεί να διασπάσει γρήγορα την κοκαΐνη. Όταν αυτή εγχυθεί στην κυκλοφορία του αίματος, καταστρέφει την κοκαΐνη πολύ γρήγορα – πριν ο χρήστης μπορεί να βιώσει τα ευχάριστα αποτελέσματα – έτσι μια δόση κοκαΐνης είναι λιγότερο ευχάριστη.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ενέσεις της πρωτεΐνης Super-CocH μειώνουν δραστικά την εθιστική συμπεριφορά σε αρουραίους εθισμένους στην κοκαΐνη. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι καθημερινές ενέσεις CocH θα ήταν υπερβολικά δαπανηρές και δύσκολο να διατηρηθούν για τα χρόνια που χρειάζονται για την πρόληψη της υποτροπής της κοκαΐνης για τους ανθρώπους. Θα ήταν πολύ πιο πρακτικό να παρέχουμε μια ενιαία θεραπεία που θα μπορούσε να παράσχει αρκετά CocH να διαρκέσει για χρόνια. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η γονιδιακή θεραπεία: Χορήγηση στους ασθενείς της αλληλουχίας DNA που περιέχει τις οδηγίες για τη δημιουργία super-CocH, ώστε τα σώματά τους να μπορούν να συνεχίσουν να την παράγουν για μήνες ή δυνητικά χρόνια. Ευτυχώς, κατά την τελευταία δεκαετία, αυτός ο τύπος γονιδιακής θεραπείας κινείται από την επιστημονική φαντασία στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει το δυναμικό της γονιδιακής θεραπείας για τη θεραπεία ασθενειών, από αιμορροφιλία σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές και μια σειρά από αυτές είναι εγκεκριμένες από το FDA Η νέα μελέτη της Mayo κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της γονιδιακής θεραπείας CocH.

Πώς ακριβώς ένας επιστήμονας “χορηγεί ένα γονίδιο”; Οι επιστήμονες της Mayo έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να παραδώσουν το γονίδιο σε κάθε κύτταρο του ήπατος. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό ήταν να εισαχθεί το γονίδιο για super-CocH σε έναν ιό που ονομάζεται αδενο-σχετιζόμενος ιός (AAV). Το AAV έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε όταν μολύνει τα κύτταρα δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα ή να κάνει κάποιον άρρωστο. Είναι ένα όχημα παράδοσης. Ο ιός λειτουργεί παρέχοντας το γονίδιο CocH στα ηπατικά κύτταρα, όπου παραμένει για μήνες ή χρόνια. Τα κύτταρα διαβάζουν το super-CocH γονίδιο και το χρησιμοποιούν για να παράγουν πολλά αντίγραφα της πρωτεΐνης CocH, τα οποία στη συνέχεια διασπούν την κοκαΐνη.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα εξέτασε αυτή την προσέγγιση σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα και υποδεικνύουν ότι αυτή η γονιδιακή θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Οι ποντικοί που έλαβαν μόνο τη γονιδιακή θεραπεία ήταν υγιείς. Τα ποντίκια που έλαβαν κοκαΐνη έγιναν υπερκινητικά και έδειξαν σημάδια ηπατικής βλάβης. Όταν οι ποντικοί έλαβαν κοκαΐνη συν γονιδιακή θεραπεία, συμπεριφέρθηκαν κανονικά, σαν να μην είχε χορηγηθεί. Η κοκαΐνη διαλύθηκε γρήγορα από τις νέες πρωτεΐνες Super-CocH και το ήπαρ τους δεν έδειξε σημάδια βλάβης. Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα ώστε ο FDA να έχει εγκρίνει σχέδια για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο.

Η θεραπεία δεν θα βγει στην αγορά οποιαδήποτε στιγμή σύντομα. Χρειάστηκαν έξι χρόνια από τις αρχικές δοκιμές της θεραπείας με AAV-CocH σε ποντίκια για να φθάσουν στο σημείο όπου η τεχνική είναι αρκετά ασφαλής για ανθρώπινες δοκιμές. Υπάρχουν πολλές πτυχές της θεραπείας που πρέπει να αξιολογηθούν και να τροποποιηθούν για να επιβεβαιωθεί ότι είναι και ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η γονιδιακή θεραπεία ΑΑV μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ανοσολογικές αποκρίσεις σε άτομα που θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η δυσφορία που προκαλείται από τη θεραπεία, οι διαφορετικές αντιδράσεις που βασίζονται στη γενετική σύνθεση ενός ατόμου και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ιατρικές παθήσεις.

Επειδή αυτή η μελέτη παρακολούθησε μόνο ποντίκια για δύο μήνες, θα πρέπει να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της γονιδιακής θεραπείας. Επίσης, το κατά πόσο καλά αυτή η θεραπεία λειτουργεί για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από κοκαΐνη σε ποντίκια δεν είναι πραγματικά γνωστή και η αντιμετώπιση του εθισμού στον άνθρωπο είναι βέβαιο ότι θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη.

Αυτή η γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε κάποια μέρα να κάνει μια δόση κοκαΐνης λιγότερο ευχάριστη, αλλά μια πλήρης ανάκαμψη από τον εθισμό θα απαιτήσει πιθανώς έναν συνδυασμό θεραπευτικών αγωγών που χορηγούνται επί πολλά χρόνια.

Πηγή: The Conversation & Bioethics.gr

Δημήτριος Λυγνός – Stagiaire ΕΕΒ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close